Kommentarer på Dag 26: En lockelse för holländare


Min enkla campingstuga vid Gastsjön i Jämtland var helt OK. Fast jag frös, upptäcke först när jag vaknat att det fanns ett element. Den svenska naturen, tystnaden och vildmarkliv är gefundenes fressen, inte minst för holländare.

I Värmland drivs mängder av campingsplatser och vandrarhem av inflyttade holländare. Det gäller även här i Jämtland och med holländska ägare kommer också de holländska turisterna.

Igår låg jag på ett vandrarhem i Hammarstrand som drevs av ett holländskt par. Samma här vid Gastsjön utanför Kälarne.

-Naturen, tystnaden och att svenskar och holländare är ganska lika lockade oss att slå oss ner här. Vi marknadsför oss också i Holland, berättar Annelotte Grotemarsink.

Dagens löpning mellan Hammarstsrand och Gastsjö blev relativt kort, 44 km, men bjöd på en stor överraskning. På den ensliga vägen ser jag två kvinnor promenera och plötsligt säger den ena:

-Hej Björn, vad gör du här?

Det visar sig vara en gammal arbetskamrat från Svenska Dagbladet. Jag blir inbjuden på fika i henens föräldrarhem i byn Håsjö. Där träffar jag ytterligare en kollega från SvD, hennes sambo. Ja, det blir rena pensionärsträffen där också en synnerligen vital 81-årig granne dyker upp.

Ingrid Vikström  och Olle Ericsson, i bakgrunden Ingrids föräldrahem i Håsjö. Till höger Håsjö gamla kyrka. Känns klockstapeln igen? En kopia står på Skansen i Stockholm.

Imorgon springer jag til Bräcke, därefter Östavall, Ytterhogdal och Sveg.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Mats-Erik - 2021-07-15 23:37:49

Byn heter Håsjö??
Kommer från Hammarstrand jag.

#2 Björn - 2021-07-16 00:12:53

Tack för att du upptäckte detta fel. Jag har nu ändrat.

#3 Christoffer - 2021-07-16 09:09:07

Världen är allt bra liten trots stora avstånd.
Är nog förnuftigt med lite återhämtning och kortare distanser just nu.

#4 Elljussparisverige - 2021-07-16 18:35:51

Det finns fyra olika orter och mätpunkter som mäter Sveriges mittpunkt, en av platserna är Ytterhogdal enligt Lantmäteriet. Kanske du springer förbi den imorgon?

#5 Ragnar Suneson - 2021-07-16 20:20:11

Kan bara ytterligare bekräfta din observation om att Holländare driver campingplatser i Sverige. Så är det sedan ett par år i Tranås med vår utmärkta Hätte Camping.
Trodde igår när du var i Hammarstrand att du skulle bo i en av stugorna kommunen och SJ ordnade resor till på 60-talet. Där hade jag, Jan och Ulf S en glad vecka (1964?) och något år senare blev det på bröllopsresa för mig och min brud. Dålig start med opistad backe och ?32C. Men det har ju gått bra sedan i 56 år. Finn stugorna kvar? De var i hyfsat skick år 2004 då vi reste igenom.

#6 Björn - 2021-07-16 23:44:44

#Elljusspår: Ja, stannar i Ytterhogdal men först på söndag.
#Ragnar: Hammarstrand är en ort på dekis. Tveksamt om stugorna finns kvar.

#7 Arnold - 2021-07-17 21:41:12

Ja du Björn det är många landsmän till mig som har flyttat hit upp och köper som du skrev bl.a. campingar, många upplever sig trångbodda i Holland eller Nederland som vi brukar säga och de som gillar naturen väljer då Skandinavien. (Holland är 2 län södra samt norra Holland) Holland kommer från ordet hol= dvs inget innehåll, för när i begynnelsen vattnet drog sig tillbaka från landet så kvarstod ett tomt (hol) land men internationellt kallar man ju det Holland. Roligt att följa dig igen. Keep on running Björn.

#8 Victor - 2021-07-21 23:10:25

Hej! Vad är det för vagn du använder? Märker och modell? Vänliga hälsningar, Victor


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg