Kommentarer på DAG 4: Gubbar på grönbete


Fyra gubbar med tre kärror på väg mot Kalmar längs slingriga  vägar med blommande vitsippor, blåsippor, gullvivor och Grus grus och Cygnus cygnus betannde på ängarna. I bakrunden Kennet Lee, Bernt Hedlund och Mats Dänsel.

Det var som ett äkta kosläpp när tre pensionärer och en inte fullt lika gammal man imorse satte av i yster dans från busstationen i Söderköping. Jäklar vad här skulle springas!

Ja, nu är Kalmarlöpet i full gång. Första anhalt blev Valdemarsvik. Från att natten innan ha bott i minimalistiskt rum där inget mer än en säng fick plats fick jag/vi nu ett helt hus för oss själva.

-Var det 600 kronor vi kommit överens om? undrade ägaren.

Hm. billigt tänkte jag och skulle precis swisha honom 4x600 kr. Det är då han säger:

-Ja, 600 kronor för er alla, alltså.

150 kronor per person, billigare har jag aldrig bott! Dessutom fick vi fyra rum i ett hus med en intressant historia. För ca 170 år sedan bodde här ägaren till ett intilliggande kopparsmältverk. Malmen hämtades ute på öarna och transporterades till smältverket.via en linbana. Inget av detta finns kvar idag,

Samma sak kan sägas om anrika Gusums Bruk en mil bort. Jo, företaget finns kvar och heter idag Nordic Brass  och huserar i en fabrik en bit bort från samhället. Men alla byggnader där det under 350 år tillverkats olika mässingsprodukter är borta. Vi lite äldre förknippar Gusum med blixtlås. Men en brand för 20 år sedan raderade ut allt. Konkurser, oegentligheter, lurade småspare, miljögifter och vandalisering hade innan blivit spiken i kistan. Synd kan man tycka att inga av de gamla industribyggnaderna idag finns kvar.

Bruket 2002 då en brand inträffade vilket ledde till att alla byggander senare revs.

Nya fabriken. I år köpte det svenska investeringsbolaget Lazarus aktiemajoriteten i Nordic Brass.

Keep on running!

 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg