Kommentarer på Dag 6: Ingen glamour på min tour


På ett litet bord inne hos Handlar´n i Ölmestad har jag dukat upp en "festmåltid": tinade köttbullar, 1,5 liter Coca Cola, några bananer och det viktigaste av allt, en stor Snickers.

Flugorna surrar inne hos Hanlar´n i Ölmestad. Butiken ligger ute på vischan i en vägkorsning mellan Gränna och Huskvarna. Här har jag stannat till för ett kortare matstopp på min färd mot Göteborg.

Butiken är en samlingspunkt för bygden, inga vanliga turister som i Gränna där det kryllade av denna vara. Man sitter och äter glass under parasollerna utomhus, trivsamt. Kunderna strömmar in och ut i butiken. Själv väljer jag att sitta inomhus och kassabiträdet hjälper mig med att tina ett paket Dafgårds köttbullar med potatismos, brunsås och några pyttesmå grönsaker.

-Säg till om det inte är tillräckligt varmt, säger hon i vänlig ton.

Själv är jag rätt utpumpad efter 40 km löpning från Ödeshög. Magen skriker efter mat. Natten innan hade jag sovit i en stocktimrad stuga från 1700-talet, iskall, utan dusch och med en brant trätrappa upp till övervåningen. Charmigt? Ja, men detta STF-vandrarhem var inget för en stel pensionär. Och mycket till sömn blev det inte.

Handlar´n kändes därför som rena räddningen. Tanken var annars att stanna till på lyxiga Gyllene Uttern strax efter Gränna. Men där bland de vita dukarna och ett myller av serveringspersonal var det knökfullt. Jag såg många pensionärer, troligen på bussresa, sitta och dricka rödvin mitt på blanka dan.

Mina köttbullar är stekheta och potatismoset kallt. Men inte säger luffarn till, han är nöjd att  äntligen ha fått något i magen. Dessutom har han fått lov att ladda diverse gps:er, löaprklockor och sin telefon. Allt känns så bra om det inte vore för de där förbannade flugorna. De är överallt; på mig och på maten. Försöker ta en powernap därinne men flugorn är där igen.

Väl ute i butiken vinglar jag till. Hur ska det här gå? Jag har 25 km kvar till Jönköping och överväger att ta bussen (hemska tanke!). Då springer kassabiträdet ut och ropar:

-Du glömde kaffet.

Har du hört talas om Snickerseffekten? Snickers är min favorit i USA och har räddat mig många gånger. Nu sköljer jag ner den stora godsaken med kaffet och efter kanske tio minuter kommer effekten. Yrseln försvinner, benen blir pigga igen och jag springer hela vägen in till Jönköping. Där tog jag in nära en timma.

Nä, det hårda löparlivet ute på landsvägarna bjuder inte på så mycket glamour. Hittils har det varit rätt slitsamt, sexmilare varje dag och en ständig motvind. Enda lyxen har varit hotellen, frånsett två vandrarhem.

Vättern strax innan Gränna.

I förra inlägget var jag lite hemlighetsfull om varför etapperna blivit så långa. Nu kan sanningen berättas: jag ville vinna "löpartävlingen" Spring tills du stupar. Och det gjorde jag, jag var först över mållinjen redan i lördags trots att det fanns med några ultrarävar bland de ca 200 deltagarna. Det är visserligen ingen tävling men jag ser det som en sådan. Det hela går ut på att springa minst det antal km som dagens datum visar, gör du inte det är du ute. Juliversionen av STS är dock lite lättare än den i februari, nu får man samla på sig överskottskilometrar för att använda dagar man inte klarat minimigränsen. Lite lustigt var att arrangören utropade någon annan till "segrare" men det korrigeras nog snart.

Förra veckans distans 368 km och dagens 65. Imorgon Ulricehamn,sedan Borås och på torsdag har jag nått Göteborg. Där väntar diverse trevligheter. Om detta återkomer jag.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tomas - 2020-07-14 06:16:32

Roligt beskrivet inlägg, trots diverse motgångar hittar du fram till det positiva i allt de dråpliga .
Den talangen tar dig om inte med lätthet ,så med övertygelse till Göteborg .
Dagtidsrödvinsdrickande pensionärer vill nog också sätta guldkant på dagens tillvaro och då förslår inte en Snickers .
Yrseln kan slå till om dom inte ser upp .
Oerhört bra löpt

#2 Björn - 2020-07-14 09:06:02

#stds;Ledsen, jag var tvungen att ta bort din länk till "tävlingen" spring tills du stupar. Tror inte att arrangören vill att almänheten ska ha åtkomst till regarket.

#3 Catarina - 2020-07-14 14:12:40

Snickers är bästa följeslagaren på löptur.
Hoppas du fick njuta av det vackra kring trakten av Ölmstad
Norra Småland är vackert

Mvh, numera boende på Bjärehalvön

#4 stds - 2020-07-14 14:16:10

ok Björn men den ligger faktiskt helt öppen på fejan för eventet.

http

#5 Hans - 2020-07-14 16:04:11

#stds , Jag är också med i stds. Gruppen är en privat grupp på Facebook så kalkylarket är inte öppet för alla. Jag håller med Björn, det är kanske inga hemligheter direkt i Kalkylarket, men då FB gruppen är privat är det nog onödigt att sprida länken till Kalkylarket till ?allmänheten?.
Ju fler som har tillgång till kalkylarket desto större risk är att någon av misstag gör något med arket.
Administratören har fått rodda med backupper vet jag när någon gjort nåt misstag.

#6 Hans - 2020-07-14 16:09:54

#Björn
Jättekul att följa din löpning Stockholm- Göteborg- Stockholm! Det är lika intressant som dina USA - löp! Stort grattis till ?vinsten? i STDS också!

#7 Tricky - 2020-07-14 16:38:38

@Hans: även jag är med i stds. Gruppen är privat, men beskrivningen, inklusive länk till kalkylarket, kan läsas av alla. Det är nog större risk att om någon vill sabba hittar hen länken där än här bland kommentarerna på en rätt liten blogg.

@Björn: Kul att läsa om din löpning tur och retur till Göteborg, Sweden, när det nu inte blev någon passage av Gothenburg, Nebraska i år. Hoppas på en jämförelse av trafiken, maten och lokalbefolkningen när rundan är färdigsprungen. Kämpa på!

#8 sverker - 2020-07-14 17:08:20

Snickers ä r nästan 100 år gammal - familjen Mars i Minnesota. Kan jordnötssmör
vara något för kaloribrännare?
Du har ju passerat Nyköpingshus - på Visingsö låg gamla Kungliga Slottet
fram till slutet av 1200-talet. Efter att ha låst in sina bröder pantsatte Kung
Birger slottet till danskarna 1318 och flydde till Danmark. På Näs förvarades
rikets alla skatter. Den ihjälsvultne Eriks son Magnus blev då kung - bara
en pojke. På Vätterns botten flödar friskt vatten upp ur en spricka - sägnen
säjer att det kommer från Bodensjön som ligger högre. Röding trivs i det
klara vattnet. Ska Du passera släkten i Bankeryd?

#9 Ed. - 2020-07-14 17:28:04

@stds @tricky
Björn bestämmer själv vilka länkar som ligger uppe i kommentarerna, oavsett skäl och bakgrund. Det är inte god sed att ånyo lägga upp en länk som han redan raderat. Ni får gärna ha egna bloggar, där ni lägger upp valfria länkar.

#10 Kristoffer - 2020-07-14 19:32:02

Hej Björn.
Din blogg är alltid så läsvärd, men jag skulle gärna veta mer om hur du delar upp dagarnas distanser. Hur länge springer du normalt innan du tar en första paus, stannar för lunch etc. Dvs hur disponerar du löpningen under dagen?

#11 Tricky - 2020-07-14 20:53:26

@Ed. Varken jag eller stds har lagt upp länken till regarket igen. Självklart bestämmer Björn själv över detta, vi bara påpekade att den ändå är synlig för alla på FB.

#12 Björn - 2020-07-15 08:32:46

Här en länk där man kan läsa regarket men däremot inte ändra uppgifter;
https://tinyurl.com/ybtpbboy
Har varit i kontakt med admin för spring tills du stupar. Risken för att någon icke medlem skulle ändra i excelarket är kanske inte så stor men om det sker ställer det till stora problem.

#13 Björna - 2020-07-15 09:54:52

#Catharina: Ja,vackra trakter runt Ölmstad, långa backar med fantastisk utsikt. När jag för några år sedan sprang runt Vättern var jag också där. Måste vara otroligt mycket socker i en Snickers. En Japp jag åt smakade i jämförelse mjäkig.
#Sverker: Nej,inget släktbesök i Bankeryd den här gången, inte heller hos brorsan i Tranås.
#Kristoffer: Att komma iväg tidigt på morgonen är alltid bra. Jag har en skamgräns på senast kl 09 (fast idag som är en kortdag till Borås blir det senare). För mig är det viktiga att ha ett matställe mitt i löpet där jag kan stanna till för lunch, helst efter 2-3 mil. Lunchen kan bli lång, gärna förenad med en powernap. Hur du annars lägger upp det hela ger sig av sig själv. Det blir många korta stopp för att dricka mm men annars försöker jag springa, dock långsamt (8-9 km/tim) hela tiden,går i de brantaste backarna och stannar till när det finns något intressant att se. Mot slutet kan det bli något kaffestopp. En sexmilare kan ta brutto 9-12 timmar. Brukar roa mig att alltid försöka slå den beräknade ankomsttiden när gps:en ä inställd på gång. . .

#14 sverker - 2020-07-15 16:21:28

jag förstår dig - det ingår inte i konceptet att göra några stops?
det är ung. lika mkt kalorier i Snickers och Japp men mer protein
i Snickers och kakaosmör. Kakao har ju höjts till skyarna på
senare är - särskilt den mörka. Smålänningen Linné beskrev
choklad som himmelsk efter att ha varit i Holland. Hans far
prästen hade Sveriges största trädgård - var det Stenbrohult?


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg