Kommentarer på Dag 30: Matbrist


Korsade idag Piteälven, en av Sveriges fyra oreglerade älvar (de övriga är Vindelälven, Kalixälven och Torneälven). En mäktig syn med den strida vattenföringen.

En miss i planeringen gjorde att jag idag plötsligt stod utan mat. När det är minst fem mil till närmaste affär och den dessutom hunnit stänga innan jag kommi fram,  ja då är det kris.

Som löpare behöver jag mycket energi. Normalt finns alltid lite reservproviant i vagnen om något oförutsett skulle hända. Men idag var reserverna närmast tömda varför frukosten i stugan på Moskosel camping blev synnerligen torftig.

Att i det läget ändå ge sig av de fem milen från Moskosel till Kåbdalis var våghalsigt, särskilt med tanke på att jag knappast skulle hinna fram innan affären stängt. Hoppet stod då till att ägaren av det B&B jag skulle ta in på kunde köpa lite mat .Men den planen sprack eftersom han var bortrest.

Som vanligt brukar dock saker och ting lösa sig. En gammal löparkompis i Stockholm med stuga i området hörde av sig på bloggen och ville träffa mig. Då kunde jag be honom handla lite mat. Plötsligt var matproblemet löst och vi fick en trevlig pratstund.

Christian, som bor utanför Frankfurt, är på väg  till Nordkap. Han campar alla nätter och tvättar sig i sjöar och bäckar. Inga problem, menade han.

Jag stöter på en del långfärdscyklister men inga löpare. Den tuffaste av dem alla är nog cyklisten som bor på mitt B&B här i Kåbdalis. Han cyklar från nordligaste Finland vid gränsen mot Ryssland hem till Prag i Tjeckien. Kanske inte så märkvärdigt om det inte vore för att han cyklar off road, alltså på stigar och små grusvägar. Varför?

-Jag är van vid det och vill slippa trafiken, skrattar han.

Imorgon på min färd till Jokkmokk kommer jag att korsa något väldigt speciellt. Vad tror ni det kan vara?

Dagens distans: 51 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2022-06-22 00:28:26

Ja nu kan du springa hela dygnet.
Gick med gula gubben i Jokkmokk nästan lika trist samhälle som Hofors eller Skutskär. Hoppas att hotellet är bra och glöm inte att dra ner rullgardinen. Den berömda solen kanske skiner genom molnen.

#2 Micael Granberg - 2022-06-22 05:07:38

Du korsar polcirkeln imorgon!

#3 Elljussparisverige. - 2022-06-22 05:17:00

Jag har för mig att du också kommer att passera något som heter i stil med odlingsgränsen. Kan varmt rekommendera Åsgårds vandrarhem där i Jokkmokk

#4 Klas-Peter Suneson - 2022-06-22 05:58:35

God morgon Björn!
Kul att Du stöter på gelikar långt där ute i lappmarkerna. Vi är alla beroende av våra medmänniskor, utan dem slocknar vi!
Polcirkeln! För dig en förståelig betydelsefull passage. Kanske inte lika spektakulär som när jag som tonåring passerade ekvatorn och kung Neptun kom ombord i M/T Mari Gorthon och döpte oss till sjömän. Vid din passage av Latituden 66°33?47.8? N. hoppas jag att Du får tillfälle till ett nytt glädjeskutt. Breddgraden innebär att det just nu sommarsolståndet, är ljust 24 timmar om dygnet. Hade Du varit på samma plats under Vintersolståndet i år 21 december,
så hade Du frusit fast i konstant mörker! Keep on running!

#5 Klas-Peter Suneson - 2022-06-22 07:32:39

Din äldre bror Jan vill så gärna stötta dig i din löpning, men på helt annan plats än i Sameland. Kanske kan detta vara ett sekundärt alternativ i december 2022.
Låt din löpning gå mot latitud 66? 33' 46" S Södra polcirkel, inte ända fram men ändå.
En helt ny kontinent. Från staden Arica i Chile till staden Punta Arenas på väg 5 syd, är sträckan 5 053,5 km.
Min äldre bror Hans jobbade i del av Atacamaöknen för Atlas Copco i mitten av 1960-talet. Hans erfarenhet från Chile: mycket vänliga människor.

#6 Pontus - 2022-06-22 11:03:51

Polcirkeln så klart eller som man säger i Norge, norr om moralcirkeln


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg