Kommentarer på Springa med covid ingen bra idé


Skulle du springa om du hade covid 19? Naturligtvis inte. Men det finns dom som gör det; löpningens fanatiker.

Helt öppet gick löparen ut och berättade att hen testats positivt för covid 19. "Nu tvingas jag springa utomhus på coronasäkrat avstånd". Hen fortsatte alltså att springa, trots riskerna för egen och andras hälsa, dessutom i strid mot Folkhälsomyndighetens regler om hemmakarantän. ”Lindriga symtom, känner mig bättre i kroppen under och efter passet, springer långsamt så att pulsen inte stiger", löd försvaret.

Reaktionerna uteblev inte. Men det blev inte dom som du kanske tror. Nej, istället blev det en massa ”krya-hälsningar” och andra vänligheter,  någon beklagade att hen nu tvingades springa utomhus och inte på gymmets löpband Fast det senare var kanske ironi. Men ingen sa rakt ut att det här var olämpligt och att hen skulle sluta. Istället fanns några kommentarer om att ”ta det försiktigt” och liknande.

Visst, det är väl bra att ha en hövlig ton på nätet. Men här var beundrarskaran flat, ja uppmuntrande.

Vad kan ha fått löparen att inte ta paus  under sjukdomsperioden? Nu gissar jag: förutom positivt gensvar på sociala medier tror jag fenomenet runstreak spelat in.  En runstreakare är en person som springer varje dag (minst 1,6 km), man ”tävlar” i vem som har den längsta runstreaken och att bryta en sådan är tungt. Bryter man, ja då får man börja om från Dag 1.

Jag är själv en runstreaker med runt sju år daglig obruten löpning. Skulle jag testas positivt hade jag inte varit ute och sprungit. Men om jag haft ett löpband hemma (vilket jag inte har) hade det kanske blivit 1,6 km på bandet i krypfart eller 13 varv hemma i lägenheten (jo, jag har stegat upp sträckan).

-Säg till om du ska börja jogga runt i lägenheten. Den dan är jag inte hemma, sa hustrun syrligt. . .

Så nog är även jag en fanatiker. Gissar att det finns fllera likasinnade.  Men två regler har jag följt i 40 år:

Vad är då riskerna med att springa med covid? Flera, bl a kan hjärtat ta stryk. HÄR en klargörande artikel i Läkartidningen om konditionsträning och covid.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ovetande - 2022-01-27 16:10:42

Varför springa när promenader ger lika mycket motion enligt senaste råden om träning .Dessutom är den som promenerar frisk -men de som springer är ofta skadade på olika sätt ?

#2 Josefine - 2022-01-27 22:57:40

Så sant för min del. Var alltid skadad på något sätt. Började promenera och är nu alltid frisk. Känner mig bättre som gångare än springare. Och framförallt ingen tid att uppnå. Det känns bättre psykiskt för mig i alla fall.

#3 August. - 2022-01-28 13:01:17

Vårdpengar ska gå till de som av naturliga skäl blivit sjuka. Inga pengar till de som av dumdristighet drar på sig skador..Inte heller pengar till "Skönhetsoperationer"
Tycker jag August som hela livet varit sjuk -Tyvärr är det så.:

#4 Kalle - 2022-01-28 13:32:22

"Hen fortsatte alltså att springa, trots riskerna för egen och andras hälsa, dessutom i strid mot Folkhälsomyndighetens regler om hemmakarantän. ?Lindriga symtom, känner mig bättre i kroppen under och efter passet, springer långsamt så att pulsen inte stiger", löd försvaret."

vs Lätt jogging, snabb gång/promenad, gymmet så är det väl samma risker för egen o andras hälsa. På samma sätt som vid lätt snuva/förkylning gäller det att känna efter o inte låta pulsen rusa. Vad gäller hemkarantän så varierar svaren även där, ena dagen 7 dgr efter kritik 5 dgr. Bär på smitta gör man även efter 3 sprutor, vaccinpass o genomgången Covid, då känner man inte att man är smittbärare.

#5 Konstigt...? - 2022-01-28 22:55:31

Varför springer man med joggingvagn om det inte är för uppmärksamhet ?

#6 Olle - 2022-01-28 23:30:30

En 78-årig amerikan sprang över USA på 100 dagar i somras. Du är inte äldst att genom föra detta på 100 dagar.

https://eu.courier-journal.com/story/life/wellness/fitness/2021/08/14/long-distance-runner-stan-cottrell-finish-third-cross-country-trek/8123008002/

#7 Andreas - 2022-01-30 08:20:03

#5 man springer med vagn för att slippa ryggsäck, möjlighet att springa med tyngre last, ger stöd när man springer inte springer Björn med vagnen för att få uppmärksamhet.

#8 Björn - 2022-01-30 16:15:15

#Promenera kan säkert bli ett alternativ den dag jag inte kan springa. Jag har haft turen att nästan aldrig varit skadad under 40 års löpning.
#August: Varit sjuk hela livet? Sorgligt.
#Konstigt: se svaret nedan från Andreas. Tilläggas kan väl att när du springer med vagn vintertid är det omöjligt att halka omkull.
#Olle: Mycket intressant och duktig löpare som inte är helt obekant för mig. Ska nu ta reda på mera om honom. Det finns några betydligt äldre som "sprungit" över Amerika men då kan det handla om år och i regel följebil. 78 år och sub 100 dagar är mycket starkt, tänk om man kunde göra det!

#9 Lina - 2022-02-01 21:25:22

Kom in just här av en slump efter att ha lyssnat på Rune Larsson pod med dig som gäst. Det borde kanske fler göra av de som kommenterat här ovan, haha. Du är otrolig, Björn! Och sinnet som en ultradistansslöpare har är beundransvärt! Blir inspirerad till att springa längre!

#10 Björn - 2022-02-02 18:58:01

Kul att du hittade hit!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg