Kommentarer på Täby dag 2: Nära ge upp


Förrädisk idyll. Vallentunasjön är en mycket sjuk sjö; svår övergödning med höga halter av fosfor och kväve, dåligt siktdjup, på tok för mycket växtplankton, höga halter av giftiga och illaluktande cyanobakterier etc. Resultaten från de senaste tio årens räddningsinsatser (bl a utfiskning av vitfisk samt "dammsugning" av bottnar) har varit magra.

Cykling och löpning är en usel kombination, i alla fall för mig. Tio mils cykling på två dagar har nästan knäckt mig. Idag var jag nära att ge upp gatuprojektet Täby.

Eftersom jag knappt har någon cykelträning känns det i benen. När jag klev av cykeln i Täby Kyrkby efter 2,5 mil och började springa stappalde jag fram, var som en berusad eller en som stigit av ett fartyg efter svår sjögång. Motvinden innan gjorde också att jag frös om fingrarna (glömde vantarna) och fick tina upp händerna under rinnande varmvatten på en restaurang. Ändå hade jag svårt att knäppa upp hjälmen och ryggsäcken.

Vad håller jag på med? Är det här så kul? Vad vill du bevisa? Jag bryter eller pausar projektet, rena vansinnet med desa cykelturer. Men efter ett tag kom löpningen igång, fast på en 80-årings nivå. Hade koll på pulsen, den var helt normal, men benen helt slut.

Imponerande Tujahäck på Örtvägen. På bilden ser du bara ett mindre parti av denna gigantiska häck som sträckte sig runt hela tomten.

Nej, jag kommer nog inte att ge upp i första taget, däremot kanske pausa och invänta vaccinsprutan så att jag kan åka allmänna färdmedel och ha med mig min babyjogger. Det lilla jag hittills sett av Täby lockar, inte minst det historiska.

Täby kyrka är från mitten av 1200-talet och är känd för sina kalkmålningar av Albertus Pictor och Johan Palmstruchs grav ("det svenska bankväsenedets fader"). I kyrkan pågick en nattvardsgudstjänst så jag kunde tyvärr inte titta in.

Jag har märkt under alla mina upptäckfärder att svensken inte alls är så tillbakdragen som många av oss kanske tror. Tvärtom, nästan som amerikanen. Eftersom jag är intresserad av omgivningarna, särskilt när det handlar om lite äldre och spektakulära hus, slår jag mig i slang med husägarna och får veta massor.

-Var exakt går kommungränsen mellan Täby och Vallentuna? blev en öppningsreplik idag som resulterade i ett långt samtal med en hundägare.

Vackra hus på Källdisvägen, Stenåsa gränd och Larmvägen i Täby.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tomas - 2021-04-02 07:21:39

Bra kämparanda i dig och din distans i tanken till uppdraget .
Du har förmågan att trots besvärligheter hitta det positiva som tar dig vidare och ett tu tre lättar det upp.
Ditt breda intresse för sakernas tillstånd och din sociala förmåga vidgar perspektiven.
Där har säkert din mentor Rune Larsson ett finger med i hur man bör förhålla sig till uppkomna jävligheter .
Kanske dock trots allt att cyklingen är ett moment för mycket när det gäller att spänna bågen och hota ett eventuellt kommande USA löp.

#2 Cykling - 2021-04-03 01:18:16

Som amatör började jag cykla stående 400 mil efter lång tids löpning, i kombination med lite löpningen. Jättekul grej. Mycket bättre än att sitta, ingen konstig krökt ryggställning. Men ger inte alls samma belastning som löpningen. Du blev nog trött i nån ryggmuskel. Känns igen. Troligen ingen bra idé på din elitnivå.

#3 Tomas - 2021-04-03 09:50:00

Intressant det där med att cykla stående det skulle kunna utvecklas mer på redskapssidan och bli ett mer utbrett vanligt motionssätt.
Jämför med dagens elit på skidor som mer nyttjar armar än ben för att få kraft .

#4 Pontus - 2021-04-05 19:10:06

Hej Björn, säg till när du kommer till Gribbylund i Täby så kanske jag kan springa med dig en bit om det går bra. Du är ju min idol och förebild vad gäller löpning och att aldrig ge upp. Du har min mailadress.

Ta hand om er därute och använd munskydd i affärer etc, för böveln

#5 Charlotta S - 2021-04-05 22:38:16

Du får gärna springa förbi mig med:-) Täbys största privata Brf Farmen. Då händer det åtminstone något spännande för där jag bor händer absolut ingenting...

#6 Jan Suneson - 2021-04-06 02:26:31

Skandal att du ännu inte har fått din första spruta. Jag, Ylva, Ragnar och Linnea är redan vaccinerade och spruta 2 redan mitten av maj för mig. Får du Astra Z så lär du inte bli färdigvaccinerad till ett eventuellt Coast to Coast

#7 Björn - 2021-04-07 12:39:46

#Tomas:Ja, hade löpturerna bara gjorts för att träna kroppen hade jag nog inte sprungit så mycket. Allt vid sidan av själva löpningen har blivit viktigare med åren.
#Cykling: Säkert är det så, känner lätt av en ryggmuskel under löpningen.
#Pontus, Lotta: Gör så.
#Jan:Ja, ingen under 75 i Stockholm har fått sprutan. Coast to coast kan jag säkert glömma. USA är dessutom stängt för turister.

#8 Tomas - 2021-04-10 16:47:29

Ja din kommentar förstår jag till fullo då löpningen för dig rymmer så mycket mer än enbart träning och motion.
Håller ändå tummarna för att du på ngt. sätt ska få nöta löparskorna på Amerikansk mark detta år och då bli ditt längsta löp over there.

#9 ANDREAS - 2021-04-27 22:42:25

Hej Björn du har inspirerat mig att köpa en vagn. Det blev en baby jogger ii-20 fick hej den i dag verkar fin ska ta ut den på en löprunda i morgon. Däcken du kör med vilken sort/modell är det?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg