Kommentarer på Dag 8: I kvinnotjusarens barndomshem


I det här huset vid Vätterns strand var jag den enda hotellgästen. Hade gavelrummet på andra våningen och rakt under mig bodde en av 1800-talets mest kända författare. Vem då?

Kvinnokarl, förkärlek för unga damer, gift tre gånger, notoriskt otrogen, nobelpristagare, samtida med August Strindberg och Selma Lagerlöf. Ja, så skulle denne superkändias kunna beskrivas.

Jag bor just nu i hans barndomshem, har rummet ovanför hans som gjorts om till ett litet muséum. Spännade och lite kusligt. Hit anlände jag efter en mycket lång dagsetapp med start en halvmil söder om Hjo. Jag har varit här tidigare, då åt jag bara lunch och den gången sprang jag Vättern runt.

Utanför denna vackra författargård ligger en massabruk, nu finskägt, men som på 80-talet var ett svenskt börsnoterat företag som jag då ägde aktier i. Det luktar inte så gott men kvinnan som öppnar dörren till författarhemmet menar att fabriken är både på gott och ont, man får ju en hel del konferensgäster och andra besökare från fabriken. Inne i författargården känns inte sulfatdoften, däremot luktrar det fisk efter kvällens avslutade middag. Tyvärr missade jag denna eftersom jag var inte framme förrän 21.30.

"Igenkänd av de flesta, men läst av betydligt färre, var han något av en motsvarighet till Björn Ranelid i dag. Förflyttad till vår tid hade han förmodligen medverkat i tv-soffor, dokusåpor och reklamfilmer".

Så beskrivs superkändisen i tidningen Populär Historia. Själv läste jag honom säkert på gymnasiet men minns inget. Hans mest kända verk ska vara romanen Karolinerna.

Dagen blev som sagt mycket lång. Mest ödebygd, backigt och den ena lastbilen efter dena andra, troligen från massabruket. Trots att jag befann mig ett stenkast från Vätterns strand såg jag nästan aldrig vattnet eftersom träd skymde. Kan man inte fälla en massa träd här?

Restaurangen på Brevik golfklubb söder om Karlsborg serverade en utmärkt buffé, äntligen annan mat än pizza och hamburgare. Dessa golfrestauranger ute på bonnvischan kan vara räddningen för en hungrig långlöpare.

Är du ute länge är energipåfyllning A och O. Pepsi, Coke, nyponsoppa, jordnötter finns därför alltid i vagnen. Men jag vågade inte lämna Karlsborg förrän jag också försett mig med risgrynsgröt från Coop.

Mycket näring i risgrynsgröt, totalt 500 kilokalorier. Ett litet bett i plasten och du kan suga ut gröten så det inte blir kladdigt. Observera att vägmätaren står på 56,9 km men det skulle bli betydligt längre.

Löpningen brukar alltid gå i vågor under en dag. Varför det ibland går lätt och ibland tungt är svårt att förstå. Kanske hänger det ihop med näringsintaget? Efter några klunkar eller tuggor brukar det kännas lite lättare. Jag har nu haft några överlånga dagar men den närmaste tiden blir det lite kortare distanser. Egentligen har jag nog överskattat min löpförmåga men att planera om och göra etapperna lite kortare går inte, alla hotellen är redan bokade.

Jag roade mig med att på nätet textsöka i superkändisens alla verk och sökte då på ord som "löpning", "löpare, "kondition", "uthållighet" etc. Det blev inga napp. Så likheten med Björn Ranelid (som är joggare) stämmer inte helt.

Nu min fråga: Vem är denne superkändis?

Dagens distans: 71 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2022-05-31 05:16:03

Tack Björn! Nu känner jag igen dig!!
På Olshammarsgården växte den unge Verner von Heidenstam upp. Strax nedanför hans barndoms fönster såg han mängder av skutor som lastade och lossade i Olshammarsviken nu en modern småbåtshamn administrerad av Aspa Båtklubb. En hamn vi ofta seglar till. Aspa skärgård ligger alldeles utanför.
I gårdens annex finns i dag ett mindre sjöfartsmuseum. Om man frågar kocken på Olshammarsgården får man låna nyckeln . Då kan man få en inblick i den tidigare omfattande Vättersjöfarten.

När Verner satt på sitt Övralid, på andra sidan sjön skrev han:
Jag längtar hem sen åtta långa år.
I själva sömnen har jag längtan känt.
Jag längtar hem. Jag längtar var jag går,
? men ej till människor! Jag längtar marken,
jag längtar stenarna där barn jag lekt.

Innan Du startare din löpning, gå ut i trädgården bakom huset.
Upp mot begravningsplatsen. Där står de sju apostlarna,
en rest av familjens Heidenstams berså

#2 Göran - 2022-05-31 11:39:59

Väldigt kul att få en pratstund med dig ut ur Karlsborg, på min hemväg från jobbet Stor inspiration! Kör hårt och ta väl hand om dig och din fru!

#3 Anders Fåglefelt - 2022-05-31 18:08:43

Verner von Heidenstam . Avgående ordföranden i Heidenstamsällskapet växte också upp i Olshammar . Kolla detas hemsida ! !

#4 John jensen - 2022-05-31 19:26:34

Över 7 mil och en lång, intressant text. Helt otroligt att du orkar och hinner med.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg