Kommentarer på Alla vill ha en Jonas


Detta är Jonas, ett av mina barnbarn, Detta är också . . .

. . . Jonas, en bärrensare från Clas Ohlson. Båda är omåttligt populära.

Blåbärssäsongen är över och nu är det lingonen som gäller. Lingon kräva dessa Jonas, skulle kanske Albert Engström ha skaldat. Jonas är en prima bärrensare från Clas Ohlson. Problemet är bara att Jonas inte går att få tag på.

Skogarna dignar av lingon. Bären lär räcka till alla men det gör inte bärrensarna. När min rensare av modell Jonas i helgen gick sönder försökte jag köpa en ny på Clas Ohlson- slutsåld i butikerna och inga i webblagret!  Jo, det fanns visst några kvar i Kiruna, Malmö och Trelleborg. Kanske kunde man skicka mig ett exemplar?

-Nej, det går inte,svarade man mig på chatten och önskade mig en "fin dag".

Vad göra? Min gamla rensare hade jag sågat sönder för att den skulle kunna passera soprumsluckan. Och på nätet var alla Jonas slutsålda utan på Hemgården. Snabbt beställde jag en därifrån men fick kort efter beskedet att den var slut även där.Fort ner i soprummet för att fiska upp den itusågade Jonas och med lite silvertejp här och där blev den som ny!

Som du förstår är jag igång med mitt årliga lingonplockande. Det sköter jag som vanligt på springande fot. I helgen svepte jag över skogarna i Mehedeby, Marma och Skutskär i norra Uppland. Vilken frihetskänsla! Och vad mycket lingon det finns. Jag fick under två dagar ihop 20 kilo (nytt PB) och hade Jonas inte gått sönder hade det blivit några kilo till. Upptäckte försent att plasten spruckit på ett ställe och att bären läckte ut när Jonas skakades.

Marma Mehede IF värmer upp på Rudsjövallen i Mehedeby inför mötet med SK Iron (matchen slutade 7-1). Inte långt ifrån planen plockade jag lingon. Fotbollen i Mehedeby har legat nere många år men nu är man åter i division 8 norra, den lägsta serien.

Under dessa bärexpeditioner är Upptåget perfekt. Men en 24-timmarsbiljett kan jag hoppa av och på lite här och där. Istället för att bo dyrt och dåligt på vandrarhemmet i Älvkarleby (turisthotellet har bommat igen) rullade skogsluffaren in på fint hotell i Gävle, dessutom nästan till samma pris.

Vad gör jag då med alla lingonen? Självklart lingondricka- världens bästa måltids- och sportdryck. Nya expeditioner till Uppland och Gästrikland väntar. Målet är att i år bli självförsörjande på denna dryckjom som kräva en Jonas!

---

Äpplen behöver jag inte ens plocka. Snälla villaägare sätter ut påsar med prima fallfrukt som blir äppelmos. Bilden från Långbrodalsvägen i Herrängen.

Nu är även Älvsjö stadsdelsområde avklarat. Området består av stadsdelarna Herrängen, Långbro, Långsjö, Älvsjö, Solbega, Örby Slott och Liseberg. Från 1 juli gick Älvsjö upp i Hägersten och nu heter stadsdelsområdet Hägersten-Älvsjö stadsdelsområde.

Keep on running!

 

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Ingmariehttp://blog.yoging.se/ - 2020-09-15 18:52:34

Jag älskar lingon! Men jag är "lat" och köper djupfrysta (eko) och har i gröten varje morgon. :-)

#2 Jonas - 2020-09-15 19:20:10

Gulligt! Är du säker på att du bor på rätt ställe =).

#3 pelle - 2020-09-17 14:20:22

Nåja så där överdrivet, som världens bästa, kvalar lingonen inte till enlig denna deklaration:

https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/n%C3%A4ringsv%C3%A4rde-lingon.html

som bästa sportdryk är Maureten överlägsen dina lingon.

Men den är kanske godare:)

#4 Sportdryck - 2020-09-17 18:50:41

Vet vi vad det är i den? Kanske inte så nyttig som den verkar.
Lingon har funnits i tusentals år, så det kanske är ett säkrare val som sportdryck.

#5 pelle - 2020-09-17 20:57:18

Vet vi vad det är i den? = ja
Kanske inte så nyttig som den verkar.: kanske.....jo googla

#6 Björn - 2020-09-17 22:59:09

#Ingmarie: Ja, lingon på gröt är också gott.
#Jonas: Själv kan jag tänka mig att bo närmare bären, dvs ute på landet, men min fru föredrar stan. Men att bo i någon ytterförort i Stockholm lockar inte även om man får väldigt mycket bostad för pengarna.
#Pelle: Ja, jag överdrev om lingondrickans förträfflighet som sportdryck, men god är den. Däremot tycker jag lingondricka är bästa måltidsdrycken, fullt i klass med lättöl.

#7 Tomas - 2020-09-19 17:57:17

Som alltid med intag av sockerhaltiga drycker(ex .lingondryck) förutsätter det att du rör på dig för att undgå de annars skadliga effekterna .
I Björns fall är det ingen fara på taket då han ju har daglig Hög dos rörelse.
Lingondrickan kan ju göras utan socker och fordra noll rörelse .
Enbart nyttig dryck då .

#8 Björn - 2020-09-19 20:15:24

Ja, så är det säkert. I min lingondricka har jag bara 1/3 av den föreskrivna sockermängden så den borde vara rätt nyttig.

#9 Tomas - 2020-09-20 09:39:44

Du är klok på många sätt .
Det imponerar på mig .

#10 Nils - 2020-09-24 12:11:52

När passerar du Värmlandsvägen i Farsta? Vill du ha en fika?

#11 Jan Suneson - 2020-09-24 12:39:53

Bor du någon mer gång på fina hotell i Gävle så ta med en kvarting lingondricka så får jag testa. Jag lovar att inte blanda den med vodka till Vargtass

#12 Andreas - 2020-09-24 20:48:35

Skriv gärna receptet på lingondricka, istället för Jonas har jag en slags manick som kopplas till en dammsugare, den finns att köpa på Claes Ohlsson.

#13 Björn - 2020-09-25 19:18:39

# Nils: Oj, tack gärna! Jag tänkte börja med Farsta i nästa vecka (vecka 40). Om du mejlar mig din adress kan jag meddela dig dag och ungefärlig tidpunkt.
#Jan: Ja, det blir nog fler besök i Gävle och då tar jag mig mig en kvarting. Senaste gången låg jag i Uppsala och fick igen ihop 20 kg lingon. Jag har kvar området Furuvik-Mehedeby att svepa över.
#Andreas: Jag mixar bären till en gegga tillsammans med lite vatten, häller allt i en saftsil och låter stå och droppa över natten och kramar för hand ut de sista dropparna. Sedan tillsätter jag drygt 1 dl socker per liter + ev 1 kryddmått natriumbensonat och häller upp på pet-flaskor. Jag har bara 1/3 av föreskrivna sockermängden eftersom jag har lingondrickan som måltidsdryck. Den håller sig minst ett år i fulla flaskor.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg