Kommentarer på Dag 38: En udda figur bland friluftsfolket


De enorma raksträckorna i norra Finland påminner om Wyoming och Montana.

Jag har börjat förstå att jag är en rätt udda figur bland det tvåhjuliga friluftsfolket, det vill säga långfärdscyklister och mc-folket. Jag bor inte i tält, hoppar aldrig över en dusch och struntar inte i att tvätta mina kläder.

Under min färd här i Lappland har jag pratat med många cyklister och en del motorcyklister. Ibland har de stannat mig men oftast är det jag som tagit kontakten. Deras fordon skvallrar nästan alltid om att de campar. Jag brukar då fråga om det inte är väldigt obekvämt och om hur de klarar myggen och hygienen. Svaren brukar vara sammanstämmiga:

-Inga problem med att campa, billigt och bra och det gäller bara att slå ihjäl alla mygg inne i tältet innan sänggående. Visst luktar vi men blir det för jäkligt, ja då lyxar vi till med en dusch och en hotellnatt, brukar det låta.

Det går att vänja sig vid  det mesta men tror inte jag skulle klara campinglivet. Behöver bra återhämtning för att klara alla milen. Packningen är också så slimmad att jag måste tvätta var och varannan dag. Och att kunna se fram emot ett bra hotell ökar motivationen.

Här gällde det att snabbt stänga dörren för att inte få in knotten. Stugan saknade vatten men hade i alla fall el.

Men allt är inte lyx. Just nu har jag en mycket enkel stuga i ödemarken (Ropinsalmi i Finland). Här kryllar det av knott och likt det tvåhjuliga friluftsfolket fick kvällen inledas med att slå ihjäl knotten inne i stugan. Och att gå till toan och duschen några hundra meter bort resulterade i mängder av bett i ansiktet. Fast ändå bättre än att behöva campa.

Som sagt, jag är nu i Finland och här finns lika många bromsar som i Sverige men mer knott.  Det är euro som gäller och allt är dyrt. De senaste dagarna har varit kämpiga, främst på grund av att det inte funnits någonstans att stanna till för lunch men också värmen och insekterna har betydelse.

Dagens distans: 54 km

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2022-06-30 01:22:27

Skall bli intressant att följa hur du tar dig över sjöarna för att komma in i Sverige igen.
Jag tror att du sa något om en väntande båt då vi senast sågs i Gävle. Det är ju helt väglöst på den svenska sidan.

#2 Klas-Peter Suneson - 2022-06-30 05:57:55

God morgon Björn!
Via Googel Earth Pro Street View, följde jag dig på E8/väg 21 norr ut. Hittade din övernattning. Efter ytterligare ett stycke väg, avfartsvägen ner till älven och båtbryggan, förbindelsen med gården Naimakka på andra sidan älven i Sverige. Det är SMHI:s nordligaste väderstation, känd som ett riktigt köldhål! ? 40 är inte alls ovanliga. Enda vägförbindelsen med Naimakka är den väg Du springer på. Enligt rapporten från Naimakka blir det på torsdagen den 30 juni +21, men Du får motvind mellan 3?8 m/sek. Kanske hjälper vinden dig att hålla undan Knott Simuliidae. På fredag är det risk för regn.
Undrar om snön ligger kvar på fjälltopparna? Keep on running

#3 Jan-Olof - 2022-06-30 08:37:16

Du är verkligen en kämpe! Är det två dagar kvar nu? Tar du dig sedan till Tromsö per fot, eller finns det buss från någonstans i närheten?

#4 Anders H - 2022-06-30 12:24:44

Hej Björn!
En glad nyhet till nästa gång du bor primitivt; knott biter inte inomhus. I alla fall inte svenska knott. :-)

#5 Björn - 2022-06-30 14:48:00

#Jan-Olof: Två dagar i Kilpisjärvi (Treriksröset på fredag och därmed avslut på löpet), buss till Tromsö och direktflyg till Stockholm på måndag. Just nu ser det ut som om mitt flyg inte berörs av ev pilotstrejk.
#AndersH: Jag fick några bett under sömnen i stugan. Fast det var ju finska knott?

#6 Lennart - 2022-06-30 17:24:58

Vi är världshistoriens renaste människor. Hur i hela världen stod man ut utan allt vi har idag förr i tiden?. En dusch efter ett löp pass idag utan head and shoulders, Otänkbart.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg