Kommentarer på Dag 57-58: Den springande hobbybotanisten


Kan du namnen på växterna? Övre stora bilden: Fackelblomster (Lythrum salicaria)

Underst: Såpnejlika (Saponaria officinalis) och Bitterfibbla (Picris hieracioides)

Som son till en botanist, zoolog, biologilärare och floraförfattare borde jag vara bra på svenska växter och fåglar. Det är jag inte men några fiffiga appar ska kanske göra mig bättre.

När jag springer längs landsvägarna undrar jag ibland vad det är för växter jag ser och vad det är för fåglar jag hör. Kan en del men mina nya fantastiska appar i telefonen kan nu bli en hjälp.

Det var min bror Ragnar som tipsade om "Planta". Appen fungerar som så att du fotograferar växten och efter några sekunder får du veta det svenska och latinska namnet plus en del annat. Fågelappen "BirdNET", där du spelar in ljudet, har jag ännu inte testat.

På Planta är man prenumerant, 50 kr/månaden kostar det men man har en gratisvecka. Säger man inte upp tjänsten rullar det på och man debiteras varje månad, lite läskigt om man glömmer bort. När jag installerade appen var jag inte medveten om villkoren.

Så nu plockar luffaren både burkar och petflaskor samt fotograferar växter. Många korta stopp blir det. Det sinkar lite men just nu är formen inte på topp så pauserna behövs.

Hur tillförlitlig är "Planta"? Vet inte men den verkar funka. Jag tänker tillbaka på barndomen då jag var med pappa på mängder av exkursioner på Skaftö i Bohuslän. Väl hemma satt han och examinerade växterna och verktygen var lupp och Carl Fries flora. Mycket hamnade i hans växtpress. Tänk om han haft "Planta" istället. Fast jag tror att pappas artbestämningar var säkrare . . .

Göta kanal och Norsholms sluss med sjön Roxen i bakgrunden. "Gässen hade lämnat Ombergstrakten och foro mot öster utefter Göta kanal. De höll också på att göra sig i ordning för sommaren. Arbetare gingo och lagade kanalbankarna och tjärbetesströko de stora slussportarna". Ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf.

Igår 48 km, idag 43. Veckans distans: 338 km. Imorgon bär det av till Örebro. Och på fredag flyger jag från Bromma till Visby.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2021-08-16 03:57:28

PlantNet är gratis men problemet är att du bara får det latinska namnet och måste göra en Google sökning.

#2 Ragnar Suneson - 2021-08-16 10:48:46

Så trevligt att du sett Fackelblomster! Det ger ju verkligen en känsla av Bohuslän, där man såg den i alla hällkar ute på öarna. Liten rättelse: En sparsam smålänning som jag skulle aldrig låsa fast sig i något som kostar. Den app jag har heter Flora Incognita och är gratis. Har ingen aning om den är bättre eller sämre än Planta.

#3 Pontus - 2021-08-16 16:10:51

Skaftö ett paradis på jorden. Mina föräldrar hade sommarställe där när jag var liten. Kul att du var där som liten. Fiskebäckskil och Grundsund, orter på Skaftö för de som inte känner till dessa metropoler, torde vara bland de gulligaste platserna i Sverige, otroligt vackra.

#4 Club Skaftö - 2021-08-16 17:54:41

Så populärt, med kända artister .Tyvärr så brann det ner..Minns det fortfarande viken god stämning det var.

#5 Växter - 2021-08-16 19:16:28

Hur kommer man på alla fantasifulla namn?

#6 Björn - 2021-08-17 08:51:42

#Jan&Ragnar: Har nu avbeställt min gratisperiod på Planta och ska pröva Ragnars förslag på Flora Incognita.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg