Kommentarer på Premiär med karbonskor


På ett löpband, även ett hårt som detta, märkte jag ingen skillnad mellan karbon- eller icke karbonskor. Men oj vilken skillnad på Stadiums hårda betonggolv., jag formligen studsade fram. Så nu är jag lycklig ägare till ett par Brooks Hyperion Elite 2.

Årsbästa med över minuten på park run 5 km i Uppsala. Berodde det enbart på den platta banan eller hade mina nya karbonskor någon inverkan?

Jag är ingen early adopter, inte ens på löpningens område. Nej, snarare sist med det senaste. Mediokra tider på de två senaste park run fick mig att hasta till löparbutiken för att skaffa mig de där supersnabba skorna. Dan innan hade jag varit ute på Lidingö och sprungit med en löparkompis som just hade sådana där karbonskor. Jag fick prova dem och blev fast direkt.

Men i butiken märktes ingen skillnad. På löpbandet sprang jag först med mina vanliga Brooks Adrenaline och sedan med Brooks kolfibersko. Var det kanske det mjuka bandet som förtog effekten?

Kort efter gick jag in på Stadium och provade samma sko, nu på deras "löparbana". Jag behövde inte ta mer än några löpsteg på det hårda butiksgolvet förrän jag upplevde en märklig och härlig studseffekt i framfoten. Wow, det här skorna måste jag ha!

I den nya skorna gjorde jag kort efter på Uppsala park run 23.43, en förbättring med 1.15 jämfört med i Hagaparken två veckor tidigare. Banan i Stockholm är kuperad men jag tror ändå att skorna hade en viss betydelse. 

Det trista är att jag blivit lite sämre jämfört med resultaten för några år sedan. Att man blir långsammare för varje år är naturligt men jag har också blivit något långsammare när resultaten åldersomräknas. Därfö har jagr lagt in mer kvalitetsträning för att försöka bli snabbare.

Efter park run i Uppsala blev det lingonplockning i Tierp och Älvkarleby. Totalt fick jag ihop 22 kg, mycket mer hade varken jag eller kärran klarat.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Patrick - 2021-09-22 14:36:27

Även jag har stillat min nyfikenhet på karbonskor och fick en liknande upplevelse som du, Björn. Som 75-åring har jag haft svårt att komma under 5 min/km på träning. Men i mina nyköpta Puma, på loppet Sthlm 10 i augusti gick det lätt, åtminstone de första 4-5 kilometerna. Des berodde det väl på tävlingssituationen, min första lopp på två år, men också på dessa karbonskor. I butiken, på löpband, hade jag svårt att känna skillnad mellan olika skor. Nu efteråt känner jag att mina väl insprungna Brooks Levitate sitter bekvämare, men Puma-skorna tycks göra nånting åt steget. I en recension har jag senare läst att just den här Puma-skon kan kännas som att den glappar lite runt hälen, så mitt nästa inköp kan återigen luta åt Brooks.

#2 75 åring - 2021-09-22 18:03:10

Tänk om alla 75 åringar tänkte så=).

#3 Tomas - 2021-09-23 09:45:37

Ja jag kan konstatera att konsumtion är nog det man ytterst vill åstadkomma och vill lura på oss.
Lyckokänslan blir olika lång men nytt är på gång så ser det tyvärr ut.

#4 Fysik - 2021-09-23 19:03:03

Tänk om alla 75-åringar hade Patriks fysik! (Förutom dom vi redan känner) =).

#5 Helene - 2021-09-23 20:40:02

Tacksam att du ska försöka bli snabbare

#6 Karbon - 2021-09-27 00:17:00

Kanske kommer att klassas som otillåten skodoping, om det gör för stor skillnad?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg