Kommentarer på Dag 6: Pizzeriorna min räddning


Jag springer mätt och nöjd på Harmångersvägen efter att ha sluppit äta en pizza utan istället kunnat välja en pastarätt. Sjön heter Norrsjön och en bit framför mig såg jag barn bada under en bro.

Vad är det som håller den svenska landsbygden vid liv? Jo, alla pizzerior.

Jag funderar på detta när jag nu springer i Sverige. Just pizzeriorna, som tycks finnas i nästan varenda tätort, är räddningen för mig. I städerna är matfrågan aldrig några problem men ute på landet kan det vara svårt att hitta något ställe att stanna till för lunch.

När jag drar upp en rutt gäller det att hitta matstopp på lämpliga avstånd. Idealet är 20-30 km från startpunkten. Och då blir det ofta just pizzerior. Bilisten eller cyklisten kan åka några mil till och har mycket större valfrihet.

Strömsbruks Pizzeria. 108 kronor kostade pastarätten och en Cola.

Idag var Strömsbruks pizzeria räddningen. Denna ort i Nordanstigs kommun har ca 300 invånare, inte mycket men en pizzeria har man. När jag anlände dit hade jag sprungit drygt tre mil. Perfekt med andra ord.

Nu hör det till saken att jag inte är någon större pizzaälskare. Så serverar man något annat tar jag det. Tyvärr verkar många pizzerior ha slutat med att servera pastarätter men har hur många olika sorters pizzor som helst och också kebab (äter inte den rätten).

Hur många pizzerior har Sverige egentligen. Ja, enligt Wikipedia handlade det om ca 3 500 år 2015. Knappar man in ordet ”pizzeria” i Eniros sökfält blir det 5 341 träffar på företag, stämmer nog bättre men Eniro är ett trubbigt instrument. Fast i Ratsit får jag bara 1 680 träffar. Enligt SCB finns det i Sverige ca 2 000 tätorter i Sverige och med tätort menas samhällen med minst 200 invånare. Hur som helst, det finns tusentals pizzerior i landet.

I Amerika är det inte alls så. Där är det hamburgarna som dominerar. Där kan jag bl ilika trött på burgare som pizzan här hemma. Pizzeriorna är ett tämligen nytt feomen i Sverige, nåja ca 40 år. Det glädjande är, förutom att just så många små samhällen har en egen restaurang och träffpunkt, också att de skapat jobb för många invadrare.

Jag befinner mig nu i Sundsvall och där ska jag stanna i två dagar på ett mycket bra hotell. I priset ingick ett kvällsmål och en Wallenbergare satt ju fint. Dessutom kunde man backa hur många gånger som helst . . .  

Även idag "råkade" jag nämna i receptionen hur långt jag sprungit. Reaktion? Noll. Knäppskallar är man van vid.

Klockan är 18.30 och Systembolaget i Sundsvall har öppet till 19 dagen före midsommarafton. En vakt i dörren får hålla ordning på kön. Bra service eller bara beklämmande?

Dagens distans: 57 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2021-06-25 02:17:53

Nästa gång du kommer till en pizzeria så prova en kebab med bröd. Välj både yoghurtsås och stark rödsås. Be om någon extra peperoni. Du kommer att bli positivt överraskad. Jag har sedan många år slutat att äta pizzor på nysvenskarnas pizzerior. Osten och skinkan är undermålig. Fortfarande är kebab köttet helt okej. Skall man äta en god pizza i Sverige måste man betala minst 150 kronor på en restaurang i en större stad till exempel Gävle. Pastan på mindre pizzerior är en chansning men jag har ätit en god pasta carbonara på några invandrarpizzerior. Fråga om en rå äggula ingår innan du beställer.

#2 Jan Suneson - 2021-06-25 02:28:10

Bra bild på systemkön i Sundsvall Är det du som har satt vita lappar på ögonen på den lyckliga tjejen?

#3 Elljussparisverige - 2021-06-25 06:12:53

Den reflektionen har jag också gjort att i små samhällen överlever pizzerior. Min tanke är att produktionskostnaden är väldigt låg för att tillverka en pizza samt de som driver dessa ställen har en livsstil att arbeta på detta sätt.
Pizzamenyerna är gigantiska och fantasin att döpa pizzorna är innovativa.
Brukar få "löparmage" av pizza och pasta men dessa ställen finns nästan på varje ort och är en bra lösning istället för Coops kylskåpskalla rätter.

#4 Tomas - 2021-06-25 13:34:08

Oftast när jag beställer pizza så köper jag finare ingredienser på bra affärer och frågar om pizzerian kan acceptera att dessa får ingå i baket dom gör .
Aldrig några problem och gott blir det och jag vet att kvaliten på innehållet håller högre klass .
Lite omständligt naturligtvis om man vill ha en snabb rätt på stört.
Håller med om att man absolut kan ta kebabkött med god sås.

#5 Patrick - 2021-06-25 14:23:01

Intressant att se vad du väljer för arkitektur att fota. Fin trähusbebyggelse finns onekligen i stadskärnann i dessa Norrlandsstäder, även i Söderhamn som du uppmärksammade. På tal om pizza så åt jag min första pizza i Kansas City 1962 eller 63, någon hade beställt hem. Jag visste inte vad det var, hade aldrig hört talas om pizza, men den smakade gott. Till Stockholm kom pizzan i slutet av 60-talet, Pizzeria Piazza Opera vid G Adolfs Torg, och Pizzeria Östergök nära Karlaplan, det kändes som nånting nytt och kontinentalt och lite spännande. Nu kan jag köpa god pizza på några ställen här på Söder men det får inte bli för ofta. Lite trist annars i vilken grad pizza och Thaimat tränger ut svensk husmanskost i stora och små städer.

#6 Björn - 2021-06-25 22:24:22

#Jan: Ja, jag maskade ansiktena för det är kanske lite skämmigt att besöka Systemet. Nä, kebaben vill jag inte ha.
#Elljkusspår: Ja, Coops eller för den delen Icas kylskåpsmat är nödlösningen för löparen.
#Tomas: Kul, visste inte att man "fick göra" så.
#Patrick: Oj, du var tidigt ute med att äta pizza. Förstår av tidigare kommentarer att skolåren i USA betytt mycket för dig.

#7 Tomas - 2021-06-25 22:40:47

Fanns en trevlig pizzeria i Gamla stan som hette Piraten den var inredd som ett gammalt skepp och man hade full uppsikt över tillagningen.
Mycket omtyckt på sin tid men gick tyvärr i graven .

#8 Oscar - 2021-06-26 11:09:18

Härligt att se dina dagsdos! Väl sprunget! Och alltid kul att läsa dina reflektioner.

#9 Catarina - 2021-07-08 19:43:31

Men då var vi ju i Sundsvall samtidigt, fast jag ute på Alnö
Hade jag vetat skulle jag sprungit med en stund

#10 Björn - 2021-07-08 21:49:21

Och jag var faktiskt ute och sprang på Alnö under min vistelse i Sundsvall.

#11 Catarina - 2021-07-09 13:07:30

Alnö är vackert
Du får hojta till när du närmar dig Laholm o Skånegränsen.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg