Kommentarer på Coronan knäckande för 70+


Sedan februari i år har jag inte sprungit en enda tävling. Varför? Jag är portad . . .

Som 72-åring tillhör jag riskgruppen. Enligt Svensk Friidrotts regler för sanktionerade tävlingar (tävlingar som anordnas av klubbar anslutna till SF) är ”tävlingsverksamhet för klasserna M/K 70 och äldre tillsvidare inte möjlig med hänvisning till att hög ålder bedöms vara den största enskilda riskfaktorn för svåra sjukdomsförlopp i covid-19”.

Åldersdiskriminering? Nej, det kan jag inte hävda. Men det känns så. Jag hade t ex gärna sprungit SM 10 km i Anderstorp den 10 oktober och terräng-SM i Vällingby den 28 oktober. Men jag får alltså inte deltaga.

Startförbudet innebär att min 38-åriga svit med minst ett maratonlopp per år riskerar att brytas. Lite trist. Möjligen springer jag en mara utomlands senare i år (Valencia 6 december) men flyg och utlandsresor är inte att rekommendera för en 70+.

Coronan har inte dödat mig men lite av löparglädjen. Det har du säkert märkt här på bloggen. Jag skriver inte lika ofta och inläggen är kanske inte så intressanta som tidigare. Någon kommenterade med rätta att det rådde ”torka” på bloggen.

Vacker väggmålning på ett annars fult hus i Farsta (Brunskogsbacken). I veckan började jag beta av Farsta stadsdelsområde som består av hela tio stadsdelar (Fagersjö, Farsta, Farsta strand, Farstanäset, Gubbängen, Hökarängen, Larsboda, Sköndal, Svedmyra och Tallkrogen).

Även om jag egentligen inte är så där jätteförtjust i tävlande så är det ändå tävlingarna som ger energin. Ändå har jag i år sprungit mera än normalt för att vara ett icke coast to coast-år. Hittills är jag uppe i drygt 600 mil. Mitt projekt att springa på alla gator i Stockholm stad och löpningen Stockholm-Göteborg t/r har bidragit. Och ska man säga något positivt om coronan så är det att den fått mig att springa längre distanser utomhus (gymmet vågar jag knappt besöka).

Tävlingsförbudet har medfört att all kvalitetsträning avstannat. Det känns rätt meningslöst att försöka toppa formen när det inte finns några tävlingar för mig. Jag är därför avundsjuk på de som ändå får tävla, t ex gubbarna i M65. Och någon maratonstatistik blir det inte heller i år. Den skulle bli helt missvisande med tanke på alla inställda lopp.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Konstverk - 2020-10-01 17:08:39

Vilket arbete!. Olika årstider, miljöer och generationer i samma målning. Undrar vad som var tanken! Vilken fysik du har Björn. Enastående!

#2 Lars L - 2020-10-01 22:21:14

Hej Björn! Längesedan jag var här. Trots att jag är M65:a känner jag mig lika frustrerad som du, man ska ju inte resa i onödan så inte tar jag mig till Anderstorp för att springa något som inte är min sträcka i alla fall. Terränglöpning är jag inte bra på heller. Men jag har förhoppningar om att det blir andra bullar nästa år. Nån gång till våren/sommaren borde det finnas ett vaccin, eller åtminstone lättillgängligt snabbtest som gör tävlande möjligt på lite mer normalt sätt än för närvarande. Man behöver inte vara tusentals men ett eller ett par hundra löpare behövs för att det inte ska bli mycket sololöpning på ett maratonlopp, utom i Växjö då. med många varv, men de ställde in ändå.

#3 Patrick - 2020-10-02 16:46:44

Vad tänker du, Björn, om virtuella tävlingar? På midnattsloppets hemsida läser jag i resultatlistan följande antal deltagare i de äldsta klasserna: M80 7, M75: 27, M70: 67, K75; 4, K 70:17. Det finns uppenbarligen ett intresse bland oss äldre motionärer att vara med om den typen av lopp, i brist på annat, och vi var inte portade. Jag sprang mina 10 km i Hammarby Sjöstad, utan medtävlare och publik och lyckades känna mig rätt taggad och höjde mitt tempo betydligt jämfört med mina vanliga träningspass. Klart att jag saknade den stämning och gemenskap som hör till ett vanligt stort lopp, så som det brukade vara. Undrar förstås om vi måste vänja oss. Jag tycker ändå det är bra att tävlingsarrangörer bidrar till att hålla intresset för löpning vid liv, om än på lite kostlat sätt.

#4 Sten-Åke - 2020-10-03 16:21:14

Hur tror det blir med vasaloppet för oss 75+ är anmäld till trippel 45km

#5 Jan-Olof - 2020-10-05 13:05:23

Hej Björn! Vill tacka för att du håller bloggen igång. Jag läser varje blogg, och fastän det inte blir några Amerikareportage är det mycket läsvärt. Du tar ju upp mycket intressant, som denna gång hur Coronaviruset påverkar vår löpning. Jag hittar inte så många löparbloggar längre. Johan Renström skriver mycket på RW, men annars har de flesta lagt ned pennan. Löparpoddar finns det ju många som är roliga att lyssna på, du har ju själv medverkat i Runes löparpodd. Tack för upplysningen om Veteran-SM i terräng, jag ska försöka ta mig dit och springa årets kanske enda fysiska tävling. Keep on running!

#6 Björn - 2020-10-05 13:17:26

#Lars: Roligt att höra ifrån dig. Nästa år ger vi järnet på tävlingsbanorna!
#Patrick: Dom loppen har inte lockat mig.Jag har visserligen sprungit några "non park run" (5km) men eftersom man i många av de virtuella loppen inte behöver springa tävlingsbanan utan kan välja att springa var man vill, dock samma distans, känns de rätt meningslösa. Att jämföra tider på olika banor går ju inte. Och ibland tar man till och med betalt.
#Sten-Åke: Vet inte men stor risk att äldre inte får starta och i värsta fall att Vasaloppet ställs in.
#Jan-Olof: Tack. Ja, många löparbloggar för en tynande tillvaro eller har lagts ner. De flesta skriver på Facebook. De få gånger jag skriver på FB blir gensvaret mycket större trots att läsarna av bloggen är långt fler.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg