Kommentarer på USA eller Sverige är frågan


Selma Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige gavs ut 1906 och är en av Sveriges mest spridda och lästa böcker utomlands. Kanske gör jag i sommar som NIls Holgersson, förtrollad till Tummetott, en resa genom alla Sveriges 25 landskap. Jag håller mig inte fast på en vildgås eller behöver dryga sju månader utan det blir joggingvagn och två månader.

Med fortsatt stängda gränser ser det mörkt ut för ett nytt coast to coast till sommaren. Istället har jag börjat fundera på en historisk upptäcktsresa genom hela Sverige.

Idag kom jag visserligen ett nålstick närmare USA när första vaccinsprutan stacks i min axel. Men ska det bli ett åttonde coast to coast måste reserestriktionerna ha hävts senast 1 juli. Senare skulle bli allt för kallt, Appalacherna på senhösten kan vara en mardröm.

Fick min första AstraZeneca-spruta på gamla Karolinska. Allt välorganiserat, flera pensionerade sjukvårdsanställda hade ställt upp frivilligt.

Idén till en Holgerssonresa kommer från Stefan Wendt, en långfärdscyklist från Skövde jag lärt känna. Han blev inspirerad av mina USA-löp och tänkte cykla över USA och när inte det gick blir det istället en 16-dagarsfärd på racer, ca 360 mil eller 20 mil/dag. Jag har inte börjat skissa på en rutt men gissar att jag behöver fyra gånger mer tid. 

Nu ska jag ta och läsa Selmas bok och inspireras. Så om detta äventyr blir av ska jag i sommar kunna bjuda läsarna på en lååååång geografilektion om Sverige.

En historielektion fick jag i veckan under ett långlöp från Rönninge. Följde Mälardalsleden och stannade till i Hallunda och såg Sveriges största boplats från bronsåldern. Bronsåldern, herregud det handlar om en tid för mer än 3 000 år sedan. Tanken svindlar, här bodde folk på en 20 000 kvadratmeter stor yta. Vid utgrävningar på 70-talet fann man mängder av keramik som härletts till Åland, Estland och Finland samt en bronsgjutarverkstad där det tillverkats svärd, yxor, ringar och knappar. Inte långtifrån ligger ett stort och icke utgrävt bronsåldersröse, Spännade vad som döljer sig där!

Och vad är då brons? Jo en legering av koppar och främst tenn. Ingen av metallerna fanns i Hallunda eller i övriga "Sverige. De har fåtts importeras långväga ifrån. Hur viste man att det fanns folk långt här uppe i norr, vad betalade man med, låg bosättningen vid havet, hur många människor bodde här? Frågorna snurrar i huvudet och jag känner mig ganska liten när jag springer vidare in mot civilisationen i Stockholm.

Betydligt längre än ett maratonlopp blev onsdagens löpning till FedEx i Upplandsväsby där jag på hemvägen passerade Marathonstenen vid Sollentuna kyrka. En hemleverans med batterier till en gps hade krånglat så säkraste sättet att få paketet var att springa direkt till distributören. På FedEx gjorde man vågen och någon tyckte dom borde sponsra nästa coast to coast, 

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Historia - 2021-04-13 19:14:09

Väldigt intressant!

#2 Pontus - 2021-04-15 20:58:09

Vore otroligt roligt att läsa om din resa genom Sverige med
Din vagn. Vad hände med Täbys gator by the way.

#3 Jan Suneson - 2021-04-17 16:17:39

Jag tycker att ?Holgersson? projektet låter mycket intressant. På min tid läste vi (magistern) boken i årskurs 4 i samband med Sveriges geografi. Jag kommer inte ihåg hur Akka flög. Det kanske blir en logistisk omöjlighet att följa rutten exakt. Låt gärna den ?riktiga? Nils (Suneson) dyka upp då och då. En riktig Holgersson utstyrsel skulle nog locka till många artiklar i sommar Sverige och bra rabatter på hotellrummen. Gör om kärran till en gås

#4 Elljussparisverige - 2021-04-18 05:54:32

I mitt projekt att springa olika elljusspår i Sverige har jag en probild på Nils när han sitter på ledarryggens gås. Min resa tycker jag påminner just om det, fast min ledargås heter Octavia och har fyra hjul.

#5 Tomas - 2021-04-18 10:01:54

Närmast i tiden är väl ditt Stockholm -Kalmar t.o.r. 2021-04-30 ?
Geografilöpet kan ju bli något utöver allt annat och locka fler att läsa och uppmärksamma din blogg.
Hoppas ändå att du först och främst ska få chans till USA och 700mil där .
Hur det än är så härmar vi och tar efter både bättre och sämre sidor av deras kultur .

#6 Bernt Hedlund - 2021-04-18 22:34:59

Grattis till första sprutan! Jag fick min första i fredags. Ett Pfizerskott.

#7 Pelle - 2021-04-19 19:08:25

Får verkligen rekommendera att skippa USA i år, oavsett vaccinering. Tror det blir mer käbbel och problem (pga ifrågasättande) än njutning. Sikta på det nästa år istället och kör Holgersson-spåret denna sommar!

#8 Björn - 2021-04-21 19:32:45

#Pontus: Täby pausat. Avvaktar tills jag fått andra sprutan och kan börja åka kommunalt.
#Jan: Har börjat läsa boken; intressant, lärorik och bra språk (inte för inte en nobelpristagare). Blir det ett Holgersonlöp kommer jag kanske ha en skylt på kärran men Tummetotts skinnbyxor skippar jag.
#Elljusspår: Octavia, min gås heter Baby Jogger!
#Tomas: Riktigt, start 30 april. Men löpet blir inte riktigt som planerat och kanske inte till Kalmar.
#Pelle; Ja, jag tror du har rätt. Lutar mest åt ett riktigt långt Sverigelöp i sommar, troligen i Holgerssonanda.

#9 Christian - 2021-04-22 15:53:58

Hi Bjorn!

I am long time reader of your blog.

I was wondering: With the US being closed in the foreseeable future, have you considered doing a "LEJOG" in the UK? (Lands End to John O'Groats).

Best wishes and keep on running!
Christian

#10 Bengt - 2021-04-24 15:40:16

Jag var också på KS och fick Pfizer förra fredagen. Kändes perfekt. Nils Holgersson resan verkar vara en suverän idé. Du skulle kunna i vanlig ordning intervjua personer på vägen. Och kanske jämföra Sverige och USA i hur du blir bemött. Jag gissar att i Sverige är man mer försiktig när det gäller kontakt med människor som sticker ut, typ ensamlöpare med joggingvagn utan barn.
Lands End to John O´Groats låter också som ett fantastiskt äventyr!

#11 Tomas - 2021-04-26 12:03:34

Trots alla argument mot USA löp är jag ändå för att du ska ta dig dit i år.
Amerikanare kommer att ta sig till Europa ,så lika självklart kan du åka i motsatt riktning .
Väl där får du bland annat med stor sannolikhet känna på värmen under löp något du finner välbehag i och lättare står ut med än kyla .
Det är farligt att leva och kommer alltid att så vara .
Nu har du orken och vitaliteten så satsa på Amerika oavsett vad alla tycker det lär nog också det bli ditt sista lååånga löp.
Kyliga Sverige finns alltid kvar .

#12 Stefan Wendt - 2021-04-27 21:24:50

Spännande oavsett vad det blir Björn.
Jag har skickat min planerade rutt till dig på Messenger
Ha de gott


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg