Kommentarer på Dag 29: Generösa öppettider


En glass, cola och middagsmat för morgondagen inhandlades i den digitala lanthandeln i Moskosel.

"Moskosel- orten med sämst samhällsservice i landet", löd rubriken i DN för två år sedan. Jag befinner mig just nu i Moskosel, en by i Lappland med mindre än 200 invånare men med över 200 miljoner myggor.

Samhällsservicen kan jag dock inte klaga på. För Moskosel har nu vad Stockholm inte har; en dygnsöppet digital livsmedelsaffär utan personal och där du scannar en kod och legitimerar dig med bankid för att komma in i affären. Hur smidigt som helst!

Förr fanns här fyra matbutiker, modeaffär, biograf, brandstation, distriktssköterska, högstadieskola och ett sågverk. Allt är nu borta. Men byborna startade häromåret med hjälp av EU-medel sin egen digitala matbutik. Nu slipper de att åka in de dryga fyra milen till Arvidsjaur för att handla det nödvändigaste.

Denna sträcka sprang jag idag och bor nu i en egen stuga på Moskosel Camping. Här är vackert, fullt med campingbilar och något tält och barnen badar i Lullejaursjön och åker karusell. En idyll? Nej förtusan! Här vimlar det av mygg och jag fick några bett i duschen och även inne i stugan så nu ska väl också myggen vara mätta. Campingvärden behövde ingen övertalningsförmåga för att jag skulle köpa Bushman myggspray av honom, Sparyflaskorna kunde ingen missa, de stod strategiskt placerade på incheckningsdisken.

Vägen mellan Arvidsjaur och Moskosel är vacker . . .

... fast på långa sträckor pågick vägarbeten där det knappt gick att springa. Vägen är klassad som Europavaäg (E45) och var skyltad med högsta tillåtna hastighet 100 även där vägarbeten pågick. Skandal!

Imorgon Kåbdallis, en by med 50 invånare. Får dränka in mig i Bushman myggspray. . .

Dagens distans: 47 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2022-06-21 01:10:19

Skall bli intressant imorgon att läsa om Bushman myggspray fungerar. Som du vet har jag både mygg och broms fobi så jag är glad att jag inte är med på touren. Som tur är biter myggorna inte mig i medelhavsländerna säkert beroende på vår mors gener från södern. Lissabon - Istanbul skulle vara en intressant tour nästa sommar om det inte blir USA

#2 Klas-Peter Suneson - 2022-06-21 06:44:42

God morgon Björn!
I Vartofta några mil söder om Falköping finns en liknande butik som den i Moskosel. Har varit där vid en vandring. Sökte på nätet. Hittade uppgiften om att den 7 juni, 2022 finns 128 sådana butiker i Sverige.
Fisken i Lullejaursjön är nog de enda som gläds över mängden myggor. Kanske skulle den lilla myggdödarlampan från MovoZap vara ett fungerande komplement på löparvagnen?
Kåbdallis lever på sin skidbacke. När Du kommer dit, finns nog ingen snö kvar i backen.
Dagens SvD väderkarta över Sverige är rödmarkerad, bortsett ifrån de trakter Du nu springer. De är gulamarkerade. Det positiva med Kåbdallis är att Du nått Jokkmokks kommun!
Keep on running.

#3 Anders H - 2022-06-21 07:12:28

Var bor du i Kåbdalis? Vi kommer gärna förbi och hejar på dig ikväll.

#4 Bernt Hedlund - 2022-06-21 08:40:00

Tjosan Björn! Har läst ikapp dina dagar. Händer ju en del, trots obygden du befinner dig i. Keep on!

#5 Erik H - 2022-06-21 08:56:39

Ordet Moskosel är en försvenskning av samiska. På umesamiska heter orten Måskuosuvvane, av måskuos (= innestängd) och suvvane (=lugnt vatten i en älv, en sel). Måskuos hade i äldre samiska också betydelsen "vända". Här skulle det kunna syfta på att inloppet och utloppet ligger nära varandra. Björn du är ju ute på en lång "vända". Samerna var också av det uthålliga folkslaget med långa turer hela dagarna och veckorna. Kanske lite sameblod i dig? Samerna blanda in salt i kaffet. Saltet behövs om du svettar mycket.

#6 Björn - 2022-06-21 11:15:02

#Anders H: Kåbdalis B&B, gult hus på vänster sida vid infarten när man kommer körande söderifrån. Vi ses!?
#Erik H: Ja, salt mycket viktigt. Äter ständigt salta jordnötter.
#Jan: Nja, Lissabon-Istanbul lockar nog inte, känns för osäkert. Coast to coast Nr 8 har prio 1. Så som det känns nu är det realistiskt.

#7 Anders H - 2022-06-21 11:28:02

Jag kommer absolut förbi! Antingen vid halvfemsnåret eller runt nio på kvällen. Vilket passar bäst?

#8 Axel - 2022-06-21 13:48:52

Du kan ju skaffa myggnät som täcker hela huvudet och halsen. Det gör stor skillnad, en nackdel är att man ser något sämre, fast man kan slappna av och vara trygg i att myggen inte tar sig igenom.

#9 Björn - 2022-06-21 14:30:04

#Anders: Är troligen inte framme 16.30 16.30 men däremot 18-19. Om du har möjlighet köp en 1,5 liter Coke (ej sockerfri), hönökaka eller liknande, två bananer och en apelsin (butiken stänger i byn 17).
#Axel: Absolut. Har ett sådant när men har ännu inte använt det. Kommer säkert till pass när jag ska fjällvandra sista biten till Treriksröset. När jag springer är myggen inga problem. Möjligen har Bushman också effekt.

#10 Ed. - 2022-06-21 15:36:06

Björn, har du hört talas om Emma Timmis? Jag snubblade över hennes namn och hon verkar följa i dina spår. Sprang Coast to Coast i Afrika, och nu senast Nya Zeeland i sin längd.
https://www.emmatimmis.com/ och https://www.instagram.com/emma.timmis/

#11 Elljussparisverige. - 2022-06-21 15:43:13

I Kåbdalis sprang jag förra året mitt 400:ade elljusspår. Köpte där mig en tunnbrödsrulle med Jokkmokkskorv för att fira. Hade också med mig en burk guldflarn som jag, efter det fyrahundrade elljusspåret tömde med ett sving så all guldstoff for ut ur burken och upp i luften och lät all guld singla ner på mig. Härlig känsla!

#12 Björn - 2022-06-21 16:03:52

#Ed: Hon är okänd för mig. Måste kolla.
#Elljusspårisverige: Kul, du verkar ha varit i varenda by/samhälle. Tyvärr hinner jag inte köpa egen festmat hos Handlar?n i Kåbdalis men Anders H meddelade nyss att han fixar mat till mig.

#13 Jan-Olof - 2022-06-21 16:26:37

Hoppas vädret har blivit något bättre. Jag ser att din långloppskollega Otto Gullesen nu nästan är framme vid sitt mål. Verkar ha tagit längre tid än planerat, men vad jag förstår kampar han, så han är inte beroende av inbokade övernattningar. Kämpa på Björn!

#14 Björn - 2022-06-21 17:08:22

Otto väntas nå Nordkap nu på fredag. Hans löp lite längre än mitt och mycket tuffare. Han har campat nästan alla dagar, skulle inte ha klarat det. Svårt sköta hygienen, återhämta sig och hålla allt torrt. Dessutom kallt i Norge, backigt och flera tunnlar. Otto en riktig tuffing!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg