Kommentarer på Dag 35: Sju mil i Tiomilaskogen


Tiomilaskogen eller Malungs finnmark är ett område som ligger på gränsen mellan Dalarna och Värmland och som beskrivs som Sveriges sydligaste vildmark. I detta område sprang jag cirka 7 mil. HÄR en video.

Matsalen på hotell Monica i Hagfors hade precis stängt när en uthungrad luffare anlände.

-Inga problem, vi bjuder dig på kalops, säger den vänliga personalen.

Det var nog den största ynnest som visats luffaren under detta Nils Holgerssonlöp. För nog var jag hungrig efter dagens 71 km löpning i den mest ödsliga terräng jag sprungitit. Konstigt att den finns här och inte i Västerbotten eller Lappland där jag nyligen varit.

Helt uthungrad var jag dock inte. Idag hade jag med med rikligt med mat och dryck i kärran och lunchen intogs efter exakt 42,195 km på en sten i en liten bäck. Där satt jag och åt min pastasallad och vilade fötterna i det kalla vattnet samtidigt som jag slog ihjäl en och annan broms.

Det var som natt och dag jämfört med igår. Att få i sig tillräckligt med vätska är otroligt viktigt. Jag kollade också pulsen då och då och den var normal. Visst var det backar i Tiomilaskogen men det gick ändå mest nerför. Ett fantastiskt vackert område och knappt en enda bil.

Äntligen Värmland! "I norra Värmland finns inte annat än stora enformiga skogar,genom vilka Klarälven slingrar, smaloch rik på forsar. Här och där syntes en kolmila, ett svedjefall eller ett par låga skorstenlösa stugor där det bor finnar. Men i allmänhet har skogen en sådan utbredning, att man kan tro sig vara långt uppe i Lappland". Ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Ja, nog är det ett vilt område jag passerat. Har du hör talas om likstänger? Det är trästänger man förr i tiden bar de döda i Västra Finnmarkens ensligt liggande byar till farbar väg mot Tyngsjö kyrkogård. Längs vägen fanns ett litet "hus" med dessa fridlysta minnesmärken.

Boden med likstänger.

Morgondagen till Sunne kan bli tuffe eftersom det inte finns några matställen längs vägen. Därefter Arvika, Årjäng, Bengtsfors, Brålanda och Vänersborg.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tomas - 2021-07-25 08:01:30

Snacka om att befinna sig i ödemarken och som jag sagt tidigare,inte mången som skulle ha den geisten du uppvisar i dom omgivningarna och under dom förutsättningarna.
Bra att du klokt packar med dig ordentligt att äta och dricka för idén med hela expeditionen är ju att klara av den.
Den klokskapen har nog vuxit fram med mindre lyckade provianteringar och onödigt risktagande.
Jag hoppas vildmarken ska bestå trots människans glupska aptit på utbredning.
En miljö som ger chans till eftertanke speciellt då mygg och broms inte finns närvarande.
Rejäla milkliv du avverkar kanske då i dom nya skorna som ger extra oktan i upplevelsen.
Kalopsen måste ha smakat extra gott med den visade vänligheten.
Likstängerna var ett udda inslag och dessutom min granne heter Severin och kommer norrifrån.

#2 Torsten - 2021-07-25 09:48:49

Kommer du att angöra Trollhättan (hotell) på din färd söderut? När kommer du i så fall? Obs din video går inte att se, endast privat står det. Lyckat till med din kämpande!

#3 Arnold - 2021-07-25 12:41:54

går tyvärr inte att se videofilmen bara privat... finns nog inte många atleter av din kaliber Björn sicka distanser du springer, klagar (nästan) aldrig har alltid plan B eller C i bakfickan men det är nog erfarenhet från alla tidigare vedernödor som du varit med om - KEEP on RUNNING !

#4 Kalops - 2021-07-25 16:40:38

Kalops motverkar Kollaps, Göteborgshumor, Njut av det fina vädret!

#5 Björn - 2021-07-26 01:14:15

#Tomas: Idag (25/7) ännu mera vätska, drack 6,5 liter. Ja, dom nya skorna (Salomon Sense Flow) var sköna, nytt märke för mig.
#Torsten, Arnold: Nu ska det gå att se videon. Torsten: bor två nätter i Vänersborg, 30-31 juli. Den 30:e lunch i Vänersborg för att sedan springa Vänsersborg-Trollhättan-Sjuntorp och ta buss/tåg tillbaka tillVänersborg.
#Kalops: Den var bra!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg