Kommentarer på Dag 34: Måste jag springa hem?


Vackra Gällivare järnvägsstation i fornnordisk stil från 1890-talet. På skylten står det att det är 1 313km till Stockholm. Bryter en flygstrejk ut på SAS den 29:e juni kan jag få svårt att ta mig hem från Tromsö.

Nej, jag ska inte springa tillbaka. Men bryter pilotstrejken ut får jag problem. Den 4 juli flyger jag med SAS från Tromsö och nu har också alla norska piloter varslat om strejk.

Tåg/buss är ett alternativ men alla är dyra och krångliga. När jag ändå är inne på ämnet problem finns det ytterligare ett: jag riskerar att få campa en natt i Finland. Ogillar detta och har hittills sluppit att sova utomhus. Idag la jag ut en trevare på en Facebooksida i Karusuando. Har jag tur, får jag hjälp från ortsbefolkningen. Det fick jag i Vittangi.

Optimismen verkar ha återvänt till Gällivare efter många år med kraftigt minskad befolkning. Sedan 1968 handlar det om 33 procent. Bakom optimismen ligger främst Hybrit- en industrisatsning av LKAB, SSAB och Vattenfall för tillverkning av fossilfritt stål. När jag var i Porjus berättade en äldre kvinna för mig att man även där nu märker en viss inflyttning.

Finhotellet i Gällivare visade sig bättre än väntat. Får nog rubricera det som snudd på lyxhotell. Imponerades bl a av ett jättelikt gym, det största jag sett på ett hotell. Och räkmackan luffaren beställde in var inte bara stor och god utan också mycket dyr (hade jag läst rätt på prislappen hade det nog blivit en pizza till halva priset ute på stan).

Är det detta som kallas för Gällivarehäng? Coop, Gällivare.

Norrmannen Otto Gullesen, som sprungit från sydspetsen av Norge till Nordkap gick idag i mål. En storatad prestation, ett något längre men betydligt svårare löp än mitt. Grattis Otto!

Dagens distans: 44 km

Keep on running

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2022-06-25 07:37:23

God morgon Björn!
Du är fantastisk! Midsommardagen och flaggan i topp. Ingen oro för sträckan Gällivare ? Treriksröset. Oron är hur Du skall ta dig därifrån och hem. Det löser sig!
Men först Karesuando. Karesuando kyrka är den nordligaste kyrkan i Sverige. Den är värd ett besök. Du är inte den förste som söker sig till Treriksröset. Undrar om det inte finns en framkomlig väg på den svenska sidan av Muonioälven/ Könkämäälven? Är den finska landsvägen enda alternativet? Sedan älvbåt tillbaka till Karesuandro!

Om nu inte medlarna lyckas att lösa pilotkonflikten, finns busslinje från Karesuando till Gällivare, sedan nattåget till Stockholm. FINT.
Keep on running.

#2 Pontus - 2022-06-25 09:58:28

Håller med din bror, du är fantastisk och ett föredöme för oss alla, en hjälte. Funderade på att lägga ner den dagliga rundan men så tänkte jag, Björn har säkert sprungit 5 mil bland mygg och regn, då kan väl jag klämma 8 km i sol och inga mygg.

#3 Ed. - 2022-06-25 14:16:01

Om inte SAS flyger den 4 juli finns Norwegian som alternativ

#4 Jan Suneson - 2022-06-25 14:41:41

Pontus
Klas-Peter är inte min bror utan en kusin som jag inte har träffat sedan 60-talet. Han är pappa till Laser seglaren Karl Suneson som hade sin storhetstid i början av 60 talet. Skulle vara kul att träffa Klas-Peter igen. Kanske någon gång på mina nostalgi resor till Göteborg

#5 Anders - 2022-06-25 15:05:30

Som sagt en otrolig prestation att springa som du gör! Att kroppen håller och att du hinner med allt vid sidan om löpningen som att skriva i bloggen, träna på gym och ordna med allt praktiskt. Mycket imponerad! Keep on running!

#6 Jan Suneson - 2022-06-25 15:48:51

Karl Suneson som hade sin storhetstid i början av2000 talet.

#7 Lennart - 2022-06-25 17:35:07

Budget varianten är att höra med nån på ett åkeri som har vägarna till "stan".
Får ju sällskap med en elitlöpare.

#8 Lennart - 2022-06-25 18:31:50

Gällivarehäng var beteckningen på byxor för gruvarbetare som måste böja sig ner i arbetet utan att byxorna stramade åt. Idag verkar det va på modet! (Tur det finns Wikipedia)

#9 Björn - 2022-06-25 23:59:01

#Ed:Ja, Norwegian kan vara ett alternativ även om det inte är direktflyg.
#Lennart: Nja, åkerilösningen verkar lite komplicerad. . . .


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg