Kommentarer på Dag 1: Jag har startat!


Jag står på Sveriges sydligaste udde, Smygehuk, och har 2 200 km till Sveriges nordligaste punkt,Treriksröset. Notera att avståndet på stenläggningen anger sträckan till 1 572 km men det är fågelvägen. 

Vad tänker man på när de första stegen tas under ett långt äventyrslöp? Defintivt inte på hur lång sträcka som ligger framför mig. Då hade jag nog kroknat direkt. Nä, det är andra saker som snurrar i huvudet.

Nu var det den kalla vinden som upptog tankarna. Det var tendens till vita gäss ute på havet. Och skulle jag inte få motvind hela vägen idag? Knappt en människa syntes till vid denna turistattraktion-café Smyge var stängt men rökeriet var öppet och också glasskiosken uppe vid landsvägen. Själv var jag mest intresserad av att någon snabbt skulle komma förbi och ta en bild på mig så jag slapp stå här och frysa.

Parkarbetare från Trelleborg beskär Sveriges sydligaste träd. Men vad är det för träd? 

Platsen är vacker, utsikten mot det öppna havet storslagen och det är inte konstigt att hit strömmar varje sommar 200 000 turister. Jag känner mig lite fånig när jag med säkerhetsnålar sätter fast skylten med texten Treriksröset fram på joggingvagnen. Folk kan ju få för sig att jag precis kommit därifrån. Uppe i lä vid grässlänten kommer jag i samspråk med en parkarbetare som beskär ett träd. Jag frågar henne vad det är för märkligt träd och hon svarar att hon vet det men att hon inte kommer på namnet just nu. Det var en sälg men jag vil inte vara Bror Duktig så jag håller tyst.

Rapsfälten lyser gula. Nog märks det att man är i Skåne.

Att komma till Skåne är lite som att komma till utlandet, ja i alla fall till Danmark. Den gemytliga dialekten är det första tecknet. Och husen ser annorlunda ut, några riktiga pärlor med halmtak ser jag i Abbekås där jag svänger in för lunch uppe på golfklubben. Enbart pensionärerer där med sin vagnar så jag smälter väl in i miljön.

Potatisen tas upp. Plockade själv två små knölar som traktorn missat för att senare koka dem på hotellet.

Första dagen blev bara en halvdag, jag hade ju rest från Stockholm med första morgontåget. Men det blev en ganska ansträngande dag trots mina 42 km. Fast sprang jag verkligen så "långt"? Ägaren till det B&B jag tog in på var skeptisk, han hade ju färdats samma sträcka  "tusentals" gånger i bil och hävdade att jag mer eller mindre ljög. Han hade dessutom sprungit åtta maraton så nog visste han hur långt det var mellan Smygehuk och hans B&B. Nu var det jag som var Bror Duktig. Med mina tre gps försökte jag bevisa att det var 42 km. Men vad hjälpte det? Knepigt folk, tur jag drar vidare.

Imorgon Åhus, 60 km. Regn och hårda vindar väntar och tajtsen måste fram.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Klas-Peter Suneson - 2022-05-24 07:21:18

God morgon Björn!
I Bankeryd skiner solen, temperaturen är +7 och en svag ostlig vind från Vättern. Början kan känns tung, men jag är övertygad om att Du efter några dagar har kommit in i din sedvanliga rytm. Vi är några som härifrån skickar ett digitalt stöd med att citera din egen devis: Keep on running! Klas-Peter

#2 Elljussparisverige. - 2022-05-24 07:26:06

Lycka till med äventyret!

#3 Rene Skree Jensen - 2022-05-24 08:23:09

Rigtig god tur - det er en fornøjelse af følge dig.

#4 Sten-Åke - 2022-05-24 16:49:10

Dagens tur till Åhus är inte lätt i blåsten o regn lycka till med dagen

#5 Pontus - 2022-05-24 18:58:25

Kör hårt, ska bli otroligt kul följa dig över Sverige. Finns inget dåligt väder bara dåliga kläder (stämmer det verkligen).

#6 Christoffer - 2022-05-24 22:08:35

Heja heja!
Må vind, sol och regn vara till din lycka!

#7 Lars L - 2022-05-24 22:45:44

Abbekås är fint, där tillbringade jag ett antal sommarveckor i barndomen, min bästa väns familj hade sommarställe där. På den tiden fanns det stora fält av ålapålar i vattnet, särskilt mot Ystad till, de är borta nu.
Hoppas du fick vinden från rätt håll på väg mot Åhus, annars blev det tufft, det är blåsigt i Skåne och värst runt kusterna förstås.

#8 Björn - 2022-05-24 23:53:57

Tack för alla glada hejarop.

#9 Niclas E - 2022-05-25 18:17:38

Jag hörde att du övernattat i byn där jag bor.
Jag hoppas Guy tog väl hand om dig trots oenighet om sträckan till Smygehuk.

Inspirerande att få följa din resa här.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg