Kommentarer på Dag 17-18: Jag en löparidiot?


Sidsjöns mentalsjukhus hade 900 intagna och var igång cirka 60 år innan det lades ner 2001. Jag bor på Sidsjö Hotell & Konferens (byggnaden skymd i bild men längst bort till vänster).

Jag bor på ett nerlagt mentalsjukhus i Sundsvall. Hade det varit igång idag hade jag kanske tvångsvårdats, ja rent av utsatts för lobotomi. Bland hotellgästerna måste jag betraktas som en löparidiot.

När jag på 70-talet jobbade på Västernorrlands Allehanda i Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik skrevs mycket om alla rymningar från Sidsjöns sinnessjukhus. Många intagna betraktades som farliga och på ”Specialen” fanns värstingarna, dom straffriförklarade kriminella psykopaterna. Men på Sidsjön hystes alla typer av människor; lösdrivare, sol- och vårare, svindlare, vanetjuvar med mera.

Sidsjön las ner för cirka 20 år sedan. Det stora sjukhusområdet högt uppe på Södra Stadsberget är helt omgjort. De gula tegelbyggnaderna har blivit bostäder, skolor, vårdcentral, hotell med mera. Vad som fanns i just den byggnad jag bor i vet jag inte, måste fråga när jag checkar ut. Ändå är det lite läskigt att tänka sig att i mitt rum måste det ha bott en massa mentalpatienter. Små spår märks av att detta 40-talshus en gång varit ett sjukhus; långa korridorer med massor av rum och breda stentrappor. Allt snyggt och läckert omgjort, dessutom ett mycket prisvärt boende.

Löpningen går fortsatt bra men det är ganska kallt, ibland regn varför det inte är någon större njutning att vistas utomhus. Och klär man på sig lite mera, ja då blir det för varmt. De två senaste dagarna har jag sprungit på många kuperade och nästan trafikfria småvägar längs kusten.

I morgon fredag bär det av till Härnösand. Eftersom det inte går att springa på E4:an (vajerväg) blir det stora omvägar, dessutom mycket backigt och väderprognosen är inte den bästa. Imorgon händer också en speciell sak under det här löpet. Vad kan det vara?

Norrfjärden utanför Gnarp. Tyvärr var caféet Skäret stängt så jag fick huttrande sitta utanför och äta mina smörgåsar och dricka kall Coke.

Dagens distans: 53 km, gårdagens 68 km

Keep on running!

PS

Huset jag bodde i var intagningsavdelningen där folk bodde en kortare för att undersökas och sedan delas upp i olika grupper,
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2022-06-10 06:22:58

När man kommer till Sundsvall kan man välja att bo på Sidsjöns f.d. mentalsjukhus, eller Hotell Knaust med sin berömda solfjäder trappa. Dessa båda boenden har ovanligt många historier. Flertalet av dem handlar om udda medmänniskor. Kopior av alla dessa finns med oss i vår nutid. Inte lobotomi behandlade, utan mestadels medicinskt ner drogade. Alla de andra som på eget bevåg hamna i ett drogberoende, skakar samhällets grundvalar. Som tur är det absoluta flertalet enkla normala människor, men de genererar sällan historier.

Du kan vara lugn, jag kan inte spåra någon intellektuell funktionsnedsättning i ditt väsen.
Men Du får akta dig! Småvägarna utefter kusten mot Härnösand, är inte bara backiga. Där kan man enligt flottningsinspektören och jägaren Dahlmark stöta på en bevingad hare Skvader.
Då är det lätt att börja funder på vad som är rätt och fel här i livet.
Keep on running
Klas-Peter

#2 Pontus - 2022-06-10 10:23:21

Fin bild från Gnarp, oerhört vacker strand finns det där bland tallskogen, världsklass. Snart kommer du ju till H-sand och höga kusten också världsklass, otroligt vackert men backigt.
Keep on running

#3 Jan-Olof - 2022-06-10 10:38:33

Otur med vädret igen. Hoppas på varmare väder på andra hälften av din tur, för jag gissar att det speciella som sker idag är att du passerar halva sträckan. Känns det speciellt att springa i de trakter där du jobbade som reporter för 50 år sedan?

#4 Anders - 2022-06-10 12:42:56

Du lämnar Medelpad och kommer till Ångermanland!

#5 Pontus - 2022-06-10 15:47:05

Hej igen Björn, du som jobbat på VA i många år kanske
Kommer kanske ihåg min bästa väns numera tyvärr bortgångna pappa, Lennart Carlstein? Vi var ofta på VA och hälsade på honom, har för mig att VA var unika ett tag med sina nya dyra tryckpressar också ett tag på 70-talet.
Hare gott

#6 Björn - 2022-06-11 00:17:53

#Pontus: Det blir inte så mycket Höga Kusten, jag väljer att vika av in i landet och går mot Kramfors, Sollefteå och Junsele. Jag känner igen namnet Carlstein men det måste vara lite före min tid? Jag började på VA i Kramfors 1973. Ja, VA var Sveriges första (?) dagstidning med offsettryck, dessutom en tabloid.
#Jan-Olof: Alldeles rätt! Jag är nu halvvägs.
#Anders; Också rätt, fast det var inte ett nytt landskap jag tänkte på.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg