Kommentarer på Skandalöst Göteborgsvarvet!


35 000 löpare var anmälda till halvmaran Göteborgsvarvet den 11 september som också innehöll ett maratonlopp. Uppemot 20 miljoner kronor har löparna betalat i startavgifter, pengar som arrangören vägrar att betala tillbaka eller på annat sätt kompensera löparna för. Sista ordet är dock inte sagt,

Inte ett öra tillbaka. Och ingen gratis startplats till nästa års lopp. Skandalen är ett faktum- upprördheten är stor i Löparsverige varför Göteborgsvarvet den här gången kan tvingas krypa till korset.

Ifjol var läget detsamma; coronaläget tvingade arrangören (Göteborgsvarvet och Göteborgs Friidrottsförbund) att ställa in. Efter att Allmänna reklamationsnämnden ifjol avgjort ett fall där en deltagare begärde tillbaka startavgiften och förlorade verkar arrangören nu känna sig trygg. Men det är inte alls säkert att det beslutet står sig idag- nya omständigheter föreligger i år.

"Normalt" skulle Varvet även ifjol tvingats betala tillbaka startavgiften eller på annat sätt kompensera. Att det ifjol (och även i år) stod på hemsidan att startavgiften inte betalas tillbaka har egentligen ingen betydelse. ARN har i liknande fall klassat sådana skrivningar som oskäliga avtalsvillkor, bl a inställda teatrar, konserter mm. Och att arrangören inte är en näringsidkare med vinstintresse utan en ideell organisation är också betydelselöst.

Att Varvet ifjol ändå fick rätt berodde bara på en sak: "den risk som deltagaren fick bära i pengar räknat inte uppgick till ett så stort belopp". Därför skulle avtalsvillkoret inte vara oskäligt, enligt ARN.

Men stämmer detta?  Tveksamt. Förra gången handlade det om en startavgift på 595 kronor, visserligen något högre än vad halvmaratonlöparna i år fick betala (400.500 kr beroende på när anmälan gjordes). Däremot har dom som anmälde sig till maratonloppet betalat 1 100 kr, alltså ungefär dubbla beloppet mot vad ARN klassar som ett inte "så stort belopp".

Mitt råd till löparna, i synnerhet maratonlöparna, blir därför: mejla Göteborgsvarvet och begär pengarna tillbaka alternativt begär att få en gratis startplats till nästa års lopp. Anmäl också till ARN.

Juridiskt rätt eller inte spelar egentligen ingen roll, menar jag. Göteborgsvarvet och Göteborgs Friidrottsförbund framstår som snikna. Att erbjuda som enda kompensation ett virtuellt lopp är rena hånet. Jag har förståelse för att loppet ställdes in men någon kompensation måste löparna få. Visst, man har haft kostnader för loppet men att ställa in två år i rad och behålla pengarna framstår som en lysande affärsidé. Nu handlar det dessutom inte bara om "stulna" startavgifter utan också om reklam- och sponsorintäkter.

Varvet ska också ha kritik för att det gick att anmäla sig bara några dagar innan loppet stängde. Troligen har ledningen i förbundet känt till att detta var på gång men inte agerat i tid. Brottsligt?

Är det då synd om Göteborgs Friidrottsförbund som antytt om konkurs? Nej! För det första har man varit vårdslös med pengarna genom att inte samla i ladorna från tidigare år (överskottet går tillbaka till idrottsrörelsen i regionen). Dessutom har idrottsrörelsen i Sverige i år fått ett par hundra miljoner kronor i coronastöd från staten och för de kommande tre åren kommer man att begära cirka en miljard.

Göteborgs Marathon (ett halvmaratonlopp och i år också veteran SM i maraton) anordnas den 10 oktober av idrottsklubben Solvikingarna. Det brukar vara ett av de största maratonloppen i Sverige. Inte heller Solvikingarna betalar tillbaka startavgiften om loppet skulle tvingas ställa in. Men Solvikingarna har den goda smaken att i så fall lova en gratis startplats till nästa år.

Keep on running!   

PS

Min kritik har framförts till arrangören och jag har begärt ett genmäle.
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Vaccinerade - 2021-08-27 02:08:52

Varför inte låta alla som är vaccinerade springa!!

#2 Johan G - 2021-08-27 06:44:13

Kan inte annat än hålla med. Jag anmälde mig till maran 2014 och erbjuds ett digitalt lopp sju år senare. Min fru anmälde sig två dagar innan beskedet. Vi hade också bägge anmält oss till det som skulle bli vårt tjugonde Göteborgsvarv. Hör en del kommentarer om att det inte är så mycket pengar och det går till friidrotten. För oss blev det 3600kr för två digitala söndagslöp. Dyrt.

#3 Bengt - 2021-08-27 09:02:59

Mycket bra skrivet. Bra att du reagerar och agerar! Tror du att Veteran-SM 10 oktober i Solvikingarnas regi kommer att genomföras och ska du i så fall springa?

#4 Björn - 2021-08-27 09:28:20

#Bengt: Ja, jag har anmält mig till VSM. När Varvet nu ställt in finns kanske "risk" för att många hoppar på detta lopp som också måste ställa in men jag har ingen insyn.

#5 Bengt - 2021-08-27 13:29:41

Kan de genomföra Stockholm Marathon den 9 0ktober som är mycket större lopp borde de kunna få till ett maraton i Göteborg. Det verkar just nu lite vilda västern med hur man ska förhålla sig till coronarestriktionerna. Danmark tar bort alla restriktioner och öppnar upp samhället. Förhoppningsvis ger det en bra signal till andra länder. Jag tycker man borde införa vaccineringspassskyldighet för alla som är med. Eftersom det är gratis att vaccinera sig är det upp till var och en. Om det blir så att de som inte vill vaccinera sig gör så att vi inte får springa lopp är det en helt absurt konsekvens. Jag chansar och anmäler mig också till Göteborg Marathon.

#6 Tobbe - 2021-08-27 17:19:02

Mycket väl skrivet Björn!
Håller också med Bengt om att det verkar råda en massa egna tolkningar av vilka restriktioner som gäller just nu. Märkligt.

#7 Vaccin - 2021-08-27 18:21:14

De som inte vaccinerar sig väljer ju det, varför inte låta dom springa också? Dom är inget hot mot de vaccinerade. Så, varför stoppa Göteborgsvarvet!?

#8 Tomas - 2021-08-28 09:35:54

Folk flyger och far nu i 100000 tal och förväntas ta ansvar för det vad det nu betyder och innebär vilken logik följer man då.
Nej sluta med all diversifiering och bestäm som Danmark antingen eller.
Skäm inte ut oss.

#9 Arnold - 2021-08-30 18:20:55

hade varit intressant om någon/flera bland alla deltagare som har betalat startavgift drog ärendet inför domstol för att få ett prejudikat - skamligt att inte betala tillbaka - det är mkt pengar.

Om du handlar i en affär och betalar för produkten i förväg och affären säger sedan att man inte kan leverera produkten så får man ju inbetald summa tillbaka....

#10 Smitta - 2021-08-31 00:23:49

Hur stor chans är det att en sjuk ställer upp att springa ? Och utan symptom smittar man väl knappast!

#11 Björn - 2021-09-01 18:12:46

#Arnold: Ja, grupptalan i domstol är en möjlighet.
#Smitta: Du har en poäng!

#12 Pontus - 2021-09-06 10:14:35

Du är som mest smittsam när du precis blivit sjuk
och således ännu ej visar symtom. Det enda som gäller är att hålla avstånd. I övrigt håller jag helt med Björn, en skandal, klart pengarna ska återbetalas.

#13 Niclas Fridén - 2021-09-07 17:49:49

Håller med dig till fullo i kritiken Björn! Men vill också lägga till att de "Göteborgarna" varit betydligt klantigare än Stockholm Marathon som, vad jag förstått, åtminstone haft en dialog med beslutsfattarna och vetat om att om allt går som det ska med vaccinationen kommer restriktionerna vara borta till oktober. Det missade göteborgarna och gick helt på att de skulle klara av att hantera 35 000 pers Covid-säkert... Jösses! /Nicke


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg