Kommentarer på Dag 4: Vilse!


Vådan av att lita för mycket på en gps. Hamnade på en smal stig längs sädesfältet och än värre skulle det bli inne i skogen.

Norrköping-Linköping. Det skulle bli en behaglig etapp på knappt 50 km. Men det slutade med 64 och då hade jag också varit ute i värsta terrängen.

Kartstudier, kartstudier, kartstudier . . .  Ja, att studera kartan innan man beger sig iväg är A och O. Men i USA har jag blivit bortskämd, där har jag knappt sprungit fel en enda gång. Där finns det inte så mycket småvägar och jag håller mig alltid till dom stora stråken.

Till 99 % kan man lita på en gps. Så jag kollade inte google maps i datorn innan jag stack iväg. Väl ute på Norrköpings gator drog detta tekniska underverk upp en rutt som skulle bli minst 15 km för lång. Efter mycket irrande började jag springa på måfå, det borde väl finnans en väg vid sidan av stora E4? För ca 30 år sedan hade jag ju sprungit en mara mellan Norrköping och Linköping och den gick på en inte särskilt trafikerad landsväg.

Efter ytterligare irrande dök jag smått förtvivlad in i en cykelaffär en bit efter Himmelstalund.

-Finns det ingen cykelväg mellan Norrköping och Linköping?

Mannen i butiken hade aldrig cyklat den sträckan. Han rådde mig därför att följa gps:en i min telefon, inte min Garmin-gps. Naturligtvis gjorde jag så – och hamnade katastrofalt fel. Förutom åkerfält var jag ute på typ Sörmlandsleden. Myggor fanns det gott om i skogen.

Äntligen Linköping! Det verkar vara en cykelstad, verkligen fina cykelstråk och mycket gågator.

Men det är märkligt, vissa dagar är man i form, nästan skrattar åt problemen. ”Jag kommer alltid fram”, hade jag hela tiden i huvudet. Och visst kom jag fram även om det blev sent. Var det kanske den 3 timmar försenade lunchen (spagetti och köttfärssås) på STF:s vandrarhem i Norsholm som blev räddningen?

Etapperna har blivit onödigt långa, hittils bara 6-milare. Så fortsätter det hela vägen ner till Göteborg. På återfärden ska jag förska korta dem något. Men det har funnits en anledning. Den återkommer jag till senare.

Imorgon Ödeshög.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Elljussparisverige - 2020-07-12 07:27:39

Använder du Google Maps som navigeringsverktyg? Och klickar på figuren " personen som går" i verktygsfältet? När jag valde färdvägar, fast då med valet "bil" kunde jag få irra runt med rösten från gps,en eller så valde den en väg som bestod mer av gräs än av grusväg.
Att bli irriterad tar energi och tanken på spagetti och köttfärssås och ryggläge gav energi.

#2 Tomas - 2020-07-12 09:09:48

Intressant det där med bra färdväg mellan Norrköping och Linköping,som i ditt fall blev irriterande långt i onödan .
Ska nog själv ta cykeln till Linköping en sträcka på 10 mil för min del .
Då fick jag upplysningen nu av dig att kolla extra noga .

Bra jobbat av dig.

#3 sverker - 2020-07-12 14:52:11

Råg på ena sidan och timotej på den andra - Östergyllen!
Snacka om markkontakt! På kartor från 1000-talet står här
Blekinge. Gripen i vapnet är efter Bo Jonsson-Grip som
ägde nästan allt i Sverige efter pesten på 1350-talet.
Det är Gripfamiljen från Pommern. Dunkel bakgrund.
Din träningsmängd måste vara rekord? Topp-tre i Sverige
kanske även i världen?

#4 Ed. - 2020-07-12 16:23:21

Gpx spår finns på https://www.alltrails.com/explore/map/randonne-100-mila-sodertalje--3?u=m

#5 Ed. - 2020-07-12 16:24:05

Eller
https://www.alltrails.com/explore/map/randonne-100-mila-sodertalje--3

#6 Björn - 2020-07-14 08:20:08

Tack. Ja, hade jag följt den rutten hade jag kommit rätt. Samma om jag även följt min egen rutt hade det blivit rätt. Märkligt med rutterna du skickat, de går inte in i Göteborg utan vänder strax utanför.

#7 Björn - 2020-07-14 08:22:38

#Elljussparisverige: Ja på datorn hemma använder jag google maps, ofta på gångfunktion. Ute i verkligheten blir det Garmins karta som jag har i en handhållen gps. Nu när det blev felanvände jag kartan som finns i min iphone. Men det var nog inte fel på kartan utan användaren . . .


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg