Kommentarer på Olycklig maratonkrock


2017 blev det guld i M65 VSM maraton i Göteborg (3.27). I år får jag vara glad om jag går under 4 timmar. På pallen tvåan Magnus Bergh och trean Lars Leonardsson.

Stockholm Marathon och Göteborgs Marathon går i år båda den 9 oktober. Den här krocken är olycklig men hade kunnat undvikas.

Göteborgs Marathon, som brukar vara det näst största eller tredje största maratonloppet i Sverige, går normalt andra veckan i oktober och Stockholm i maj/juni. Pandemin har dock gjort att Stockholm Marathon tvingats flytta fram. Krocken hade väl egentligen inte spelat någon roll om det inte vore för att Göteborgs Marathon i år också är SM för veteraner. Många av de bästa veteranerna har nu valt att springa i Stockholm vilket får till följd att medaljerna i Göteborg "devalverats".

I min egen klas, M70, springer en handfull av mina svåraste konkurrenter i Stockholm. Och jag gissar att den snabbaste tiden kommer att göras just i Stockholm. Själv har jag valt Göteborg, främst för att det är VSM men också att Göteborg är lite av hemmabana. Trots att motståndet inte verkar bli så tufft är jag chanslös. För första gången riskerar jag att inte klara 4-timmarsgränsen.

Krocken hade kunnat undvikas om tävlingsledningarna tagit kontakt med varandra och försökt samordna datumen. Detta har inte gjorts. Det naturliga hade varit att Stockholm makat på sig. Fast bäst av allt om Stockholm alltid arrangerar veteran SM i maraton (vanliga SM alltid i Stockholm) eftersom Stockholm är det klart största loppet. Placeringen i åldersgruppen i Stockholm brukar också bli ungefär den för hela riket när året summeras.

Lördagens park run i Hagaparken gav inte det formbesked jag hoppats på. Det blev visserligen årsbästa i Hagaparken med nära en minut men 24.04 är för långsamt.

Keep on running!.
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Krock - 2021-10-02 02:54:50

Märkligt, när det finns så många veckor att välja på..! Har man så dålig koll?

#2 Helene - 2021-10-02 18:29:56

Sprang Upplands DM terräng i dag.Silver till mig och guld till mitt lag .Ola var speaker. Åkte förbi Hökeriet på vägen dit

#3 Lars - 2021-10-03 05:22:27

Men med de nya skorna så kommer du att springa åtminstone 11 - 12 min snabbare på marathon.
Om du inte använder en sko omräknare o lägger på dessa minuter.

#4 Christoffer - 2021-10-03 14:04:07

Gissningsvis valde Stockholm detta datum för att inte bli för sent på hösten. Många räknar väl med 4 v mellan maratonstarter såvida man inte är väldigt van vid många och långa distanser i sträck. Hade man valt veckan före eller efter hade fortfarande majoriteten valt endera loppet.

#5 Björn - 2021-10-04 17:38:30

#Lars: Nej, så stor tidsvinst ger inte karbonskor men kanske några minuter.
#Christoffer: Du har säkert rätt, det hade krävts flera veckor mellan loppen för att löpare som vill springa i Stockholm också skulle välja Göteborg.

#6 Lars - 2021-10-05 15:43:27

"Mediokra tider på de två senaste park run fick mig att hasta till löparbutiken för att skaffa mig de där supersnabba skorna. Dan innan hade jag varit ute på Lidingö och sprungit med en löparkompis som just hade sådana där karbonskor. Jag fick prova dem och blev fast direkt.
Kort efter gick jag in på Stadium och provade samma sko, nu på deras "löparbana". Jag behövde inte ta mer än några löpsteg på det hårda butiksgolvet förrän jag upplevde en märklig och härlig studseffekt i framfoten. Wow, det här skorna måste jag ha!
I den nya skorna gjorde jag kort efter på Uppsala park run 23.43,en förbättring med 1.15.."

"Mustafa Mohamed har inte skapat rubriker på länge, men under söndagsförmiddagen slog han till med sitt livs maratonlopp då han sprang i mål som 21:a på 2.10,04. "Tidigare personbästa Maraton: Maraton ? 2:12:28 (2012)"
Det innebar att han kapade sitt personliga rekord med drygt två minuter. Åldersomräknat så är han 13 -14 år yngre lr kan det vara skorna.

Men om du springer en sträcka som är mer 8 ggr längre (8* 1,15 = 10 min) o effekten av dessa skor märks ffa på längre sträckor, orkar hålla högre tempo under längre tid. Bör man då inte få handikapp tillägg ?

#7 Björn - 2021-10-05 21:20:31

Det är upp till var och en att springa i dessa skor (som är godkända för landsvägslöpning). Så något handikapptillägg är inte motiverat, tycker jag. Merparten av elitlöparna och även vanliga motionärer springer i karbonskor, också David Nilsson som Musse slog.

#8 Skor - 2021-10-06 02:19:42

Det är väl så att en del rörelseenergi övergår i värme i skon rent tekniskt. I stället för att återgå till löpsteget som för kroppen framåt. Samma problem med gummimaterial i hjul. Så dessa Karbonskor är nog ett kanske stort steg i rätt riktning.
Högre rebound m.a.o.

#9 Lars - 2021-10-06 21:24:34

Inte helt okontroversiellt att springa i dessa skor, det förs en livlig debatt. Inte minst bland de tidigare svenska mästare på Marathon som Kjell-Erik Ståhl, Åke "Biten" Eriksson. Men Musses o Davids tider är så här långt godkända, så man får springa i dessa "supersnabba skorna".
I ditt fall så innebär det en tid som kapar kanske 13 år, lägger man till ålders omräknat så då får du en topptid o tiden är förhärskande.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg