Kommentarer på Min första backyard


Glad efter 11 varv (ca 74 km) då bara ett varv återstår. Dagen slutade med totalt 80 km (50 miles). I bakrunden Majornas klubbstuga i Skatås.

Det här var rolig! Backyard verkar vara en tävlingsform som passar mig. I helgen sprang jag min första.

Backyard, vad är det? Du springer en slinga på 6 706 meter, du har en timma på dig, start sker varje hel timma och när bara en löpare återstår är tävlingen över. Det hela kan pågå i evigheter. Britten John Stocker har världsrekordet då han ifjol var ute i 81 timmar och sprang totalt 542 km.

"Bakgårdslångt" i Skatås, arrangerat av min andra klubb Majornas IK, var en lightversion. Vi skulle bara göra max 12 varv och alltså vara ute i 12 timmar vilket innebar 8 mil (50 miles). Mycket, men kanske ingen omöjlighet för mig? Dessutom var det ingen tävling vilket lugnade.

Att springa knappt 7 km på en timma är ju rena lustempot, vanlig gång ligger på runt 5 km/tim. Därför blev jag lite orolig när den 17 man stora gruppen (många kvinnor) satte iväg i ett tempo på 6 min per kilometer, alltså 10 km/tim. Varven gick då på ca 40 minuter och vi kunde vila i depån 20 minuter före nästa start. Jag hängde med två varv i det tempot men förstod snart att det skulle vara mycket smartare att springa långsammare.

Ett nytt varv på gång och vi är fortfarande många kvar. Men till sist skulle det bara bli fyra löpare kvar. Foto: Maria Jacov Börjesson

Järngänget som var ute i tolv timmar och sprang åtta mil. Flera av oss skulle klara längre men själv hade jag bara mäktat med högst något varv till. Mörkret gjorde också att det kändes tyngre. Omgiven av från vänster Robert Aronica, Markus Hyttfors och Johan Gustafsson.

Målet blev nu att istället att sänka tempot så jag fick 10 minuters vila per varv. Den tiden skulle räcka gott för att hinna dricka, äta och byta kläder och skor. I min Lidlkasse i klubbstugan fanns onyttigheter som Coke, wienerbröd, chips, sportdryck och sliskig youghurt. Och så Ritter Sport Romrussin, min favorit. Planen var att bara äta en liten chokladruta per varv. Ultralöpning handlar om diciplin! Mot slutet blev det tandborstning, ett kneep för att känna sig fräschare.

När tempot sänktes gick det helt strålande. Att jag inte längre sprang ihop med andra spelade ingen roll, snarare en fördel. Varv efter varv flöt på och jag hade marginalerna på min sida. Cirka tio minuunter är mycket och jaga blev allt säkrare på att det här skulle gå vägen.

Backyard är en mycket social form av löpning. Man hinner prata med alla och känner sig aldrig frånsprungen, vi samlas ju alltid till återstart varje timma. Och så möter man löparna ständigt längs banan. Alltid lika intressanta att se var på banan man skulle möta tätgruppen. Och det blev nästan alltid på samma ställe, jag sladdade alltså inte.

Banan i Skatås var vacker, fölljde Härrlanda tjärn, hade några småbackar och underlaget var hårt packat grus.I backarna gick jag av rent taktiska skäl. Höll stenhårt på att de backar jag gick i under de inledande varven inte skulle utökas med fler. Det var alltid skönt att veta att snart kom det en gåbacke..

Som blåbär frågade jag ultrarävarna hur man lägger upp ett backyard. Taktiken kan vara lite olika men de bästa brukar göra varven så att de bara har några minuters vila i depån. Mina 10 minuter kändes väldigt betryggande när varven gick så jämnt. På det tolfte och sista varvet tog jag det extra lugnt. Men knappt 1 km före mål klickade jag på mobilen och såg i mörkret att jag bara hade 5 minuter till godo. Tempot höjdes. Jag hann!

Backyard har flera likheter med mina coast to coast; lugnt tempo, många småstopp och att man är ute väldigt länge. Så det kan bli fler. Men att ta ut sig till 100 % är inget som lockar. Tävlingsformen har också fått kritik för att vara en tävling i sömnbrist. Därför tror jag en tävling som Bahlaton runt i Ungern, ett etapplopp på fyra dagar och ca 20 mil, skulle passa mig ännu bättre.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Sten-Åke - 2022-03-28 12:14:24

Hej Björn
Jag undrar vad du åt för mat under dessa 12 tim
tänker prova på egen han , innan jag anmäler mig

#2 Björn - 2022-03-28 21:55:39

Inte så jättemycket. En stor chipspåse (delvis för saltet), 3-4 liter vätska (Pepsi och sportdryck), kaffe, några kokosbollar, lite choklad och 5 dl fruktyoughurt. Det var ganska kallt (6-13 grader) varför vätskeintaget blev litet. Mad allt detta sötsliskiga kändes tandborstning mot slutet uppiggande..

#3 Johan Gustafsson - 2022-03-29 12:52:35

Hakar på tråden här. Ris till frukost, var inte blyg med saltet. Tycker bananpannkakor fungerar väldigt bra varannan timme eller oftare. Mitt recept i lördags: 7 ägg, 4 bananer, salt, inget mer. Steks i rikligt med smör. Som dryck, utspädd juice, alkoholfri öl, vatten. En mindre mängd saltlakrits, choklad och banan och kaffe då och då gör att energinivån hålls uppe hela tiden.

#4 Jan-Olof - 2022-03-30 18:15:49

Grattis Björn! Var det din hittills längsta dagsdistans? Håller med om att du är väldigt lämpad att springa ? backyard ultra?

#5 Björn - 2022-03-30 21:26:58

#Johan: Tack för den alkoholfria ölen när min vätska tog slut. Bananpannkakorna får jag testa på träning.
#Jan-Olof: En av de längsta men haft en 8-milare på ett coast to coast. Mitt rekord ligger på nio mil och är från maj 2020 (Stockholm-Uppsala-Storvreta).

#6 John Jensen - 2022-04-06 20:31:21

Tänkte köra JERNBRUKETS BACKYARD ULTRA nästa år som min debut. Mest för att det på YouTube ser ut att alla får så god lagad mat i depån. Ska dit och kolla efter själv i år. Håller annars på att testa hemma på en egen kuperad bana. Fyra varv har jag gnetat ihop och inbillar att jag lade av för att jag frös i kylan och vätan (liten snöstorm ute).

#7 Björn - 2022-04-09 20:59:47

Såg en jättefin video från loppet. Vacker men jobbig bana, snubbelrisken för stor så inget för mig. Blir istället en snällare backyard ultra i år för mig i Hultsfred.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg