Kommentarer på Med på "värstinglistan"


1. Jimmi 1 362 mil (26 mil/veckan)

2. Benny Eriksson 1 077 mil (20,6 mil/veckan)

3. Björn Suneson 789 mil (15,1 mil/veckan)

Där har du ”värstingslistan” för 2020. Listan visar vilka svenskar som möjligen kan ha sprungit längst under fjolåret. Vet inte om jag ska vara smickrad över att finnas med på den. För samtidigt vilar något tragiskt över det hela.

Att säkert veta vem som sprungit flest mil under ett år är i stort sett omöjligt. Var det kanske någon hårdsatsande elitlöpare, en ultralöpare eller en ”tokstolle” som inte figurerar på sociala medier. Ultralöparna Johnny Hällneby och Daniel Westergren gjorde i alla fall ett försök att ta reda på saken. Och på den listan hamnade jag, en pensionär.

Jimmy är en 28-åring från Skåne som har tvångstankar, vill byta kön och springer för att dämpa sin ångest. Det blir löprundor två gånger om dagen, ofta med sin hund. Bryter man ner träningsdosen handlar det om 3,7 mil om dagen. Det är naturligtvis mycket eftersom det inte handlar om någon elitsatsanade person. Så här skrev Jimmy nyligen på FB:

Ångest och viktnoja som fan. Nu är jag riktigt tjock enligt mina ögon. Kan inte förstå hur jag ökar i vikt då jag tycker att jag har koll på intag vs förbrukning men uppenbarligen inte, fetto. Jävla skit att ha den här problematiken och inte bara kunna äta utan att känna sig hemsk och vidrig efter varje måltid. Är knappast att jag äter onyttigt heller. Köttfärslimpa på mager nötfärs, potatis och sås utan grädde är knappast onyttigt men ändå så vill jag bara in på toaletten och få upp det igen”.

Sorgligt alltihopa. Benny då? Det är en 48-åring från Sigtuna som satsar på ultraloppen. Det enda onormala med honom är väl att merparten av de tusen mil är sprungna på löpband. I mina öron låter det lite trist men han växlar mellan gymmen, träningen är relativt skonsam och han har full koll på vad han gör. Målet i år är sub 1.20 på halvmaran, sub 2.48 på maran och 220 km på 24h.

Trean på listan, ja det är jag, en annan kuf. Naturligtvis onormalt för en 72-åring att snitta på 15 mil i veckan. Att det ändå blev så mycket trots att jag inte kunde räkna in något coast to coast berodde delvis på några ”äventyrslöp” som Stockholm-Goteborg t/r och Töreboda-Falkenberg och så ”gatuprojekten”. Många mil, att nästan aldrig vara skadad eller sjuk och att få se så mycket under löpturerna, ja det har naturligtvis glatt mig. Därför fortsätter jag.

Många mil ger automatiskt rätt hyggliga tider på långdistans. Även om jag legat bland topp tre i mina åldersklasser under många år är tävlingsresultaten föga märkvärdiga. Det räcker inte bara med mängd, det krävs också kvalitet. Vi tre på listan är ett talande bevis för det. Och förmodligen springer både jag och Benny på tok för mycket om syftet bara är att nå toppresultat. Däremot borde nog våra elitlöpare springa betydligt mera. Mikael Ekvall t ex  tränar "bara" 15 mil/veckan.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Christoffer - 2021-01-11 19:49:45

Det är alltså ingen elitlöpare i Sverige som springer mer än 15 mil/veckan? Ofattbart!

#2 Jan-Olof - 2021-01-12 10:34:50

Det finns fler elitlöpare än Mikael Ekvall i Sverige. Jag vet att John Kingstedt ( löparpodden ?Spring snyggt?) för närvarande springer 19-20 mil per vecka. Flera av elitlöparna, också de kvinnliga, ligger på mellan 15-20 mil per vecka. Som Björn skriver så handlar det dock om att få in kvalitet i passen också, inte bara att samla mil. Att kunna springa mycket och samtidigt få in snabbhetspassen utan att bli skadad, det är nyckeln.

#3 Christoffer - 2021-01-12 11:18:47

Jo men vad jag förstod så hade väl upphovsmännen försökt titta på de flesta, även eliten. Men inser också att här är det totala över året som fördelas på varje vecka. Kan tro att många är uppemot 25 mil vissa veckor och sen går ner på blygsamma 10 under tävlingssäsong.

#4 Thomas Eriksson - 2021-01-12 11:53:03

Otroligt bra jobbat Björn. En pensionär som ligger 3a !!!!!!!!!? Jag kommer att följa dig även under 2021/Thomas

#5 Jan-Olof - 2021-01-12 12:02:21

Snittet för John Kingstedt var förra året, enligt podden, 16 mil/vecka, inklusive avbrotten för skada/sjukdom. De veckor han kunde springa var det 16,9 mil/vecka. Det är naturligtvis svårt att samla in all information om hur mycket alla springer, så det kan ju finnas fler som platsar på topplistan.

#6 Christoffer - 2021-01-12 15:41:06

Du har nog rätt Jan-Olof. De springer troligen mer än 15 i alla fall.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg