Kommentarer på Tappar mot mina konkurrenter


Bilden ljuger, jag var inte alls nöjd efter insatsen i Kungsbackaloppet.

”Gammal man gör så gott han kan, han springer fan så illa.

Hela kroppen rister han, men tiden, den står inte stilla.”

I helgens Kungsbackaloppet, Sveriges äldsta halvmara med anor från 1898, var jag den äldste deltagaren. Av den anledningen borde en 74-åring kanske inte vara så besviken när klockan stannade på 1.53.12. Men målet var 1.45. Kände mig lite som Hasse Alfredson när han var på rymmen från ålderdomshemmet.

Sakta, sakta blir tiderna sämre. Helt naturligt, naturligtvis. Men det trista är att jag också blivit aningen sämre de senaste åren när man räknar om tiderna och tar hänsyn till åldern. Jag hänger alltså snart inte med i konkurrensen bland mina jämnåriga och får allt svårare att ta mig in på mina tiobästalistor på maraton och halvmaraton. För maran är det nog fortfarande rätt lugnt men halvmaran är problematisk. I höstas gjorde jag 1.48.15 i Värnamo och det räckte till en femteplats på Sverigelistan.

Dystert? Nja, först är väl halvmaran inte riktigt "min distans" och det kommer fler lopp. Dessutom var Kungsbacka en blåsig och knixig historia. Banan var inte alls så "flack och lättsprungen", som arrangören påstod.

Det ändå hoppingivande är att uthålligheten inte verkar ha försämrats i sama grad som snabbheten. Jag kan mala på mil efter mil varför stundande Sverigelöp med dagsetapper på 5-6 mil inte bekymrar. Och fortfarande känns ett åttonde USA-löp 2023 realistiskt. Dessutom gläds jag varje dag över att kroppen håller.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Mårten - 2022-04-24 11:51:45

Inget oväntat Jag vet av erfarenhet att nu börjar tiderna försämras. Det är bara att inse att så är det. Det är viktigast att hålla sig frisk - har jag insett.
Upplevelserna är viktigare än tiderna.

#2 Erik H - 2022-04-24 15:39:33

Din fart räcker gott och välj för att klara kvaltiden för 75 år o äldre för att få springa Boston Marathon. Fyra timmar kan finnas inom räckhåll om du har tur men vädret nästan gång du springer Boston. Kan bli medvind. När/Var ska du kvala in till Boston Marathon?

#3 Björn - 2022-04-24 20:35:52

#Mårten: Ja, att upplevelserna är viktigare än tiderna har jag nog alltid tyckt. En dag kommer tiderna att vara helt ointressanta och då slutar jag tävla men dit är många år . . ..
#Erik: Om jag förstått det rätt har jag redan en giltig kvaltid för Boston Marathon 2023 efter fjolårets två maror i oktober och december 4.13 resp 4.06). Kvaltiden för M75 är 4 timmar och 35 minuter. Målet i år är att gå under 4 timmar men var detta "ska ske" är inte bestämt.

#4 John Jensen - 2022-04-25 17:44:39

Själv skulle jag vara mycket glad för 1:53 i motvind. Siktar ju också på 1:45 i år fast är ju 12 år yngre men får skylla på att jag bara är 3 löpår. Undra om tesen stämmer att ju äldre man blir desto brantare blir backarna och motvinden värre?

#5 Björn - 2022-04-25 19:08:38

Det stämmer. Numera ska det vara medvind, lätt nerför och karbonskor för pensionären. Skämt åsido, vad som däremot stämmer är att de som är lite upp till åren inte behöver så många träningsår för att kunna konkurrera med sina jämnåriga. Känner löpare som gjort raketkarriär på äldre dar.

#6 John Jensen - 2022-04-26 19:56:07

#5 Björn, det känns ju bra. Ingen raketkarriär här men en bra kurva som visserligen planade ut efter ett år men fortfarande stiger så man är nöjd. Efter Göteborgs Varvet så siktar jag på att tåla lite fler och längre turer istället för fart. Vi gubbar ska visst ha lätt för att bli sega med åren. Men än är 80 km/12 timmars löpning långt borta.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg