Kommentarer på Tävlingsformen bortblåst


Precis i mål efter att ha sprungit Haga Parkrun 5 km utom tävlan. Tiden blev 26.20 vilket motsvarar 5.15 min/km. Ska det bli möjligt att gå under 5 min/km under tävlingsförhållanden?

Utålligheten är fortsatt god. Däremot är det sämre med snabbheten- först till hösten kan det bli aktuellt att springa något maraton- eller halvmaratonlopp. 

Idag genomförde jag ett testlopp på parkrunbanan i Hagaparken. Jag visste att tiden skulle bli dålig så mina 26.20 blev ingen besvikelse. Jag har åldersrekordet på denna bana i M70 (22.29) men det var för 2,5 år sedan. Att gå under 25 minuter får nu bli målet när Park Run förhoppningsvis öppnar i juni. 

Att uthålligheten består är kanske inte så konstigt. Jag springer fortfarande mycket och snittet hittills i år ligger på 16 mil/veckan. Det är mer än normalt och att det blivit så mycket beror främst på att jag gick in för att "vinna" februaris uthållighetsprov "Springs tills du stupar" och också på Kalmarlöpet. Händer inget oförutsätt blir 2021 ett mycket bra mängdår, jag har ju Holgerssonlöpet på gång i sommar där veckomängderna kommer att ligga på 35-40 mil.

När jag säger att uthålligheten är bra är det ändå lite av av en schimär. Styrkan sitter mera i huvudet än i benen, tror jag. Jag kan säkert hålla på att mala veckoviss med över 5 mil per dag under sk äventyrslöp, men det går inte snabbt och jag gör många småstopp.

Att ha mängden i benen är naturligtvis en stor fördel. Framåt höstkanten, efter Holgerssonlöpet, hoppas jag kunna träna upp snabbheten och "våga" ställa upp i något långlopp. Just nu känner jag mig väldigt osäker och att göra en mara under 4 timmar kan bli svårt (senaste i Malga 2019 gick på 3.52).

När jag nu övergett planerna på ett USA-löp i år blir det stora målet ett coast to coast nästa år. Och året därpå, 2023, blir det Boston Marathon. Då kommer jag att vara yngst i M75. Senast det begav sig i Boston var jag också yngst i ålderklassen (M70) och det slutade med en fjärdeplats. 

Just nu pågår ruttplanering inför Nils Holgerssonlöpet, som startar den 19 juni. Målet är att springa i Sveriges alla 25 ladskap och sträckan kommer att bli ca 350 mil.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tävlingsform bortblåst? - 2021-05-19 18:15:43

Men om man jämför dig med alla andra i din ålder så är din tävlingsform helt unik.

#2 A V - 2021-05-20 14:50:01

Genomsnitt på 16 mil i veckan är det inte många svenskar som avverkar!

#3 Jan-Olof - 2021-05-20 18:58:54

Selma glömde Halland i första versionen av Nils Holgersson. Gör inte om det misstaget, för Halland är vackert, och platt om man springer längs kusten. Lycka till - skall bli intressant att följa.

#4 Robert - 2021-05-20 19:03:03

Du har skrivit att du började löpa som 30 åring och det är uppenbart ett väldigt stort intresse för dig. Vad var ditt största intresse som du hade du började löpa?

#5 Patrick - 2021-05-21 13:58:02

För mig, i liknande ålder (75) känns 5.15 som ett rätt högt tempo. Man måste verkligen bestämma sig för att lämna "the comfort zone", komfortzonen, bekvämlighetszonen. Men över just det uttrycket ondgör sig en Facebookvän, en författare. Jag tycker det är ett bra och träffande uttryck, åtminstone för vad vi sysslar med. Vad tycker du, Björn?

#6 Bengt - 2021-05-23 16:33:50

Det är svårt att springa helt själv och inte få någon draghjälp. Om du vill kan vi springa parkrun tillsammans någon dag så kan vi hetsa varandra lite till förhoppningsvis lite bättre tider.

#7 Tomas - 2021-05-24 10:38:40

Beträffande Lidl skorna så har jag köpt två par och tycker dom slår många andra märken med betydligt högre priser.
Mjuka och luftiga men vet inte om jag skulle föredra att springa i dom.
Förefaller något lite instabila för det .
Sprang tidigare i Nike Pegasus ,som jag tyckte var otroligt bra i alla möjliga avseenden.
Som fritidsko är Lidls sko suverän och man kan gott köpa på sig 5 par.
Många andra dyra skomodeller har alldeles för mycket konstigheter i sulan som jag upplever känns onaturligt att gå med.
Blir intressant att se hur du framöver upplever dina Lidl skor .

#8 Björn Lundén - 2021-05-24 16:47:52

Så himla kul att läsa din blogg om löpning, mycket inspirerande. Själv är jag 76 år och sprang mitt första lopp (Odense Marathon) när jag var 69 år. Du kan läsa om mina löparminnen på min blogg www.litura.se

#9 Björn - 2021-05-24 20:40:08

#Tävlingsforum: Tack, ja så kan man ju också se på saken.
#AV: Riktigt, det är inte så många som ligger på mina mängder och gissningsvis ingen i min ålder. Eliten springer mera (och självklart intensivare) men ofta när man läser om elitlöparnas träningsmängder handlar det om intensiva perioder under delar av året året, man ligger inte på 15-milaveckor i snitt året runt. Generellt anser jag att den svenska maratoneliten springer för få mil för att nå upp till internationell standard.
#Jan-Olof: Mycket intressant, visste inte att Selma glömde Halland. Det ska inte jag göra men Öland och Gotland hoppar jag kanske över.
#Robert:Du undrar vad jag var intresserad av innan jag började springa? Ekonomi i största allmänhet och aktier i synnerhet, utförsåkning, engelska sportbilar och journalistik var intressena då. Bilar och utförsåkning gäller inte idag.
#Patrick: Komfortzon är väl ett jättebra uttryck. Själv har jag svårt för att ta ut mig fullständigt, t ex i en spurt. Har "skänkt bort" ett antal segrar i olika lopp bara för att jag inte kunde lämna min komfortzon.
#Bengt: Jo, det går alltid fortare på en tävling. Hör av dig på fb messenger så tar vi ett varv på Haga parkrun.
Tomas: Ja, skorna är också sköna som promenadskor. Upptäckte dock idag att tyget suger åt sig vatten lättare än "riktiga" joggingskor.
#Björn: Jag kände till dig men inte bloggen. Intressant läsning, dråpliga historier och vad bra du formulerar dig!

#10 Björn - 2021-05-25 12:49:50

Tack för uppskattningen, då får vi ömsesidig inspiration bloggvägen. Jag har nu läst ännu flera av dina inlägg och blir så himla inspirerad. Uppskattar att du har en viss ödmjukhet trots bedrifterna. Själv hade jag en önskan om att en dag vara den äldsta i Stockholm Marathon, men det finns alltid ett gäng seniga och odödliga tyskar på startlinjen, så jag har gett upp den ambitionen. Kul att du gillar min blogg.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg