Kommentarer på Alla dessa löparklockor


Garmin Forerunner 55 blev min senaste löparklocka och fick ersätta Garmin 35 som bara höll i fyra år. Det här är en av Garmins enklare modeller med pulsmätning, dock tillräckligt avancerad för mitt bruk. Klockan fick toppbetyg i Råd&Röns senaste test.

En livslängd på bara fyra år för en träningsklocka är knappt acceptabelt. Garminklockan, som jag fick av mina barn på min 70-årsdag, slocknade i veckan och jag fick köpa en ny.

Det är åtskilliga träningsklockor jag slitit ut. Försökte ta reda på hur många det hunnit bli under mina ca 40 år som löpare men anteckningarna svek. Gissar dock att det handlar om minst tio och då har klockorna slutat att helt fungera.

Livslängden på elektronikprylar är kort och den har knappast blivit längre med åren. Antar att jag under samma period  köpt lika många små digitalkameror som klockor. Klockorna och kamerorna har däremot blivit alltmer avancerade men livslängden är alltså densamma. För kort? Ja, jag hade gärna betalat lite mera för att få några år till. Fukt verkar ha varit fienden nummer ett.

Garmin, som är det dominerande märket, erbjuder en garanttid på 3 år. Polar och Suunto har 2 år och på armbanden bara ett år. Vad jag kan minnas har jag bara i ett fall utnyttjat garantin och fick då en ny klocka (Tom Tom).

Varenda löptur har jag klockat. Under de 30 första åren noterade jag såväl tid som distans i mina joggingdagböcker och i excelark på datorn. Det dröjde dock fram till cirka 2005 innan gps-klockorna blev var mans egendom, innan mätte jag avstånden med sytråd på en karta. De senaste tio åren har jag slutat att skriva upp tiderna på mina löprundor. I takt med att jag blivit allt långsammare har tiden blivit mindre viktig medan avstånden blivit viktigare.

Det första intrycket av min nya Garmin är gott. Den är lite mindre och tunnare än tidigare modeller, bra eftersom den rymms under manschetten. Pulsmätningen verkar väldigt stabil och troligen kommer jag inte behöva använda mitt pulsband (sysslar inte med pulsträning men är ändå intresserad av pulsdata).

Frågan är nu hur länge klockan ska hålla. Överlever den min 80-års dag . . .

Inställt park run i Hagaparken på grund av isig bana. Sprang därför 5 km på löpband och klockade 23.30.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Torsten - 2022-03-03 14:03:44

Hej Björn, jag har också förbrukat ett antal klockor de flesta från Garmin. Max 3 år är det som batteriet klarar. Det går med ingenjörskonst att byta batteriet men det kan orsaka att fukt kommer in. Det är dåligt att fabrikanterna inte bygger en klocka där det med lätthet går att byta batteriet! Men så tjänar dom pengar!

#2 Björn - 2022-03-09 13:30:26

Efter ca 1 vecka på laddning gick den gamla klockan plötsligt igång. Märkligt! Hade kanske kunnat lämna in den trots att garantin precis gått ut. Garmin är generös när det gäller garantier.

#3 Erik H - 2022-03-10 16:18:45

Antagligen fukt! Du borde nog räkna hur många km/timmar som klockan har varit ute i väder och inte i år. Du räknar väl inte hur många år som dina skor håller?
Jag tappade min Sony telefon i älven när jag var ute och fiskade en gång. Jag la den på fönster karmen med öppen bakstycke och lät solen torka den i 2 dagar. Sedan gick den igång utan några problem.

#4 Björn - 2022-03-11 14:29:19

Ja, det verkar logiskt. Haft på mig klockan i stort sett hela tiden under dessa 4 år då jag sprungit 3 500 mil.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg