Kommentarer på Dag 3: Här stoppas jag av polisen


En smygtagen bild på E22:an utanför Bromölla. Polisen har "förhört" mig och skall just  åka iväg. Var jag en trafikbrottsling eller inte?

Under USA-löpen stoppar polisen mig titt som tätt.  Kanske har det totalt handlat om ett 50-tal ingripanden. I Sverige har det bara hänt en enda gång. Ursäkta, två efter dagens incident.

Det var på Europaväg 22 det hände, mellan Trolle-Ljungby och Bromölla. Här är är det mototortrafikled, som senare övergår i motorväg.  Sträckan var en så kallad 2+1 väg, alltså en "vajerväg".

Trångt om utrymmet. Dessa 2+1-vägar är livsfarliga för gångtrafikanter och cyklister men märkligt nog får alla vara här. Jag gick ute i gräset för att kort efter fly in på en säkrare väg. Då kom polisen . . .

Bilister hade ringt polisen. Och plötsligt dök en civil polisbil upp. Det blinkade blåljus både i grillen och på sidan och en av poliserna fäste en saftblandare uppe på taket. De två männen uppträdde vänligt och korrekt, inte alls den tuffa attityd och fastsättarmentalitet som poliserna ofta har i USA.

-Har jag begått något trafikbrott? undrade jag.

-Nej, det har du inte. Det var för din egen säkerhet vi stoppade dig.

Lite förvånande var ändå att de frågade efter mitt personnummer och antecknade det i mobilen. Personuppgifter trodde jag man bara tog om någon var misstänkt för brott. Och det var luffaren inte.

Nåväl, jag skulle inte gett mig ut på den där vägen. Helt enkelt dålig research från min sida. Jag borde ha tagit en annan väg även om omvägen hade blivit ca en halvmil. Jag har lovat min hustru att alltid vara extremt försiktig, nu höll jag inte riktigt det löftet.

Banvallsleden, en 29 km asfalterad cykelväg på den gamla banvallen mellan Sölvesborg och Olofström. Här vid Barnakälla fanns Skånes då enda järnvägstunnel.

I Bromölla tar jag lunch på hotell Ifö Hus- hamburgerbuffé. Toppen för en hungrig löpare. På hotellet har jag legat några gånger i samband med Bromölla Marathon (numera nerlagt). Jag minns att rummen hade världens största handfat, tillverkade på numera nerlagda Iföverken.

Efter Bromölla kommer jag in på Banvallsleden. Också dålig research, hade inte en aning om denna led. Vilken kontrast mot E22:an! Jag pratar med mannen som förr drev vandrarhemmet i det gamla stationshuset i närheten av tunneln.

-Hörde dig i radion igår, säger han. Och så berättar han att leden går mest svagt nerför hela vägen till Olofström. Ett evangelium för en löpare.

Jag har sprungit på många nerlagda banvaller i både Sverige och Amerika. Bättre löpvägar finns inte; trafikfria och inga branta backar. Kunde man inte lägga en snabb halvmara här?

Tala på bönders vis, eller rättare sagt skriva på bönders vis. Är det kanske en medveten felstavning av den skånske bonden?

Dagens distans till Olofström: 59 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2022-05-26 06:15:23

Från Trolle- Ljungby med sin sägen om ? horn och pipa?, ut på E22:an till Iföhus i Bromölla, en kommun med 12 650 invånare 2021. In på den nedlagda järnvägen Sölvesborg?Olofström?Älmhults Järnväg, genom Barnakälla tunneln. Godstrafiken på banan lades ner 1974. Rälsbussen försvann 1984. Norr om Olofström lever järnvägen kvar med godstrafik till och från Volvo Personvagnar AB i Olofström, en självständig kommun med sina 13 400 invånare. Undrar om det blir en klassisk ?luft-hopp? när Du passerar gränsen mellan Blekinge/Skåne?
Keep on running. Klas-Peter

#2 Christoffer - 2022-05-26 11:16:57

Personuppgifter tar man som oftast vid kontroller av människor. Det läggs upp i ärendesydtenet STORM för att vid framtida kontroller veta mer om personen. Hyfsat vanligt med knepiga människor som ska prompt ta trafikleder, förmodligen ett led i dåliga alternativ.
//
F.d. polis

#3 John Jensen - 2022-05-26 18:50:32

Håller med om att nedlagda Banvallar är fina att löpa på. Sjuhäradsbanan runt hade varit fint om det fanns någon tävling. Någon förening kunde haft både halvmara, marathon och 100K där. Fast hela den 13 mil långa banan erbjuder 600 höjdmeter men det blir bara 45 meter/km om jag räknat rätt.

#4 Björn - 2022-05-28 07:34:46

#Christoffer: Tack för infon!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg