Kommentarer på Tillbaka på banan


Klubbkompisen Alex Bonn (tävlar numera för Spårvägen och inte Vallentuna FK) har haft skadeproblem men av dessa märktes inget då Haga parkrun firade 5-årsjubileum. Alex sprang de 5 km på 22.28 och jag på 25.27. Alex tid är nu banrekord i M70, 1 sekund bättre än vad jag gjort.

Det har nästan gått två år sedan jag senast tävlade. Dagens Haga parkrun 5 km blev en mjukstart med mersmak!

Tiden var dålig,en av de sämsta jag gjort på ett park run. Men det var ingen överraskning. Det var känslan som var det viktigaste, det kändes bra hela vägen, det var roligt och tävlingslusten har nu väckts.

Parkrun är bland de bästa som hänt Löparsverige under senare år. Fem år har nu gått sedan denna engelska fluga landade i Sverige och då i Hagaparken, bara två kilometer från min bostad. Jag har sprungit ett 60-tal lopp varav hälften i Hagaparken, resten runt om i landet. Det jag främst uppskattar med tävlingsformen är:

1. Det är ingen "riktig" tävling med nummerlapp. Du bestämmer vad du vill få ut av loppet. Du kan ge järnet, jogga eller promenera och du behöver inte känna någon press. Själv brukar jag vara ganska nervös inför lopp men inte i ett park run.

2. Det är gratis. Därför kan du springa varje vecka (loppen ordnas i ett 10-tal städer i Sverige, alltid på en lördag och alltid klockan 09.30). Ingen föranmälan krävs, däremot att du har med dig en streckkod, som du måste skriva ut första gången.

3. Familjär stämning. Sällan är det över 50 deltgare och har du varit med några gånger lär du känna många. Före start får nykomlingar och utländska deltagare en applåd.

4. Någon timma efter avslutat lopp får du på epost en komplett resultatlista med resultat uppdelade på ålderklass och också åldersomräknade. Det senare glädjer inte minst äldre deltagare, som då inser att de inte är så långsamma.

5. Turistmål och vackra omgivningar. Park run anordnas runt om i världen, i flera europeiska länder, i alla de skandinaviska och finns även i USA (har sprungit ett lopp där). Varför inte passa på att springa ett lopp när du är utomlands?

Coronarestriktionerna har gjort att park run i Sverige legat nere men nästa vecka ska loppen vara igång på alla platser, dock inte Östersund som oturligt aldrig hann öppna i mars 2020. Nya orter på gång är Umeå och Billdal (Göteborg).

Kanske ses vi på nästa veckas park run?

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Bengt - 2021-08-28 15:26:49

Grattis till Alex! Det var ingen överraskning att han skulle göra en bra tid. Han är riktigt snabb när han får vara fri från skador.

#2 Alex - 2021-08-28 17:48:16

Tack, är nöjd med tiden. Kändes tungt redan efter 1 km, 4.30. Överraskande kunde jag hålla tempot hela vägen.

#3 Alec - 2021-08-28 19:22:52

Håller helt med Björn; Parkrun är precis vad t ex jag efterfrågar.

#4 Helene - 2021-08-28 19:54:05

Trevligt att träffa dig Björn

#5 Erik H - 2021-08-29 10:44:45

Det trodde jag inte! Jag är lite imponerad av att du kunde springa i 5'05 min/km tempo efter all långsam distanslunkande. Kör lite styrketräning för dina gluteusmuskler så kommer du att kunna öka drivet i steget/frånskjutet, (tror jag))

#6 Christoffer - 2021-08-29 11:18:13

Fin tid av Alex, men han ser yngre ut än han är - en bieffekt av många års fin träning kanske.
Lärde man sig nåt nytt idag då. Har hört om Parkrun som företeelse men inte vetat detaljerna.

#7 Björn - 2021-08-29 12:17:52

#Erik: Tack. Ja, allt distanslöpande har satt ner farten. Borde dock ha en bra grund att bygga på inför loppen i höst. Är anmäld till veteran SM i maraton den 9 oktober i Göteborg. Kommer jag inte i form blir det kanske halvmaran i Göteborg.
#Christoffer: Alex är en gammal elitlöpare på långdistans och som hållit igång alla åren. I år fyllde han 70, alltså yngst i åldersklassen. Det skiljer tre år emellan oss och jag aldrig varit före i något av alla lopp vi sprungit. Nu springer han inte längre maraton och halvmaraton så där får jag vara "i fred".

#8 Kristoffer - 2021-08-29 12:35:14

Björn, kul att växla några ord på uppvärmningsjoggen. Såg att jag kom med på bilden i bakgrunden, första gången jag är med på ett hörn på denna blogg :)
Starkt av Alex (grattis) men jag tyckte också att Louise Wiker gjorde en stark insats med ~17:45 som 42 årig småbarnsmamma. Det var väldigt imponerande.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg