Glest i startledet på Veteran SM i Göteborg. Med få startande är det alldeles för enkelt att ta en SM-medalj. Om Stockholm fick ta över arrangemanget skulle konkurrensen och statusen höjas.
Låt Stockholm Marathon också vara SM för veteraner. Det blir sällan bra när småklubbar ute i landsorten håller i tävlingarna- de bästa löparna kommer inte utan väljer att springa i Stockholm.
Veteran SM i maraton är närmast ett skämt. En guldmedalj är sällan mycket värd när tiderna i ålderklasserna genomgående är mycket bättre i Stockholm. Så var det t ex i år för mig. Jag tog guld i M70 på en medioker tid samtidigt som vinnaren i Stockholm var 30 minuter snabbare. I Göteborg hade jag obefintlig konkurrens; två startande och tvåan en timma efter mig. I några ålderklasser fanns ingen eller bara en startande. Så här ska det inte behöva vara!
Solvikingarna, som i år höll i arrangemanget, är ingen småklubb och man har gedigen erfarenhet av att ordna ett veteran SM. Ändå brast det i år. Återkommer till det senare i texten.
Det finns egentligen bara ett stort maratonlopp i Sverige och det är Stockholm Marathon. Eftersom i stort alla springer där, från elit till motionär, är konkurrensen stenhård. Den placering du får i Stockholm säger väldigt väl hur du ligger till i Sverige. Samma med Göteborgsvarvet, detta halvmaratonlopp borde också vara SM för veteraner.
Visst, det kan säkert kännas hedrande för en mindra klubb att få stå värd för ett veteran SM. Och jag vet flera löpare som tycker det är roligt att åka runt i landet och springa dessa tävlingar. Men de lockar sällan fler än 75-100 deltagare. Lite bättre brukar det dock vara på halvmaratonloppen.
När Team Blekinge 2015 ordnade Veteran SM i maraton kom 14 kvinnor och 60 män till Kristanopel. Året därpå gick det i Viby med 86 startande, i Göteborg 2017 kom 112 och 2018 ställde 78 upp i Umemaran. Växjö Marathon 2019 är lite av undantaget där 257 deltog i SM:et och där de flesta veteranklasser hade flera startande.
Att det skulle bli ett tämligen avslaget veteran SM i Göteborg stod klart när Stockholm Marathon flyttades fram till 9 oktober, alltså samma dag som Göteborgsmaran skulle gå. En olycklig krock som kanske kunde ha förhindrats om parterna tagit kontakt med varandra. Men detta gjordes alltså inte. Det fick till följd att ovanligt få veteraner valde att springa i Göteborg.
Det verkar som om Solvikingarna befinner sig i ett chocktillstånd. Trots att det nu gått mer än en vecka har klubben ännu inte lyckats presentera en riktig resultatlista på sin hemsida. Det är oklart hur placeringarna blev i de olika åldersklasserna. Och ännu finns ingen text eller bild på hemsidan om att Göteborgs Marathon med Veteran SM verkligen ägt rum. Att det kan strula med resultaten är förståeligt. Men informationsmissen är obegriplig. Svagt också att man inte la ut en startlista på SM-deltagarna, fliken har stått tom hela tiden.
Medalj på ett veteran SM i maraton/halvmaraton med svag konkurrens känns lite trist. Vi som troget springer dessa tävlingar vill ha hårdast möjliga motstånd. Men nu kan man vara hur långsam som helst, det finns inga tidsgränser annat än att tävlingarna avbryts efter ett visst klockslag.
Vad ska man då göra för att popularisera Veteran SM och ändå låta småklubbarna hålla i arrangemanget? En idé, som jag tidigare framfört men som fått noll respons, är att arrangörerna försöker locka till sig de bästa veteranerna till sin tävling. De kan t ex kolla fjolårets årsbästalistor och kontakta löparna och locka med gratis startavgif med mera. Det är bara att ta fram min åldersindelade veteranstatistk på maraton och halvmaraton och mejla löparna. Skulle jag få ett sådant mejl hade jag känt mig smickrad . . .
Bäst vore ändå att Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet permanent blir Veteran SM. Det är något som Veterankommittén inom Svensk Friidrott borde besluta. Kommittén "ansvarar för att utveckla och stärka veteranfriidrotten i Sverige". Dags att agera efter den parollen!
Utdelning av nummerlappar i Friidrottens hus.
Keep on running!
PS
Synpunkterna framförda till Veterankommittén
#1 Jan-Olof - 2021-10-18 23:38:00
Jag håller med dig Björn. Veteran-SM bör anordnas med de bästa veteranlöparna som deltagare, dvs i samband med Stockholm Marathon och Göteborgsvarvet. Du har varit inne på detta tidigare vet jag. Men hur bestäms tävlingarna inom friidrottsförbundet? Kan man motionera om detta på årsmöte, eller måste man gå via någon Veterankommitte?
#2 Thomas Eriksson - 2021-10-19 08:27:37
Håller me dig helt/Thomas
#3 Jan-Olof - 2021-10-19 15:54:46
Med din tillagda text svarar du på mina frågor ovan. Tack Björn. Det bästa vore om du kunde bli invald i kommittén.
#4 Jan - 2021-10-19 18:55:41
Kan absolut hålla med, kloka synpunkter
#5 Tony Elias - 2021-10-19 20:09:50
Jag instämmer med det mesta. I min åldersgrupp 65-69 var vi bara 5 st i Göteborg och i Stockholm var de 79 st.
Samtidigt tycker jag att de jätte stora lopp är lite jobbiga men roliga iallafall. Ett lopp med 2000 deltagare är nog ok.
Helt klart bättre med 10000 än 180 Marathondeltagare. Bra skrivet Björn. Tack.
#6 Jan-Olof - 2021-10-20 15:48:45
Hej, jag har nu skickat samma förslag till Ivar Söderlind, ordförande i veterankommitten.
#7 Mats - 2021-10-21 11:47:53
Mycket bra förslag Björn!
Enda nackdelen jag kan se är att det blir svårt att se var konkurrenterna i sin egen åldersklass befinner sig när man springer med flera tusen andra. Mao svårt att se hur man ligger till och om man måste öka för att t.ex nå medaljplats.
Men fördelarna med förslaget överväger absolut!
#8 Roland - 2021-10-21 14:07:44
Nja, jag håller nog inte med. På VSM gäller det i första hand placering, inte tid. Att starta i olika startled med hundratals andra utan att veta vilka som är konkurrenter, det blir inte alls rättvist. Jag tror inte att Friidrottsförbundets tävlingsregler godtar detta. De stora kommersiella tävlingsarrangörerna är förmodligen heller inte intresserade av att göra nödvändiga förändringar.
Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg