Kommentarer på Dag 12: En äventyrlig dag på landet


Någon dag gammal och öronmärkt med plastbrickor så att djuret kan spåras i alla led i EU:s dataregister.

-Vill ni se de nyfödda lamen? ropar en kvinna uppe från gården. Jag har precis anlänt till mitt boende i sällskap med två ultralöpare från Heby efter en ganska äventyrlig dag.

Alla känner apan men apan känner ingen. Uppenbarligen känner man till mig även här ute på landsbygden utanför Uppsala. För ryktet hade spridit sig till löparklubben Ramsjö Runners i Heby att en luffare var i antågande.

Therese och Kenny lotsade luffaren rätt.

-Björn, det är en ära att få springa tillsammans med dig, skrattade Therese och Kenny och lotsade mig rätt på småvägarna invid Vansjön.

Förutom trevligt sällskap kom jag alltså rätt. Det var löparnas träningsslinga, här hittade dom som hand i handsken. Annars var det väldigt lätt att springa fel. På Google Maps var vägarna knappt utmärkta.

Jag hade den här gången bokat ett airbnb. Var lite skeptisk men lantboendet överträffade förväntningarna, trots avsaknaden av bastu och jacuzzi . . .   Fick ett helt hus för mig själv, dessutom nyrenoverat. Och så var det där med fåren- makarna som ägde stället ägnade sig också åt fårskötsel och nu var det lamningstid. Inget lamm var det andra likt, klappade ett och förvånades över hur sträv pälsen (?) var, kändes lika hård som vardagsrumsmattan hemma!

Slapp i alla fall haglet.

Dagens äventyrligheter var vädret och att hitta rätt på alla grusvägar ute på bonnvischan. Kvavt som attan, ibland regn, ibland värsta åskvädret varvat med sol. Hann räkna till två innan ljudbangen kom, ganska otäckt. En oväntad 2+1 väg mellan Västerås och Sala gjorde att hela rutten fick planeras om under själva löpningen samtidigt som gpse:n fick fnatt och ville leda mig helt fel. Tror ändå att jag kom någorlunda rätt och att totalsträckan inte blev så mycket längre än planerat.

Vackra moln. Är det cumulusmoln?

Den ”korta” löpningen till Gysinge imorgon, pingstafton, kan bli en rysare. Först är det en vajerväg som sätter käppar i hjulen och tvingar mig ta omvägar. Dessutom är ”alla” matställen i Tärnsjö stängda varför det blir en sväng över Östervåla. Men om någon restaurang där är öppen, vet jag inte. Jag får i alla fall tur med vädret, det ska inte regna och kortbyxorna kan nu tas fram. Samma gäller myggsprayen från Lidl- jag springer i ökända myggtrakter.

Dagens distans: 59 km

Keep on running!  
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2022-06-04 01:46:19

Inte skall du springa omvägen över Östervåla för att finna mat. Ica i Tärnsjö är öppet och piazzan till 13 Tärnsjö är också större än Östervåla. Du bör också sakta ner då du kommer till det långa samhället Tärnsjö. Där fick jag min första och enda böter för "fortkörning" Vi ses på söndag

#2 Klas-Peter Suneson - 2022-06-04 07:34:08

God morgon Björn!
Oj! Nu blir det spännande. Din löpning går genom delar av landet som jag inte känner. Ortnamn som jag inte har ett hum om. Kul att ta del!
Boskapen i Sverige och EU är märkta med en plastbricka i örat, ett effektivt sätt att spåra och hålla koll. En otäck tanke, kan det i en okänd framtid appliceras på oss människor?

Vansjön, Örsundaån. Vid provfiske har bland annat abborre, gers, gädda och mört fångats i sjön. När man följer dig på nätet, får man utöver orterna lära sig nya begrepp: Airbnb är en online marknadsplats för uthyrning och bokning av privat boende. Helt nytt för mig.

Du har tagit till dig det stockholmska nedsättande uttrycket bondvischan, om den vackra landsbygd Du har kraft och förmåga att springa och uppleva.
Jag/Vi gläds med dig!
Keep on running

#3 Björn - 2022-06-04 08:00:07

#Jan: Tack för det tipset, där slapp jag ca 1 mil extra.

#4 Pontus - 2022-06-04 09:03:48

Otroligt kul att läsa om dina bedrifter och kåserier. Nu ska jag och min duktiga brorsdotter Evelina springa Stockholm marathon ( hon för första gången). Blir det tungt är det bara tänka på hur du kämpar så blir det lättare. Du är i alla fall min idol.

Keep on running

#5 Christoffer - 2022-06-04 09:49:30

Kommentar till Klas-Peter: Vi har redan såna plastfickor i form av mobiltelefonerna...

Låter som att vädret är med dig framöver hoppas du finner bra lördagar och matställen.

#6 Lennart - 2022-06-04 17:19:09

Regn! Lite uppiggande att vatten består av två av universums tre mest förekommande grundämne. Väte och syre. Flytande i rumstemperatur. men var för sig flytande långt under 200 minusgrader. Allt är skapat av vätet som finns i vatten. Grundämne ett. Solen skapar grundämne två, helium, och så vidare. Kul att tänka på när man känner sig lite blöt. Och har samma energimängd som allt som väger lika mycket. Atombomben över Hiroshima som vägde 6 kg har samma energi innehåll som en dunk vatten. Allt enligt Einsteins relativitetsteori. .
Hoppas jag piggat upp dig inför nästa regn =).

#7 Lennart - 2022-06-04 17:31:49

Rättelse. Jag menade Nagasaki, Hiroshimabomben innehöll 60 kg Uran. Lika vansinnigt..

#8 Ed. - 2022-06-04 20:24:54

Det finns en bra karta på http://roadfinder.se/ Där ser du hur mycket trafik det är på olika (asfalt)vägar.

För att hitta grusvägar kollar du på https://esrisverige.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=e42ce6a4916442a894a929f85e36675e&fbclid=IwAR3Csl1rA4ZUoOq-Jaeyt5FRGcTixFIgndXKWxOZ8Y35J1QyS8ceyst3Rr8

#9 Robert - 2022-06-04 21:24:14

Lennart: du får vara mera källkritisk.. bomben vägde inte bara 6 kg, den var ju riktigt stor och vägde mer än 4 ton..

#10 Lennat - 2022-06-05 09:17:26

(Robert, 6,2 kg vägde den aktiva beståndsdelen. )

#11 Björn - 2022-06-06 17:32:07

#Ed: Tack. Jo, roadfinder är bekant men inte sajten med grusvägar. Grusvägarna jag nu sprang på var inte så farliga, tror att cyklister har större problem med gruset.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg