Kommentarer på Dag 35: Vägdramatik


Köer på 2-3 km bildades på E45 när en malmtransportbil välte på E45 mellan Svappavara och Vittangi. Här en skakig VIDEO från bärgningsarbetet.

En löpare är alltid sårbar men det ska ändå mycket till för att stoppa mig. En vält malmtransportbil på E45,  järnkoncentrat utspridd över hela vägen och kilometerlånga köer räckte inte.

Lugnet råder på de norrbottniska vägarna; trafiken här i inlandet är relativt gles och allt flyter på i stilla takt. Men inte idag. En av Kaunisgruvans ca 30 tunga malmtransportbilar från järnmalmsgruvan i Pajala tio mil bort välte idag precis på den väg där jag befann mig. Ganska dramatiskt. Det är just dom där tunga fordonen som jag ser som de största riskerna.

Enligt ortsbefolkningen händer det inte så mycket olyckor under dessa malmtransporter. Det gäller dock sommartid, vintertid är det annorlunda. Järnkoncentratet körs från anrikningsverket i Pajala, lastas om på järnväg i Svappavara för att sedan skeppas ut från Narvik. De svenska ägarna framställer transporterna som säkra; alkohollås i fordonen och max 80 km/tim. Men det är på en smal europaväg. Under dagens löpning sågs tydliga spår efter en annan liknande olycka.

Jag är nu i Vitangi där ett pensionärspar öppnat sitt hem för mig (hotell saknas numera på orten). Det fanns inga gränser för deras gästfrihet, de bjöd mig på middag och upplät hela övervåningen i sin villa. Väldigt intressant att kunna sitta och prata länge och få "insiderinformation" om det mesta på en mindre ort.

Kaffeost är något norrbottniskt. Man lägger små ostkuber i kaffemuggen, osten är gjord på enbart komjölk. Efter andra koppen med kuberna i smakar det som kaffe med mjölk och när allt är urdruckit äts de mjuka ostbitarna upp. Gott! Och på pizzerian i Svappavara hette pastarätten LKAB.

Mitt problem att hitta någonstans att bo mellan Karusuando och Treriksröset är löst. En stuga är bokad och jag ser ut att klara det här äventyret utan en enda campingnatt!

Dagens distans: 47 km

Veckans distans: 357

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2022-06-27 05:03:34

God morgon Björn!
En trött chaufför i midsommartid bakom ratten på väg E45 mellan Svappavara och Vittangi! Jag hör Monica Törnells vintersaga, om det stora vemodet som rullar in. Ja- det hotet är större mot dig än en Ursus tarctos. I Riksdagen har Jens Holm V, argumenterat för en järnväg mellan Kaunisvaara Svappavaara, för att järnkoncentratet skall kunna flyttas över till ett säkrare och mer miljövänlig transport. Din publicering av iakttagelser på plats, kan kanske påskynda handläggningen av frågan. Vittangi ligger vid selet! Lugnvatten, det är det du behöver hos vänliga människor. Kaffeost = norrländsk ostkaka. Gott så!
Keep on running!

#2 Elljussparisverige. - 2022-06-27 06:31:53

Har du träffat någon där på orten som har Vittangisjukan?

#3 Strängby - 2022-06-27 11:09:55

Fantastiskt roligt att ha kunnat följa dig på hela resan, och även sprungit 15 km med dig utmed Vättern! Nu är det inte långt kvar, och så bra att du slipper campa en enda natt.

#4 Björn - 2022-06-27 11:12:40

Vittngisjukan, att inte känna smärta, kände jag inte till. Men året som jag bodde hos berättade om några fall, bl a om en pojke som skrattande hoppat ut från ett hus och som nu är inaldiserad.

#5 Lars L - 2022-06-27 23:54:31

Du är nära nu! Här i mellansverige har vi 30 grader varmt och myggen är framme mitt på dagen i hettan och solskenet, men i morgon blir det åska.
Hoppas du får behålla värmen ända fram!
Vad ska du till Tromsö för? spring till Narvik och ta nattåget hem vetja! Kostar väl som en hotellnatt, gissar jag. (Jo, det finns ju buss också till Narvik.)


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg