Kommentarer på Dag 10:Hemfärden har börjat


Det här är väldigt typiska hus för Göteborg; landshövdingehus längs Ånäsvägen i Olskroken. För 16 år sedan kom jag springande också på denna gata men då i andra riktningen. Det var mitt första långa ensamlöp och  det framstår än idag som det "bästa".

Först sprang jag från Stockholm till Göteborg. Nu är det dags att springa hem igen men nu tar jag en annan väg och slår av lite på takten.

Jag valde apostlahästarna, min fru tog tåget till och från Göteborg. Här svischar X2000 förbi Aspen station. Jag hade förvarnat om att stå på perrongen och vinka.

Jag var lite rädd för att det skulle kännas motigt att springa tillbaka. Men jag tycker ändå att det gick hyggligt bra till första stoppet, Alingsås efter 53 km. Annars var jag lite frestad att ta tåget. Men min fru sa nej och då var saken avgjord (hon vet bättre vad jag egentligen vill än jag själv).

Göteborg, Alingsås, Vara, Skövde, Karlsborg, Askersund, Örebro, Arboga, Eskilstuna, Mariefred/Strängnäs, Stockholm. Där har du i grova drag rutten hem. Nu blir det tio dagar istället för nio.

Jag trodde nog att jag skulle vara en helt anononym person. Men jag har blivit stoppad av flera personer som känt igen mig. Idag var det t ex en av Sveriges bästa maratonlöpare i klass M65, Tony Elias från Lerum Friidrott. Han hade varit ute och tränat 20 km terränglöpning,kände igen mig och nu fick vi en trevlig pratstund. Och när jag var på väg in i Alingsås stoppade redaktören för löparforumet jogg.se mig och gjorde en snabbintervju.

Idag dök nya USA-känslor upp. Det var fruktansvärt kvalmigt och det är en inte helt ovanlig vädersituation i Amerika, däremot rätt sällsynt härhemma.

Utanför hotellet statyn "Med handväskan som vapen". Kvinnan attackerar en nazist i Växjö med sin handväska. Växjö vågade inte sätta upp statyn men Alingsås vågade. Underlaget är en bild tagen 1985 av pressfotografen Hans Runesson och konstnären heter Susanna Arwin.

Ligger på anrika Grand Hotel i Alingsås och kan se statyn från mitt fönster. Hotellet är stort och det är lite förvånade att lilla Alingsås kan ha ett så fint hotell. Gissar att skälet är närheten till Göteborg och goda kommunikationer.

Keep on running




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2020-07-20 04:05:23

men först hamnade hon i Varberg i en privat park där även Lenin står!
Landshövdingehusen har bottenvåningen i sten - någon som vet
varför?

#2 Patrick - 2020-07-20 16:23:17

När jag pluggade arkitektur på KTH på 1960-talet fick jag lära mig en del om landshövdingehus. Dessförinnan hade jag gjort min militärtjänst på KA4 i Göteborg, och då gav dessa hus en speciell prägel åt många områden i Göteborg. Snygga hus i sin (oftast) enkelhet, med lite varierande stil beroende på byggnadsår, från 1870-till 1940-talet. Nu finns på Wikipedia en innehållsrik text om landshövdingehus. Många städer i Sverige med trähusbebyggelse hade drabbats av bränder på 1800-talet. En vanlig bestämmelse blev att inte få bygga högre än två våningar i trä. Men ekonomin talade för att bygga trevåningshus än hellre än tvåvåningshus, samtidigt som det var mer ekonomiskt att bygga i trä än i sten. Efter en del juridiskt och politiskt tvistande kom man i Göteborg fram till att man kunde godkänna hus med bottenvåning i sten med två våningar i trä ovanpå. Den som sanktionerade den första ritningen med denna hustyp var en landshövding. Nu finns det inte alls lika många landshövdingehus som när jag var ung, och det är nog många som sörjer detta.

#3 sverker - 2020-07-20 20:19:34

på en och samma dag - den 25 juni 1888 brann hela Umeå
hela Sundsvall och delar av Lilla Edet ner. Man beslutade
sen i Göteborg att trähus fick bara ha två våningar.
Undrar om brandförsäkringen gällde? Eftersom träpatronerna
vältrade sig i pengar byggdes en ny flott stenstad upp i Sundsvall
och i Umeå körde man med breda esplanader med björkar -
ett ryskt koncept som man kan se i Finland.

#4 thpmas eriksson - 2020-07-21 00:10:26

lycka till på hemfärden, och glöm ej se karlsborgs fästning.

keep on running

#5 sverker - 2020-07-21 11:21:18

statyn: sonen till kvinnan med handväskan gillade inte statyn och
tydligen har miljonären Lars Diding (som först ställde den i sin
trädgård efter sonens protester mot att den skulle stå på Varbergs
fästning) sålt/skänkt den till Alingsås - men vad säjer sonen?
Enligt honom fanns det något tragiskt bakom händelsen som kanske
Wäxiö stad respekterade? Var hamnade pengarna som Diding betalte?!

#6 sverker - 2020-07-21 11:37:30

så här är det statyn i Alingsås är en kopia - "tanten" ett 38-årig
polska gillade inte fotot och statyn och begick självmord tre år
senare. Hon var känd på stan som psykiskt sjuk - gick omkring
och skällde....(men hon gillade inte nazister - hennes mor hemma
i Polen råkade ut för såna.) Skulptören Anna Arwin har specialiserat
sig på svenska "tanter".

#7 sverker - 2020-07-21 11:50:22

hon var 38 år då och gillande inte tant-looken - hon
hoppade från vattentornet. Jag förstår att Wäxiö inte
ville ställa ut statyn! Den här Lars Diding är en nyrik
restaurangman som även har Lenins staty i trädgården
dessutom bor Jan Myrdal hos honom!

#8 Stan Götet - 2020-07-21 18:51:06

Snälla, återgå till löpningen!

#9 Jan Suneson - 2020-07-22 20:30:45

Vilken fin bild från Olskroken. Du är inte bara en mästerlöpare utan också en kanonfotograf. Vi Ylva och jag längtar till Göteborg. Var det trångt på Avenyn? Tror du att är möjligt att turista i Göteborg i slutet av augusti när semestrarna är över? Har du undersökt hur det är med maraton lopp för gamlingar ute i Europa. Vi är ju välkomna till både Tyskland och Spanien.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg