Kommentarer på Ser snart slutet


Fyra år gamla bostadsrättsvillor på 135 kvm på Gällerstagränd i Hagsätra, en stadsdel som polisen klassar som ett utsatt område. För två år sedan kunde man köpa husen här för cirka 5 miljoner kronor och ha en månadsavgift på runt 5 000 kronor, alltså ett kap. Det är avståndet från stan och området som drar ner priset.    

Puh! Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde är gigantiskt med sina tolv stadsdelar och cirka 600 gator. Men när nu också detta jättelika område är lagt under mina fötter ser jag ljuset i tunneln.

Ja, projektet att springa på varenda gata i Stockholms stad/kommun blev mycket större än vad jag först tänkte. Det var i våras idén om att ”inta” olika stadsdelar dök upp och först ut var Kungsholmen. Ganska snart gick det upp för mig att det här kunde bli hur stort som helst. Men också ganska tidigt insåg jag att projektet kanske inte var så dumt ändå.

Jag har fått se det som de flesta aldrig får se hur länge de än bott i stan. För det är ju så att man traskar på samma gator, tar samma rundor och känner inte ens sitt eget närområde. Jag förvånas över hur enormt mycket Stockholm rymmer, hur välordnat det mesta ändå är och vilken vacker stad Stockholm är- även utanför tullarna. Men jag har också sett baksidorna; de ”utsatta områdena” som av polisen definieras som ett geografiskt avgränsat område som karakteriseras av en låg socioekonomisk status där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

Just inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsområde ryms inte mindre än tre utsatta områden: Östberga, Rågsved och Hagsätra. Man märker nästan direkt att det är något speciellt med områdena. De ger ett relativt fattigt intryck- i t ex Rågsved har tre av fyra invånare utländsk bakgrund. Jag ser dock inget förfall, än mindre slum till skillnad från hur det kan vara i många europeiska städer, för att inte tala om i USA.

En vanlig syn i Hagsätra.

Nej, Sverige är i alla fall på ytan en välfärdsstat där husen även i förorterna är välhållna, kommunikationerna fungerarar och där det finns parker, skolor, fritidshem och idrottsplatser snart sagt överallt. Det grävs och repareras och i Hagsätra är de vita skåpbilarna från Ikano Bostad en vanlig syn på gatorna. Varje förort har sin charm och sina små pärlor, t ex Gällerstagränd i Hagsätra. Ändå är jag glad att bo mitt i smeten i Stockholms innerstad. Fast nog är det konstigt att jag skulle få två toppmoderna villor på just Gällerstagränd för vår lika stora bostadsrätt i innerstan!

De rödmarkerade områdena är nu avklarade.

Hur håller jag rätt på alla gator så att jag inte missar några?

Ja det är inte helt lätt och jag brukar missa ett par varje gång. Blir det för många gör jag återbesök. Utan en handhållen gps skulle det inte gå. Jag tar stadsdel för stadsdel, har innan kollat upp stadsdelens gränser och i gps:en lagt in stödjepunkter som norr, söder, väster, öster och mitten. Hemma tankar jag ner datan och får upp en karta som visar var jag varit.

Tar det inte en hiskelig tid?

Absolut. Nu när jag dessutom är ute och springer i förorter långt hemifrån måste jag ta pendeltåg, i alla fall i ena riktningen. Ofta kan jag vara ute en hel dag och det brukar bli 25-40 km. Jag har med mig kaffe, dryck och lunchmat i kärran, Brukar bli en parkbänk eller en sittgrupp invid några hus. Riktigt mysigt! Numera lyssnar jag väldigt mycket på radio (mest P1).

Springer du hela eller halva gator?

För det mesta tar jag hela gatan. Men är det en återvändsgata kan det bli halvvägs och sedan tillbaka. Logistiken är besvärlig, lätt att bli snurrig och ofta springer man flera gånger på samma gata. Det skulle gå att lägga in en exakt rutt i gps:en men det skulle ta för lång tid.

Keep on running! 

 

           
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 patrick - 2020-09-11 09:27:37

Inga kommentarer på detta? Det är möjligt att jag bland dina många läsare är den som är mest intresserad av arkitektur och stadsplanering, och jag tycker det är intressant att se vad du väljer att vissa och kommentera. I det stadsdelsområde som du nu har avverkat är jag inte själv så väl bevandrad. Men nyligen besökte jag och upptäckte Snösätravägen med sina spännande graffitimålningar som ju har uppmärksammats även i medierna. Var du där?

#2 Björn - 2020-09-11 10:09:38

Ja, faktiskt. Men jag tog ingen bild.

#3 Graffiti ! - 2020-09-11 16:30:07

Det är ju konstverk! Otroligt snyggt gjort! (Googlade).

#4 Jan-Olof - 2020-09-12 11:33:55

Jag tog en löprunda runt norra Magelugnen i förra veckan för att kunna beskåda graffitin i Snösätra. Verkligen värt att se. Rekommenderas som uteutställning nu i Coronatider. Hoppas det mesta blir kvar.

#5 Stockholm - 2020-09-12 18:45:20

Vilket jätte projekt du håller på med!. Springa alla gator i Stockholm!
Har du sett tecken på segregering och utanförskap i något område du varit i hittills?

#6 Stockholm - 2020-09-12 19:25:21

Det har du redan svarat på...

#7 Tomas - 2020-09-13 10:26:56

Samhället är sprängfullt av segregering och orättvisor .
Det är inget man behöver leta efter.

#8 Hmm. - 2020-09-13 15:39:38

Tyvärr med tonvikt på spräng..Hör sägas att Sveriges största hot
är klanernas kriminalitet. Vi ligger efter utvecklingen.
Samhället är så förändrat.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg