Kommentarer på Dag 14: Värsta vandrarhemmen vid vackra Vättern


Vandrarhemmet i Karlsborg må vara charmigt. Men det kostar nästan lika mycket som ett fint hotell trots att du bor synnerligen spartanskt och kan tvingas städa, ha med dig egna lakan, betala för frukosten etc etc. Har vandrarhemmen i Sverige spelat ut sin roll?

Trots att vägen mellan Karlsborg och Askersund följer Vättern ser du inte mycket av Sveriges näst största sjö. Det skulle behöva slyröjas på flera håll.

För gillade jag vandrarhem. Kanske var det priset och charmen jag föll för. Men idag tycker jag vandrarhemmen spelat ut sin roll. Dyrt, dåligt och otidsenligt boende.

Under den här löpturen får jag se vad de svenska hotellen går för. Jämfört med USA håller de finare hotellen i de stora kedjorna minst samma klass som motsvarande i Amerika. Rummen är visserligen ofta något mindre men ändå väldigt fina. Frukostarna är dock outstanding i Sverige, här finns allt (utom champagne). Nu under coronan är finhotellen dessutom väldigt billiga, i regel under tusenlappen.

Jag köpte t ex ett hotellpaket på Nordic Choise (Comfort, Clarion och Quality Inn) med 10 nätter för 8 000 kronor, alltså 800 kr natten (två personer) och med bästa avbokningsvillkor. På Clarion har det ingått kvällssupé, toppen för en hungrig långdistanslöpare! Uppenbarligen är kedjorna smått desperata i coronatider.

Det som också sticker ut är mellanklasshotellen men framför allt vandrarhemmen. De har inte kunnat sänka sina priser och är just nu inte konkurrenskraftiga.

Vandrarhemmen är en historia för sig. Under den här löpturen har det blivit två vandrarhem; Ödeshög och Karlsborg. Dyra och dåliga, är min hårda dom. Det kostar nästan lika mycket där som att på de fina kedjehotellen. Och det du får för pengarna är inte mycket.

Inga lakan, krav på att städa själv, delat badrum i korridoren, ingen tv på rummet, uselt internet, inga hissar, branta trappor, skyltar som talar om vad du inte får göra etc etc. Och köper du till städning och annat, ja då rusar priset upp. STF har gjort sig av med flera vandrarhem och jag tror den här boendeformen spelat ut sin roll. Vill folk verkligen bo så här primitivt, laga mat i gemensamhetskök, ha med sig lakan, checka in mellan typ  16-18 etc? Pensionärer verkar vara målgruppen idag. Och det var länge sedan det kom några vandrare till vandrarhemmen, knappt ens cyklister, däremot knuttar.

Best Western i Askersund har i princip allt en hotellgäst kan önska.  Priset, ca 800 kr är inget att klaga på.

Askersunsd vid norra Vättern är en charmig sommarstad.

Löpningen går fortsatt mycket bra och jag känner mig helt utvilad och har inga krämpor. Dagens etapp från Karlsborg till Askersund mätte 54 km. Hittills under mina 14 dagar på löpturen Stockholm-Göteborg t/r har jag sprungit 730 km, ett snitt på 56 km/dag.

Verner von Heidenstams födelsebostad i Olshammar fungerar som restaurang. Här har jag stannat till tidigare för lunch när jag för några år sedan sprang Vättern runt. Restaurangen håller mycket hög klass och är prisvärd.

Imorgon fredag Örebro och därefter Arboga. Jag har justerat rutten något och planerar att gå norr om Mälaren via Västerås.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2020-07-24 05:10:46

Det var alltså inte STF? Nej bilburna (fattiga?) familjer - knappast
en enda vandrare på dessa breddgrader? Den yttersta förlagan
är pilgrimsledernas själstuga och där skulle alla fylla på ved och
vatten - så hoppas jag det är i fjällen fortfarande?

#2 Tomas - 2020-07-24 07:25:19

Löparlokomotivet går som på räls .
Synd det där med vandrarhemmen om det nu gäller mer eller mindre generellt .
Tycker annars att det skulle kunna vara ett charmigt alternativ till hotellvistelse och framförallt ett bra prisskillnadsalternativ .

Västerås ja då kunde ett besök på designhotell Steam vid hamnområdet bli lite extra i lyxen.
Granne vägg i vägg med badhuset Kokpunkten som i dagsläget kanske inte är att rekommendera .

Åter imponerad av ditt "tåga "

#3 Björn - 2020-07-25 00:22:24

Det var ett STF-vandrarhem för några år sedan.

#4 Boel De Geer - 2020-07-25 13:24:37

Hur sprang du från Karlsborg till Askersund? Jag sprang motsatta hållet nyss och det blev mycket väg 49. Och - vandrarhemmet i K har B&B rum (med lakan och frukost samt utan städning) för runt 700:-. Egen dusch och toa också.

#5 Björn - 2020-07-26 21:59:13

Riksväg 49 hela vägen från Karlsborg till Olshammar (problemfritt, lite trafik). Från Olshammar till Askersund mestadels småvägar. När jag kom ut på RV 50 (hemsk väg med stålvajrar) vek jag av mot Vättern på liten och kuperad väg längs åkerfälten och kom ut stracx vid campingen.
Här en länk (stämmer dock inte vid campingen eftersom vägen inte finns på kartan):
https://goo.gl/maps/Fcu7udEhCxZJQ2DY7

Ang vandrarhemmet är även det priset närmast oskäligt. Detta slitna vandrarhem utan några faciliteter går inte att jämföra med Comfort, Clarion, Best Western m fl som i coronatider tvingats sänka sina priser till runt 800-1 000 kr.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg