Kommentarer på Dag 8: Åttaåring lär 72-åring swisha


Åttaårige Olle Andersson vinkar farväl till den konstige fabrorn som inte visste hur man använder swish.

Fikasugen och plötsligt står han där; en liten kille mitt i skogen längs ödsliga Sjuhäradsleden. På bordet finns kaffe, bullar, chokaldbollar, frukt och annat gott. Och så en skylt med texten swich och ett telefonnummer.

Aj då, han tar inte kontanter. I plånboken ligger bara femhundralappar så det var kört redan från början. Men kanske kan jag försöka mig på att swisha även om jag aldrig gjort det tidigare

-Vet du hur man gör?

-Jag, tror det. Jag såg några tanter göra det alldeles nyss, svarar han blygt.

Bra karl reder sig själv, tänker jag. Ringer numret på lappen och en kvinna svarar. Det är pojkens mamma, jag som trodde att jag skulle komma till en bank eller något liknande. Förstår dock av henne att jag tydligen måste ha en app för att kunna swisha.

Efter lite vimsande upptäcker jag att jag har en app på telefonen. Och swish har jag tydligen tecknat mig för hos min bank. Trycker därför på appen, slår samma nummer igen och knappar in att jag vill handla för 50 kr. Det funkar!

-Du ska först välja vad du vill köpa och sedan betala, säger pojken.

-Du får behålla det som blir över, svarar jag farbroderligt. Vad heter du förresten?

-Olle Andersson. Jag har ett mellannamn också . . .

Han berättar att han är åtta år (jag gisade först på sex) och han säger att han är intresserad av bilar och natur. Det är premiär för honom i cafébranschen och före mig har han haft tre kunder. Han är hur gullig som helst och jag känner mig som 100 år.

-Tack Olle för att du lärt mig swisha, säger jag och swishar vidare mot Borås.

Efteråt kommer jag att tänka på en gammal kollega på tidningen som var en ännu större teknisk idiot. Han brukade alltid göra sina kontantuttag över disk. Men så hade han skaffat sig ett bankomatkort och skulle nu göra sitt första uttag. Ute på gatan drog han ut en låda i bankväggen, la sitt kort i lådan och sköt in den igen. Och så väntade han och väntade.  Inga kontanter. Dagen därpå gick han in på kontoret och frågade skamset om dom sett till hans kort. Jodå, det hade påträffats i bankens servicebox, den låda där butiker kan lämna in sina dagskassor.

Mikael Claesson, en kraftkarl även om det inte syns på ytan. Han är fenomenal på armhävningar och hans pappa, en sjökapten, var fena på fingerkrok.

Ja, man träffar en hel del intressanta människor längs vägen. Att prata med kreti och pleti känns inte det minsta konstigt för en luffare. Utanför Ulricehamn, också längs Sjuhäradsleden, som är en gammal järnvägsbank, kommer jag i samspråk med Mikael Claesson. När jag "av en händelse" råkar nämna något om min löpning kontrar han med:

-Jag gör varje morgon 500 armhävningar. Det har jag nu gjort i fem år. Behöver vara stark på mitt jobb som takläggare.

Och jag som trodde att det var jag som var den starke. 500 är enormt, i min ungdom gjorde jag 50 och var mallig för det.

-Jag har gjort 1 000, säger han anspråkslöst.

Dagens etapp, som gick mellan Ulricehamn och Borås var den hittills kortaste och mätte 48 km. Lättlöpt var det också på den asfalterade banvallen. Imorgon väntar Göteborg.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2020-07-16 04:10:14

Oj! 500 varje morgon? En 62-åring har världsrekordet i plankan
8 timmar. Nu efter morgonrundan ska jag se hur många armhävningar
jag kan göra. I USA är det inte vanligt med barn som har saftstånd
vid trottoaren?

#2 Christoffer - 2020-07-16 08:59:31

Härligt att följa dig. Upptäckte dig nyligen via Runes podd. Saftstånd känns som en utdöende företeelse.

#3 sverker - 2020-07-16 16:53:58

ovanligt menar jag. 20 armhävningar - rekordet på en minut är 114
men går de ända ner? Annika Sörenstam gjorde 3000 situps varje
morgon - det är bra med muskler....

#4 Björn - 2020-07-16 23:29:34

Sverker, hur många armhävningar klarade du? Nej, saftstånd har jag aldrig sett i USA och dom är nog som Christoffer säger utdöende i Sverige. Men att barn kan stå utanför villatomten och hjälpa föräldrarna i en garage sale (loppis) förekommer. Det är något tragiskt över dessa garage sale, ofta litefattigare som verkligen behöver slantarna, Olle däremot får nyttiga erfarenheter och hoppas han nu investerar överskottet klokt. Han är ju intresserad av naturen så några SCA-aktier vore inte fel!

#5 sverker - 2020-07-17 05:11:46

eh - 20...
alltså saftstånden finns bara i Kalle Anka? Undrar om morsan
sänt ut den stackars Olle? Förr var spargrisarna i lera (tysk uppfinning)
och när den var full gick man till banken och kamrern krossade den
med en hammare - Sparbanken skickade en låda med en springa för
varje elev att stoppa ner sina ören. Hade en kompis med 20.000 i
spargrisen som pappan plundrade. Leif GW (snål jäkel) hade ett
kassaskrin som hans morsa bröt opp.....

#6 Björn - 2020-07-17 08:46:45

Inte var det synd om Olle.

#7 Frank Johan Ahlberg - 2020-07-18 16:26:20

Intressant med dina långlöpningar och äventyr Björn. Kul att du stöter på så mycket människor på dina turer. Någon gång hoppas jag att jag ska få till någon riktigt lång tur också, men kanske får det vänta till pensionen. Men konstaterar att du sprungit Stockholm - Göteborg redan som 56-åring, så kanske kan man ändå skapa sig möjligheter till något sådant äventyr ändå.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg