Kommentarer på Det var på Hasselbacken det hände. . .


Minnenas trappa ute vid Hasselbacken. Vad som hände här har påverkat hela mitt liv.

Förlovningsmiddagen var avslutad och på trappan ner från Hasselbacken tog jag mitt sista bloss i livet. Det var en varm, underbar sommarkväll, jag höll min blivande hustru i handen, vi gick ner till Djurgårdsfärjan och i Gamla stan växlade vi förlovningsringar.

40 år senare inser jag att den där dagen, den 5 juli 1980, var vändpunkten i mit liv. Det var också dagen då Björn Borg vann sin femte Wimbeldonfinal. Vi hade lyssnat på matchen, promenerat från mitt hyresrum på Döbelnsgatan ut till Hasselbacken och nu stod vi där på trappan och blickade ut över Saltsjön.

I helgen under min ”erövring” av Östermalm återvände jag till denna trappa, nu som löpare. För 40 år sedan hade jag inte en tanke på att löpning kunde vara något för mig. Jag både snusade och rökte. Men på Hasselbackens trappa hände något helt oplanerat. Jag tog min sista cigarett efter att ha rökt i över tio år.

Tänk vad lätt det var att sluta röka! Inga högtidliga deklarationer, bara tvärslut (fast jag fortsatte med snusandet några månader till). Så nog var det en vändpunkt i livet. Vanorna blev allt sundare, lite senare såldes bilen, bostad köptes och två år efter sista blosset sprang jag mitt första maraton.

1980 var också året jag började som ekonomireporter på Tidningarnas Telegrambyrå, TT. Jag hade inte mer än rest mig från trappan och börjat springa förrän någon ropar:

-Hallå där, Björn.

Det är en gammal kollega från TT-tiden som känt igen mig. Vi blir stående en lång stund och pratar, hela 80-talet rullas upp på nytt och nostalgin flödar. Nog hade den där förlovningen en viss betydelse ändå?

Nu är också Östermalm avklarat.. Det krävdes cirka 20 mils löpning för att inta detta stadsdelsområde, som består av stadsdelarna Djurgården, Gärdet, Hjorthagen, Norra Djurgården och Östermalm. I stadsdelsområdet ligger också stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden.

Denna vecka 170 km.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 ! - 2020-06-21 18:35:05

Tänk att få vara gift i 40 år.. fantastiskt. !

#2 Björn - 2020-06-21 19:15:28

Ja, och fem barn hann vi få.

#3 Kristoffer - 2020-06-25 09:47:15

Hur mycket har alla dina barn påverkat löpningen? Jag har två barn och hur fina de än är har de under närmare 6 år resulterat i en drastiskt försämrad nattsömn, med ett dygnssnitt om endast 3-4 timmar under de svåraste åren. Det har påverkat min återhämtning väldigt negativt. Jag är så fruktansvärt trött de veckor jag springer över 10 mil att 5-7 mil är än mer vettig veckodistans. Men den låga volymen rimmar mycket illa med mina ambitioner som löpare.

#4 Kristoffer - 2020-06-25 10:00:26

Eller startade du din löpning när de tuffaste barnaåren var till ända? Om man tittar på statistik i VSM är det vanligt att tiderna och konkurrensen är bättre i 40-klassen än i 35-klassen och det skulle ju kunna bero på att det är svårt att få till löpning med småbarn.

#5 Sverker - 2020-06-25 17:53:23

Min mor (och Alva Myrdal) hade läst det senaste - barnen fick ligga
och skrika så mycket de ville -Benjamin Spocks bok om barnuppfostran
1943 var bibeln för upplysta föräldrar - barnen tar det de får - vi sätter
gränsen. Bortskämda barn är farligt (för dem själva).Dessutom får
man bra lungor av att skrika.....

#6 Björn - 2020-06-25 18:29:10

#Kristoffer: Barnen har faktiskt inte haft någon negativ påverkan på min löpning, snarare positiv. Ju fler barn desto mer löpning. Sett så här i efterhand förvånas jag ändå över att vi fick ihop "livspusslet", vi var ju båda heltidsarbetande. Hämtning av de yngsta på dagis gjordes ofta av de äldre barnen, min fru som jobbade natt på tidningen hade förberett middagen och när jag kom hem behövde jag aldrig stressa ut på kvällen för att få ihop mina mil, dom hade jag redan fixat på morgonen genom att springa till arbetet. Jag hade ett väldigt fritt jobb, snälla chefer och under de sista 20 åren fram till pensionen vid 62 sprang jag ofta tre löppass per dag; till jobbet, på lunchen (ibland halvmaror) och hem efter arbetsdagens slut. Jag hade ett "hemligt" avtal om en extra timmes lunch utan löneavdrag vilket gjorde att jag hade 1,5-2 timmar över för löpning, en väldigt fin löneförmån. Så det blev mer och mer löpning under senare år.
Din iakttagelse om 40-åringar som är bättre än 35-åringar är intressant. Stämmer säkert för den stora massan men kanske inte för eliten.
#Sverker: Anna Wahlgren hette barnuppfostringsexperten på min tid. Då skulle barnen ligga och skrika och blev det för högljudda kund eman sätta ut dem i trapphuset. Vi följde inte dom råden . . .

#7 sverker - 2020-06-25 19:04:03

Anna - ett monster! Spocks bok sålde i 24 miljoner ex - har ett i hyllan -
han ville att bebisen skulle sova på magen inte på ryggen. Sen skulle
barnet få som det ville (se exemplet Jan Myrdal!) mat när det var hungrigt.
Jag blev otroligt bortskämd och knasig. När det gäller skolan är 5-6 - åren
mycket receptiva - det kan man ta tillvara på. Jag har vikkat som lärare hela
spannet från Rinkebyskolan till Östra Real. Vad såg jag? Elever som vantrivdes
så in i h-e! I lärarrummet satt självbelåtna stofiler som sket i eleverna. Jag hade en billelärare (vikarie) av den kända släkten Mark i Göteborg - jag hade a och han gav mig B - varför? Ja hö hö Du förstår jag förväxlade dej med en annan vet Du. När han var bakfull fick
nån stå och läsa i "roliga boken" och så somnade han in. Sveriges mest
ökända nazist - skrev en bok om Hitler - Stig R.son Mark......

#8 Elljussparisverige - 2020-06-25 19:26:36

Vad är det för sorts energi du intar i värmen? Har du Cola och salt med dig i löparvagnen?

#9 Kristoffer - 2020-06-25 19:41:53

Tack för svar.

Det låter som om du lyckats sova ordentligt och att barnen kanske inte vaknat varje natt titt som tätt.

Det där med transportlöpning är perfekt, pre-corona fick jag till några månader av transportlöpning som med lätthet gav mig 100km+ per vecka. Men det hjälper ityvärr nte om man inte samtidigt klarar av sömnen också.

Det där med en löneförmån om att få en friskvårdstimme varje dag låter fantastiskt. Ska testa den med chefen nästa gång. Man kanske ska börja med att försöka få en extra timme i veckan. :)

#10 Björn - 2020-06-25 21:26:10

#Elljussparisverige: Under senare USA-löp är det kall dryck som gällt. Har då gått mest på Gatorade. Har fyllt en termos på ett par liter med is från motellen och snabbmatskedjorna och hällt över Gatoradepulver. Just kall dryck har för mig funkat mycket bättre än varm. Annars är jag extremt värmetålig (hur jag blivit detta vet jag inte men man kan tydligen till viss del träna sig till det). Tio liter, ja ibland mer, kan det bli under en dag i Amerika och efter inrådan från Rune Larsson tar jag numera några påsar med extra salt från matkedjorna och häller i drycken eller på maten. Idag var det runt 30 grader och jag var ute och sprang helt obehindrat i ca 4 timmar. Hade ingen is eller sportdryck men några flaskor vatten i kärran, drack 3-4 liter, gick bra. Cola och Gatorade är annars favoriterna. Ska ut igen imorgon på långpass och då ska jag ha förberett med några frusna flaskor från frysen.

#11 Elljussparisverige - 2020-06-26 15:40:09

Du var väldigt tålig mot värmen. Men det är som du säger att man kan träna att vänja sig men och andra sidan springer du väldigt långt i värmen redan nu och jag blir mållös!
Just nu är det över 30 grader på dagarna i Småland, går upp vid femsnåret och avverkar två olika elljusspår, för att på dagarna relaxa och dricka kaffe och bada, det gör jag för att bilkörning mellan spåren blir inte säker när det blir såhär varmt.

#12 Kristoffer - 2020-06-30 12:52:52

Var det möjligtvis dig jag såg löpandes med vagn vid Solhems Bollplan (Spånga) runt halv elva i söndags?

Det där med värmetålighet verkar vara individuellt, men helt säkert något som till viss del går att träna upp. Efter att jag börjat löpträna mer regelbundet har min kapacitet att svettas ökat signifikant. I förra veckan när det var 29 grader varmt och sol var jag ute i 2 h varav 1.45 löpning ca 21km. Vägde mig innan på drygt 76kg och efteråt på 72 kg blankt. Det är inte första jag förlorar runt två liter vätska per timme under väldigt varma förhållanden. Jag tar alltid ett par tabletter vätskeersättning sådana dagar, men det är möjligt att det räcker att salta maten lite extra?

#13 Björn - 2020-06-30 15:47:55

Ja, det var mig du såg i söndags. Har nu sprungit på alla gator (nästan i alla fall) inom Spånga Tensta stadsdelsområde där stadsdelen Solhem ingår. Har nu varit och cirklat ett par dagar i området och i lördags då jag sprang 3,5 mil drack jag sex liter. Har aldrig kollat vikten före och efter men intressant hur mycket vikt man kan tappa. Rune Larsson brukar föreslå någon eller några saltpåsar typ McDonalds, inte mera.

#14 Kristoffer - 2020-06-30 17:11:55

Ok, vad roligt, nästa gång våra vägar möts får jag försöka säga hej - hade barnen med i söndags och de är (ännu) inte så duktiga löpare att de hade kunnat haka på. :)

#15 sverker - 2020-06-30 18:24:04

Nu måste Björn vara ett medicinskt specialfall men annars är
dehydrering ett farligt tillstånd och även motsatsen - vissa
löpare brukar dricka mycket innan loppet men det är också
farligt. Magnesium är bra att ta. Vet inte om Resorb är seriöst.
Under FN-tjänst i Gaza hade vi ofta 45+ i skuggan - torr värme
vi fick salttabletter. Mådde bara fint. Den torra värmen är hälso-
sam och araberna åt mycket vitlök, dadlar - proteinrika. Mat var
inte så viktigt som för frossande nordeuropeér. Gris är förbjudet
av den enkla anledningen att det finns trikiner (mask) i köttet
som stannar i kroppen när man äter det. Vi lydde direkt under
Säkerhetsrådet och fick USA-käk = kalkon och åter kalkon.
Vi skickade efter kaviar knäckebröd hemifrån.

#16 Elljussparisverige - 2020-07-05 07:54:56

När du ska springa mellan Stockholm och Göteborg nu om några dagar, har du då allt bokat, ändrar du färdvägen något under resans gång ?
Jag tänker mig att man vill ha så lite som möjligt i huvudet innan man somnar på kvällen.

#17 Björn - 2020-07-06 21:44:37

Jo, de flesta hotellen på nerresan är bokade (alla avbokningsbara), känns lugnast så. Rutten kan komma att ändras något men det är i princip kortaste vägen mellan hotellen som gäller och då får gps:en bestämma mycket. Men att helt förlita sig på den är farligt, den leder t ex ut mig på E4 och E20, "vajervägar" som är livsfarliga men som märkligt nog gångare och cyklister får vistas på.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg