Kommentarer på Sveriges fulaste hus?


"Fyrtornet" är 22 våningar och de största lägenheterna är fyra 4:or högst upp på 175 kvadrat till priset av 22 miljoner kronor. Inflyttning pågår och allt är slutsålt i detta anskrämeliga hus på Agas klassaiska industriområde.

Det är defintivt Lidingös högsta hus. Och också det fulaste, enligt mitt tycke. Ja, Fyrtornet Dalenum har goda möjligheter att i år utses till Sveriges fulaste byggnad.

Jag höll på att sätta lingondrickan i halsen under dagens löptur på Lidingö. Plötsligt dök det upp ett monster framför mig. Ja, ett skrytbygge av sällan skådat slag. Hur fick JM tillstånd att uppföra detta hus? Handlar det om mindervärdesplex hos de styrande i Lidingö stad? I fulhet lyckas det till och med överträffa Norra tornen (36 våningar) i Hagastan.

Men tycker folk att huset är så fult? Jag gjorde en liten galluppundersökning på plats, stannade tio personer i blåsten och frågade om de tyckte huset var vackert eller fult. Svaren blev så skiftande de kunde bli, ingen var dock stormförtjust.

-Man vänjer sig, tyckte ett äldre par. Först var vi väldigt negativa men nu går det an. Däremot gillar vi inte de lägre husen intill i mörkt tegel. Helt fel i den här gamla industrimiljön.

Det finns en "tävling" om Sveriges fulaste hus. Vinnare 2020 blev Arkitekturskolans byggnad på Östermalm i Stockholm. Med på listan fanns också Norra Tornen. Gissar jag inte helt fel kommer vinnaren 2021 bli Fyrtornet.

 

Jämfört med Fyrornet är Arkitekturskolan en skönhet.

Ja, som du förstår fortsätter mitt gatuprojekt på Lidingö. Ett par dagar till återstår innan ön är "besegrad" och jag har sprungit på "alla" gator (drygt 500). Dagens löptur blev lång, totalt 46 km. Ibland var jag ute på rena isgator i skogen men har man vagn är det omöjligt att ramla. Förvånades över att folk vågade sig ut utan dubbar på skorna.

Jag kommer inte vara ensam om att ha sprungit på alla vägar på Lidingö. I veckan gick Lidingöbon Hans Westerback i mål, ca 550 vägar och 22 mil väg exkl all transportlöpning och dubbellöpning. Han har fördel av att bo på ön- när jag ska till och från Lidingö måste jag varje gång springa 12 km "i onödan". Här kan du se hans karta ritad av citystride.com och streetferret.com.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tomas - 2021-01-22 14:50:01

Onekligen en originell byggnad och det är lätt att svaja i beslut om fult eller inte .
Materialmässigt verkar det vara rejält tegel om jag inte misstar mig .

Människan har sina nycker och de blir påtagliga och konkreta inom just arkitektur som ger påverkan på våra fysiska liv och dessutom berör oss själsligt i sin uttrycksform .

22 mille för att bo ja någon bostadsbubbla tror jag inte vi får uppleva ekonomi idag är tydligen något annat.

#2 Byggnad - 2021-01-23 11:10:47

Påminner om nåt ifrån Star Wars, väldigt mörkt.
22 milj! Tvättar man pengar??

#3 Patrick - 2021-01-24 14:09:13

Som gammal arkitekt tycker jag det är bra att den byggda miljön, arkitekturen, väcker tankar och känslor, och det är intressant att höra och läsa vad folk tycker. Men jag noterar att de byggnader som brukar toppa såna här listor på "fula" hus brukar vara byggnader som är ritade och byggda med konsekvens och professionalism men sticker ut på ett eller annat sätt. Hus som är fula på ett mer alldagligt sätt brukar inte vara med. Jag kan rekommendera programmet Stadsinspektionen i P1. Det är för mig en ren fröjd att höra kritikern Mark Isitt om hur ful den centrala delen av Avesta är. Jag har varit där, jag håller med honom, det är verkligen fult. I motsats till t ex den centrala delen av Sundsvall, eller vissa moderna byggnader i Halmstad som Mark Isitt också tar upp. Det finns mycket både vackert och fult att se i Sverige oavsett om vi springer, tar tåget eller bilen.

#4 Tomas - 2021-01-24 17:05:47

Intressant att läsa Patricks inlägg och vill då passa på att fråga dig (Patrick) vad du anser om att ha eller inte ha en stadsarkitekt i en kommun .
Uppenbara fördelar att ha en ?

#5 Tomas - 2021-01-24 17:16:11

Jag kan tillägga att jag hellre ser ett program som stadsinspektionen än lyssnar till innehållet på radio som jag anser är fel medium för det man tar upp .

#6 Björn - 2021-01-24 20:34:24

Instämmer, bra radioprogram med engagerad programledare men det hade gjort sig bättre i tv.

#7 Patrick - 2021-01-26 13:17:26

Jag håller med om att Stadsinspektionen skulle göra sig bra i TV. Som det är nu är jag glad över att jag ganska nyligen har besökt de flesta av de städer som tas upp i programmet. Även Umeå som är en rätt spännande stad med en del kontroversiella byggnader. På frågan om stadsarkitekt så tycker jag att det självklart är bra för en kommun att ha en sådan. Ofta gör stadsarkitekten ett verkligt bra jobb och vågar profilera sig gentemot politiker och byggnadsentreprenörer. I Stockholm just nu tycker jag det känns som att stadsarkitekten viker sig lite grand för sådana intressen.

#8 Tomas - 2021-01-26 18:43:13

Tack mycket intressant och tankeväckande om stadsarkitekt och den specifika roll hen ska ha och verkligen värna hårt om .

Förresten jag har bestämt mig jag tycker tornet och intilliggande punkthus är fina ja till och med vackra .
Ser man dom i sin helhet och i omkringliggande miljö förstår man mig kanske bättre .
Dessutom är Gert Wingård inblandad i projektet och han tänker på ett klokt sätt


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg