Kommentarer på Nej, jag är ingen 40-åring


Målgång vid Treriksröset- då kände jag mig kanske som en 40-åring. Men annars är jag bara en pigg pensionär.  

Jag är 74 år men har en 40-årings kondition.  Testade idag min maximala syreupptagningsförmåga, VO2max.

Man behöver tydligen inte springa sig fördärvad på ett löpband och ta ett blodprov för att kolla konditionen. Det ska räcka med en enkel skrivbordsundersökning framför datorn, allt enligt en artikel i löpartidningen Spring (Nr 2 2022). Mata bara in några värden och vips har du ett resultat.

I en kalkylator fyllde jag i bland annat uppgifter om midjemått, vilo- och maxpuls, ålder, kön samt hur ofta och intensivt jag tränar. Resultatet visade att jag var i skick som en 40-åring och syreupptagningsförmågan angavs till 48. Det skulle enligt en annan tabell vara "mycket bra" för en 40-åring, dock inte för en elitlöpare. Smickrande. Liknade svar har löpbandet på gymmet och träningsklockor gett.

Vet ändå inte hur man egentligen ska tolka de här resultaten. För inte känner jag mig i största allmänhet som en 40-åring. Tittar jag på resultaten från årets Stockholm Marathon låg mediantiden för löparna i klass M40 på runt 4 timmar. Det däremot skulle i så fall stämma väldigt bra med vad jag presterar idag.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 John jensen - 2022-07-09 00:49:00

Jag är äldre fast jag är yngre än dig.

#2 Lennart - 2022-07-09 10:33:07

jag är 19 år yngre än mig själv enligt kalkylatorn=).

#3 Patrick - 2022-07-10 08:25:52

Jag har funderat över detta. Min Garmin-klocka ger mig värden på VO2-max och "konditionsålder" efter varje träningstillfälle. Det förra värdet ligger relativt stabilt (men förbättras något ju mer jag tränar), det senare värdet förändras från dag till dag inom ett visst intervall. På min klocka läser jag ett lägre VO2-max än du, Björn, men faktiskt också en lägre "konditionsålder"! Detta indikerar väl att något är fel med min klockas sätt att mäta. Men hur som helst bidrar den nog till min motivation. Det vore ju trist att sluta träna och låta min "konditionsålder" rusa upp till min verkliga ålder. Hur lång tid skulle det ta att helt tappa konditionen?

#4 Chao - 2022-07-10 15:23:37

Verkar som denna test styrs i höggrad av vilopulsen, prova och ändra den variabeln.

Vill man veta på riktigt är det som du skriver andra metoder, detta är inte så bra. Mina funderingar.....


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg