Kommentarer på Dag 4: En katt bland hermelinerna


Luffaren kände sig löjlig i den vita morgonrocken. I hans svit fanns dubbel uppsättning av allt, till och med två tv.

När luffaren sent på kvällen vacklade in med en massa tomburkar på ett av Växjös bättre hotell upptäckte han att han blivit uppgraderad. Herregud, han hade ju fått lyxsviten!

Det är kontrasterna som är mycket av grejen med det här löpet. Livet ute på vägarna kan vara nog så hårt. Luffaren brukar förutom själva löpandet också ägna sig åt att plocka tomburkar i vägdikena. Panten räcker mer än väl till all hålla honom med sportdryck, choklad och annat livgiande.

Att då efter en lång arbetsdag få avsluta med lite lyx, ja det är ju toppen. Dagen skulle redan från början bli lång men en felspringning bland alla stengärdsgårdar i Kronoberg gjorde den omänskligt lång.

Natten på det fina rummet blev svår. Sträckan kändes i benen och det blev inte så mycket sömn. I den fullpackade frukostmatsalen morgonen därpå upptäckte luffaren att det var minst sagt blandat klientel. Så han smälte väl in bland alla gulklädda hantverkare och ett stort mc-gäng med de mest fantastiska tatueringar han någonsin skådat. 

Göran Eriksson hjälpte mig att hitta rätt. Han kom cyklande i sin sydväst och kratta i handen efter att ha gjort fint runt stationshuset i Norraryd.

Dagens distans: 76 km
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2022-05-27 06:48:36

God morgon Björn!
Kortaste vägen mellan Olofström och Stortorget i Växjö är enligt eniros förslag 80,4 km.
eniro markerar vägen öster om sjön Åsnen: Kyrkhult, Ryd, Urshult, förbi Jäts gamla kyrka uppförd 1226! Vidare över Tävelsås, Rinkaby och upp till Stortorget i Växjö.
Du hävdar att du var vilse bland Kronobergs stenmurar, där Du fokuserade på pantburkar, ändå visar din GPS-mätare en kortare sträcka. FANTASTISKT.
Keep on running!
Klas-Peter

#2 Christoffer - 2022-05-27 08:00:12

Låter skönt med lite lyx efter 7 mil, vädret har ju verkligen inte varit med dig.
Om du tar 23an idag så har du lite separerade gång- cykelväg framför dig.

#3 Klas-Peter Suneson - 2022-05-27 09:00:37

Du är allt annat än en luffar!.
Vår farfar Algot Stylvig Suneson skriver om Erik Räf. (f.1858 d.1923) ägare till Attarps säteri i Bankeryd. Han kom vandrande på landsvägen med påk i hand och knyte på käpp, en luffare, en verklig luffare som sökte arbete. Han hade upplevt en luffares liv och svårigheter med en luffares nattlogi. Därför vart hans första omtanke då han kom att äga ett hem att bereda luffarna härbärge. I hans ladugård fanns alltid för vägarnas folk en varm och ren kätte med halm där alla mottogs utan urskiljning.

Enda villkoret var att tändstickor, brännvin och slidkniv icke fick medtagas, ty undergick varje intagen nattgäst sådan visitation. Räf kom till Attarp (julen 1897), efter Johansson - och Attarps ladugård och Räfs högra hand hälftenbrukaren Sven Andersson, var två storheter som i luffarvärlden voro kända överallt. På kvällen drogs hopen och halvtjoget luffare, ja flera var ganska vanligt per natt.

Att de ?lusade ner? varandra, berodde på deras sätt att ligga. På morgonen gick de in i arrendator stugan, fick igen sina lämnade saker samt fick varm mjölk och bröd eller kaffe och bröd. På det strök de till Bankeryds station och skockade sig omkring rödvärmda kaminen i väntsalen - och släppte lite lus i frihet och rökte en pipa.

#4 Strängby - 2022-05-27 13:58:31

Hej Björn, fantastiskt roligt att följa din löpning genom Sverige! Jag ser att du anländer Hjo på söndag!
Det vore kul att springa nån mil på den sträckan med min stora idol och världsrekordhållare om det är okej? Min bror har lovat att skjutsa mig.
Ungefär vilken tid anländer du till Hjo tror du? Det verkar vara dåligt med restauranger mellan Jönköping och Hjo. Var hade du planerat att äta lunchen på söndag?
Hälsningar Hans

#5 Björn - 2022-05-27 16:28:25

#Klas-Peter: Jag startade en bit utanför Olofström så därför stämmer inte riktigt avstånden. Kul berättelse om Räf, kände inte till hans omsorg om luffarna.
#Strängby: Hoppas vi kan ses men alltid svårt med tidangivelser. Jag gör ett kort "lunchstopp" hos Handlarn i Brandstorp (är kanske där vid 15-16-tiden). Bor strax söder om Hjo på Röda Stallet. För att hitta mig kan du ringa 072 3362878 här är söndagens rutt Jkpg-Hjo https://goo.gl/maps/isZo1xzXFMTa7Tp7A

#6 Lennart - 2022-05-27 18:10:13

The king of the road. Fri som en fågel!

#7 John Jensen - 2022-05-27 18:11:46

Synd, din rutt är långt från mina hemtrakter, annars hade jag kunnat visa lite banvallsvägar till Ulricehamn. Ser att du inte väljer strandpromenaden från din inkvartering i Jönköping. Har sprungit där och lugnare än inne i stan. Men då får du ju traska en omväg till höger tills du kommer till Bishops Arm och vänster där mot tullhuset. Sedan följa strandpromenaden uppåt men kanske blir för omständigt även om du hela tiden är nära den planerade rutten.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg