Kommentarer på Dag 10: När standard blev lyx


Massage för trötta ben.

”Lyx blev standard”. Jag minns mitt gamla uttryck för över 30 år sedan under blåbärsplockning med barnen. Vi hade plockat jätestora blåbär, bärhinken välte och vi fick lägga tillbaka de mosiga bären bland de fina. Lyxbären blev standardbär.

Idag kastar jag om orden- standard blev lyx. Dagen började dock i enkelhetens tecken. Pyttipanna med ägg och rödbetor och en lättöl till lunch i Örebro, kokt korv med potatis och pepparrotsås och ett glas mjölk i Götlunda och däremellan två apelsiner, 1,5 liter Pepsi och två Kong Strong (energidryck) från Lidl.

Husmanskost är bra. Och när energiintaget sprids ut så jämnt fungerar kroppen perfekt. Annars brukar det vanliga vara att jag kör mig trött mot slutet och först efter framkomsten äter som en häst. Alltså ingen lyx idag, ren standardlöpning.

Men sedan hände det grejer. När luffaren nått Statt i Arboga sent på kvällen och skramlat in med sina tomburkar från vägdikena fick han en mindre chock. Han hade fått ett rum under takåsarna, kanske passande, men något måste vara fel? Det är ju lyxsviten han tilldelats! På rummet, eller rättare sagt i rummen, fanns en bastu och en jacuzzi samt en jättelik tv, vinkyl mm. Ifjol tog luffaren också in på Statt men då blev det ett ordinärt rum.

Herregud, hur får man igång härligheterna? Först var det bastun. Knapparna satt under aggregatet, där var det mörkt så luffaren fick ringa hem till hustrun och höra hur man sätter på ficklampam på en iphone. Sedan den gigantiska jacuzzin med alla sina knappar, munstycken och en bildskärm. Tillsist gick även den igång och luffarens trötta ben fick välbehövlig massage.

Helt obekant var dock inte luffaren med lyxbadande, på några enstaka hotell i Amerika hade han fått jacuzzi på rummet. Men kombinationen jacuzzi och bastu var något helt nytt. Pärlor för svinen, skulle man också kunna säga.

Nu har jag kommit in i Västmanland.

Även om det var husmanskost för hela slanten idag unnade sig luffaren lite lyx under själva löpningen. Vägen efter Örebro och fram till Glanshammar är en av de bästa vägar han vet, nåväl Hwy 30 genom Nebraska slår den förstås inte. Örebrovägen är glest trafikerad, inga backar, har cykelbana/trottoar hela vägen. Nu prövade luffaren att under löpningen för första gången se på tv,. SVT Play fungerade utmärkt och han såg hela Uppdrag Gransknings reportage om sex- och korruptionsskandalen i Securitas. Skulle inte förvåna om det reportaget får Stora Journalistpriset. Glad att medierna fortfarande håller en mycket hög klass i Sverige.

Sammanfattning av en lång men underbar dag:

Standard blev lyx!

Snok eller huggorm? Snok, tror jag. En snabb rackare som snart försvann in i gräset.

Dagens distans 63 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 André - 2022-06-01 23:39:10

Hej Björn!
Fascinerad av Din otroliga löpkapacitet. Inspirerar till att åldras.
Går det att se Din löprut någonstan?

Ha det gott!

mvh
André Sinclair

#2 Klas-Peter Suneson - 2022-06-02 07:52:01

God morgon Björn!
Ör är ett betydelsefullt grus i dimensionerna 7?20 mm. Det var den typen av rullgrus som blev fundamentet till bron över Svartån. Den första bron under 1200-talet fick namnet Örebron. Där växte staden Örebro upp, som nu har en befolkning på snart 130 tusen invånare. Kanske var det Örebrons uppdaterade efterträdare som Du passerade på din väg mot Arboga.

Över länsgränsen en lyckad bild på dig, med Gustav V namnchiffer i guld. Den bilden sparar jag. Natrix natrix är vanlig snok. Den känns igen med vita fläckar på båda sidor om huvudet.

Du är förvånad över att Du tilldelas en bättre övernattning, än den du bokat. Kan bero på att värden för Statt i Arboga vet att Du öppenhjärtigt berättar om din tid där och då. För dem en bra marknadsföring. Kanske en gest från Rikshövitsman Engelbrekt Engelbrektsson 1435.
Keep on running!

#3 John Jensen - 2022-06-02 08:38:35

Väldigt bra turistguide den här bloggen. Att den är levande beskriven gör inte saken sämre. Löparglädje och skrivarglädje hand i hand.

#4 Anders - 2022-06-02 10:38:49

Trevlig läsning! Imponerad av din löpning!

#5 Jan-Olof - 2022-06-02 10:56:54

Roligt att följa din löpartur. Du verkar bli uppgraderad på många av dina natthärbärgen. Kanske har du nu fått den berömmelse du förtjänar, också utanför snäva löparkretsar. Keep on running!

#6 Hannes - 2022-06-02 19:26:06

Nu blir jag sugen på att veta mer om Hwy 30 och varför det är din favorit! :)

#7 Christoffer - 2022-06-02 23:11:46

Frågan är om uppgradering är bra eller dåligt i längden för Björn?
I övrigt snok och jag ser också fram emot ålderdom och tiden till att glra såna här eskapader.

#8 Björn - 2022-06-03 00:03:50

#Hannes: Jo, Hwy 30 genom Nebraska går parallellt med en motorväg (interstate) och har därför knappt någon trafik. Springer man väst-öst får man dessutom svagt nerför. De små städerna ligger på 5-6 mils lucka, alla har motell. Kan inte bli bättre, dessutom ganska vackert.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg