Kommentarer på Dag 2: Omsvärmad idag


Det fick räcka med halva pizzan, andra verkade mer hungriga. Hur många flugor ser du?

Vilken är flugornas favoritmat? Jo pizza och svetten från en löpare!

Myggplågan längs Dalälven känner alla till. Men fluginvasionen längs vägarna i Uppland är nog obekant för de flesta. Aldrig har jag sett så mycket flugor som idag.

Det började med en pizza på macken Din X i Björklinge. Inte en enda människa satt inne och åt, coronasäkert med andra ord. Dumt nog valde jag borden utomhus  trots att de inte såg så aptitliga ut med utplacerade vattenfyllda glasburkar där fimpar låg och flöt.

Pizzan hade inte mer än burits ut förrän första flugan var på den. Viftade vilt med kniv och gaffel men tvingades ge upp. Snart satt ett tiotal flugor på den, visserligen vackra djur med bakkroppar som lyste metallgrönt.

-Håll till godo, pizzan är er, skulle djurvännen Tummetott ha sagt.

Jag hade inte mer än rullat ut från Björklinge förrän flugorna var tillbaka, nu i betydligt större skaror. Det var inte vännerna från Din X utan mer vanliga flugor, gråa trista. De bildade små moln framför mig, satte sig på händer och armar, ja de var överallt och joggingbyxorna var favoritlandningsplats. Egentligen gjorde det inget men lite irriterande skulle nog även Tummetott tycka. Så färden fortsatte med björkris i näven och ett vilt viftande under löpningen. Skulle bilister ringa polisen och stoppa galningen?

Så plötsligt var de borta. Märkligt. Nå,  den amerikanska insektssprayen jag nämnde igår, varför använde jag inte den? Jo, den hade jag naturligtvis glömt kvar på hotellrummet.

Bertil Palmqvist med sin ålderdomliga men helt fungerande gps på armen. I år ska han försöka slå åldersrekordet för 75-åringar i 6-dagarslöpning.

Ja, det här var en dag jag fick känna mig omsvärmad. Betydligt trevligare än flugorna var ett annat oväntat besök. Mellan Uppsala och Björklinge, på motsatt sida av vägen,kom en löpare springande. Jag kände igen honom direkt; ultralöparen Bertil Palmqvist från Bälinge. Han slog följe med mig och berättade att jag snart kanske skulle få se något högintressant.

-Det är en tamgås som rymt från en gård härintill och nu blivit vildgås och håller till i ån därborta.

Vi spanade bägge från bron men tyvärr var gåsen borta. Nästa gång jag springer förbi här (jo, jag har gjort det några gånger tidigare) ska jag hålla ögonen öppna.

En tågsteve på gång.

Dagens distans till Tierp: 61 km. Imorgon blir det Gävle och upptåget tillbaka till Tierp.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Jan Suneson - 2021-06-20 23:13:33

Du är välkommen till Gävle
Jag hade inte klarat flugorna

#2 Christoffer - 2021-06-21 00:24:14

Flugor är inget roligt, uppväxt på landet så väl medveten om dessa och vad de kan göra när de sätter sig på bena.

Tågsteve. Det här får du gärna förklara mer när du orkar. Tåg-Steve, tågs-teve. Kopplar inte ordsättning eller betydelsen.

Keep on running och hoppas inte åskvädret kommer ikapp dig från södern.

#3 Jan Suneson - 2021-06-21 01:31:52

Christofer
Motellen ligger sällan på 50-70 km avstånd. Mellan Upsala och Gävle är det cirka 120 km och hotellet i Tierp är uselt. Björn springer därför till Tierp och tar tåget tillbaka till Upsala och det fina Clarion hotellet. I morgon tar han tåget tillbaka till Tierp och springer sedan till Clarion i Gävle. Under Holgerson loppet kommer det bli ett stort antal ?Buss-Stevar?, kanske ?Tre Stevar?
Ordet Steve (finns inte i Akademins ordlista) myntas första gången på ett av Björns Coast to Coast då en motellägare Steve hämta upp Björn i vildmarken körde Björn tillbaka nästa morgon. Om jag minns rätt blev det flera Stevar i båda riktningarna. Steve var nöjd som fick en gäst flera nätter och Björn som slapp att övernatta utomhus. Steve är alltså ett praktiskt sätt att kunna bo bra och springa ensam utan följebil.

#4 Christoffer - 2021-06-21 14:29:50

Tack Jan för att förklara Steve. Jag har ju inte fått behaget att följa Björn på ett Coast to coast så hade missat vad ordet (jag förstod i princip poängen med vad man gjorde).

#5 Flugor - 2021-06-21 18:36:49

Hur i hela världen kan dom flyga..=)? Lycka till Björn!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg