Kommentarer på Cykling och löpning och ännu en podd-intervju


Med hyrcykelns hjälp tog jag mig till en passande backe för backträning.

I Stockholm kan du hyra en elcykel under ett helt år för bara 157 kr. Ett otroligt bra erbjudande- inte minst för oss löpare!

Idag äntrade jag för första gången en av dessa tusentals fina sjuväxlade hyrcyklar, som  börjat placeras ut på 300 staioner runt om i staden. Eftersom jag inte äger någon cykel, än mindre provat en elcykel, kommer stadens erbjudande som en skänk från ovan. Naturligtvis är erbjudandet starkt subeventionerat av skattebetalarna men jag tror att trafikborgararådet Daniel Helldén (mp) lyckats med något som är både samhällsekonomiskt- och miljömässigt bra.

Men du är ju löpare, inte cyklist? Visst, men med cykeln tror jag det går att variera löpningen lite mera. Du kan t ex ta hojen till ett nytt område, parkera cykeln, ta en löptur i området och sedan cykla hem. Kanske kommer jag använda elcykel för att ta mig till blåbärs- och lingonmarker. Blir faktiskt billigare än att som annars ta allmänna färdmedel.

Jag har turen att ha flera hyrstationer i närheten av bostaden. Med en app ser jag vilka som har cyklar inne. Och skulle det inte finnas några lediga i närområdet är det bara att springa till nästa. Kombinationsmöjligheterna cykling&löpning är många.

Första intrycket med elcykel blev positivt. Cyklarna är i nyskick, stabila, lyse och korg fram, går i minst 25 km/tim och trampar man på känns det som man kommer upp i svindlande hastighet. Backarna går i ett enda huj och egentligen behöver man knappt trampa för att ta sig fram.  Det har dock varit  en hel del barnsjukdomar i början. Och jag råkade ut för en av dessa;  när jag pausat och ställt ifrån mig cykeln för backträningen gick det sedan inte att få igång cykeln igen. Att inte återlämna den vid en hyrstation är förbjudet och att försöka rulla den till en sådan var oerhört tungt. Svettig meddelade jag på telefon uthyraren om problemet och efter ett tag låstes cykeln upp igen. Puh!

Andra intrycket, dagen därpå, då jag skulle hyra cykel igen blev inte lika positivt. Appen, som ska visa om det finns lediga cyklar på stationerna, fungerar inte. Den visade att det fanns lediga cyklar men det stämde inte alls. Gick runt i halva stan för hitta en hoj men gav upp. Illa att systemet inte testatats bättre! 

Jag har bara tecknat för en hyrtid på en vecka (26 kr). Kanske blir det ett årsabonnemang, alltså 157 kr. Lite synd är att inte grannkommunerna har samma erbjudande för nu måste jag återlämna inom stadens hank och stör.

Löparen Stefan Bergsten gjorde nyligen en intervju med mig. HÄR kan du lyssna på hans podd om mitt löp mellan Smygehuk-Treriksröset. Intervjun är 1 timma lång och mycket kretsar kring planeringen.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tomas - 2022-07-14 07:31:23

Mycket bra initiativ med dessa cyklar hoppas nu bara att folk ser det som en oerhörd möjlighet och att man sköter det hela med omtanke och skötsel .

#2 Lennart - 2022-07-14 17:47:03

Hoppas du prövar stående cykling. Helst på en MTB med fjädrande framgaffel och dessa "ballongdäck" , Suveränt även i terräng givetvis. En helt ny upplevelse.. Efter 400 mil är jag fortfarande en älskare av stående cykling. Sitta ner är inget kul alls. Men kan givetvis inte ersätta den belastning/träning man får av löpning. En combo är bäst.

#3 Helene - 2022-07-16 11:50:04

Tusen tack för bra tips Suneson

#4 Lennart - 2022-07-20 17:38:06

Hur pallar du att springa i värmen? Själv föredrar jag runt 15 grader.

#5 Björn - 2022-07-21 15:42:06

Jag är väldigt värmetålig, varför vet jag inte men det går till viss del att träna. Men visst påverkas även jag. Har egentligen aldrig lidit under USA-löpen där det ibland varit 40 grader. Polisen har då stoppat och frågat hur jag mår.
-Prima!

#6 lennart - 2022-07-21 17:40:37

Otroligt värmetålig! Vi är verkligen olika som människor.

#7 Lennart - 2022-07-27 18:00:47

Inget inlägg på några dagar. Har du semester? Var springer du nu! Stockholm är ju väldigt vackert så här års.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg