Kommentarer på Dag 7: Sverige nästan som USA


Två glada pizzabagare i Bottnaryd; Odicho och Yacoub.

-Välkommen chefen!

De två pizzabagarna i Småländska Bottnaryd blir  överlyckliga när jag stiger in på deras restaurang. En Stockholmare med en så underlig ”cykel” betraktas som något väldigt exklusivt och udda.

Klockan är runt 2, det duggregnar och jag parkerar kärran utanför deras restaurang. Bottnaryd ligger 2,5 mil väster om Jönköping, har cirka 700 invånare och naturligtvis också en pizzeria. Eftersom det knappt finns några andra matställen på sträckan Jönköping-Ulricehamn (6 mil) ligger Bottnaryd perfekt.

Sällan har jag blivit såväl mottagen. Jag brukar annars säga att Sverige inte är lika spännade som USA, lite tristare och gråare. Men på den här touren får jag USA-vibbar hela tiden. Många är intresserade av vad jag gör och uttrycker sin beundran. Hotellen ser ungefär likadana ut som i Amerika, trafiken är ungefär den samma, det kryllar av tunga lastbilar och jag upplever att Sverige är ett ganska billigt turistland.

De två pizzabagarna i Bottnaryd heter Yacoub och Odicho och är fån Syrien respektive Irak. De äger sin restaurang och känner i praktiken varenda invånare i samhället. Yacoub springer då och då ut på gatan  när någon passerar förbi, vinkar och skrattar och försker få ortsborna att titta på den märkliga gästen.

-Vi har våra familjer i Jönköping men slog till för sju år sedan när restaurangen blev till salu, priserna här är mycket billigare än i Jönköping.

De pratar hela tiden med varandra och språket är assyriska. När jag ätit upp pizzan bjuder de på kaffe, undrar om det smakade bra, hjälper till med laddningen av min telefon och frågar om de kan få fotografera mig. När jag lämnar restaurangen sticker de till mig en burk kläsk och Yacoub har brett några mackor med skinka till mig som som färdkost.

-Kom tillbaka snart, skrattar de när jag rullar iväg.

Herregud vilket mottagande! Har jag varit med om något liknande i USA? Ja, kanske.

Amerikanska veteranbilar är Johan Lundqvists stora intresse.Den vita bilen till vänster är Pontiac Canam från 1977 och den blåa i bakrunden också en Pontiac. Men vad heter den vinröda pärlan till höger? Märke och årsmodell?

Efter några mil får jag nya USA-vibbar. I byn Gulleryd utanför Ulricehamn står tre gamla amerikanska bilar parkerade nedanför ett hus och en man håller på att reparera den ena. Bilarna är i synnerligen gott skick, jag stannar till för att fotografera och får en pratstund med ägaren. Full öppenhet, ingen misstänksamhet och en viss nyfikenhet på mig, precis som i Amerika. Nä, vi är kanske inte så tillknäppa i Sverige ändå.

I Ulricehamn upprepas det hela. Här har jag bokat ett airbnb-boende och ägaren visar också entusiasm. Och vakten inne på ICA Kvantum log mot mig när jag pantatde dagens rekordfångst. Konstigt.

Dagens distans 61 km. I morgon Borås.

Keep on running! 
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2020-07-15 06:07:57

alla utvandrare från Småland kanske håller kontakten? I dessa tider
det kanske lockar att återvända rentav?

#2 Tomas - 2020-07-15 08:35:24

Låter härligt med denna öppenhet och gästfrihet som du upplever.
Inger hopp och du är ju ett roligt annorlunda inslag i vardagen.
Din egen öppenhet och nyfikenhet förstärker mötet med dom människor du träffar .
Trevligt återgivet

#3 Hans - 2020-07-15 14:39:24

Min bror som är expert på gamla amerikanska bilar gissade på Chevrolet Stepside (pickup). Från cirka 1953-1954.

#4 Björn - 2020-07-15 22:08:08

#Hans: Det är möjligt din bror har helt rätt. Till mig sa ägaren att det är en Chevrolet 3100 årsmodell 1954. Snygg var den i alla fall.

#5 Hans - 2020-07-15 22:25:52

#Björn , Jag tror båda har rätt. 3100 är nog mera en exakt modell. Stepside är ett vidare begrepp.
Nu är du inte så långt ifrån mina hemtrakter förresten! Vistorp är cirka 35 km norr om Ulricehamn. ?Änglagårdsbygd?.
Jättekul att följa din färd genom Sverige!


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg