Kommentarer på Dg 20: Nostalgitripp till Ådalen


Ingenting finns idag kvar av Sprängsvikens järnvägsstation. 1974 skrev jag i Västernorrlands Allehanda om stationens siste stins. Sprängsviken blev rikskänt 1931 då militär från I21 och T3 i Sollefteå kom hit för att skydda strejkbrytare och stoppa en fredlig demonstration. Fem personer sköts ihjäl under Ådalshändelserna.

Hälledal, Sprängsviken, Lunde, Frånö, Kramfors . . . Minnena från min tid som journalist här uppe i Ådalen på 70-talet kommer tillbaka när jag nu på springande återvänder till de gamla jaktmarkerna.

Och det är angenäma minnen. Jag trivdes i Kramfors och det var framför allt människorna jag gillade. Här var ingen märkvärdig, här stack man inte upp, här ogillade man snobbiga Stockholmare men Göteborgare kunde accepteras. Och nyhetsnässigt var det full rulle; en massa bränder, stora industrinedläggelser men också stora statliga industrisatsningar (alla misslyckade) etc. VA, som jag jobbad på, var en djärv och bra lokaltidning (tyvärr nerlagd liksom konkurrenten Nya Norrland).

Det har snart gått 50 år sedan jag lämnade Ådalen. Kramfors har dött sotdöden. Ändå känns mycket igen, gamla Handelsbankens kontor på Limstagatan ligger kvar (är fortfarande kund där), såväl Kramm som Statt är igång, polishuset kvar på samma adress, gamla Tempo har blivit Hemköp och järnvägstationen har ersatts med en ny.

Fullt med ungdomar på "Kramfors Stadsfest" med tivoli, artistuppträdanden mm. I bakgrunden Stenskolan.

Är det nya Ådalskravaller? undrar jag när jag dyblöt efter ett åskoväder rullar in i Kramfors på lördagskvällen. På gatorna ett myller av ungdomar, avspärrningar, vakter och poliser. Nej, det är Kramfors Stadsfest som pågår, får jag veta av en ordningsvakt.

Så många ungdomar har jag aldrig sett i Kramfors. Skulle dom stanna kvar, ja då finns det kanske hopp om att sotdöden kan upphöra.

Imorgon Sollefteå, därefter Junsele.

Dagens distans: 48 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2022-06-12 06:38:28


Tack Björn. En för mig givande skildring av en bygd som jag inte känner.
Det var en dödlig och för framtid viktig lärdom för de styrande i Sverige, att skilja på soldaters uppgift och polisens uppgift.
Men ännu i dag finns det politiker som. I sin skyddade tillvaro fortfarande förespråkar skarpa skott och dödligt våld för att upprätthålla allmän ordning.Jag tillhör dem som vet att en dialog kan vara en bättre lösning.
I dag åker vi till Maria Magdalena kyrka på södermalm för att närvara vid min brorson Ludvig Sunesons giftemål med Achliy, båda verksamma i New York.
Jeep on running!

#2 Jan-Olof - 2022-06-12 13:51:12

Roligt att läsa din jämförelse om hur det var för 50 år sedan och hur det är nu. Känns som det blir en lång dagsetapp mellan Sollefteå och Junsele. Keep on running!

#3 Anders - 2022-06-12 15:05:13

Intressant läsning om Ådalen. Jag gick gymnasiet på Ådalsskolan i början av 70-talet. Kramfors kallades också för Pulvercity. / Kramfors skulle behöva en batterifabrik, typ Skellefteå och Borlänge. Keep on running!

#4 Björn - 2022-06-13 01:04:21

#Anders; Pulvercity har jag inte hört. Skulle det anspela på knark? Minns inte att sådan då förekom i Kramfors.

#5 Anders - 2022-06-15 14:41:34

Finns många förklaringar till Pulvercity och några är: kopplingar till sågverksepokens damm eller till knallpulver för att Kramfors liknar en vilda västern-stad. Samt till knarket och att det finns/har funnits många behandlingshem för knarkare.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg