Kommentarer på Bloggen fyller 15 år


Det här är den första bilden som publicerats på min blogg. Den tog jag i juni 2005 i Illinois när jag som 57-åring med en ryggsäck sprang mellan Chicago och New Orleans. Sett i bakspegeln är detta fortfarande mitt tuffaste löp.

Vad hände den 23 maj 2005? Jo, då postade jag mitt första blogginlägg. Bloggen kan alltså fira 15-årsjubileum!

Av en ren tillfällighet upptäckte jag att www.suneson.se funnits 15 år på nätet. I bloggosfären är det nästan en mansålder. Suneson.se kan vara den äldsta existerande löparbloggen i Sverige men säker kan man aldrig vara.

Jag är varken en ”early adopter” eller teknikfreak så det är lite förvånande att jag var så tidigt ur startblocken. Men det hade två orsaker:

  1. Bloggen drogs igång eftersom jag våren 2005 planerade för mitt första riktigt långa ensamlöp;  Chicago-New Orleans, ca 160 mil eller ett tredjedels coast to coast.  Jag ville som 57-åring berätta för alla att åldern kanske inte spelar så stor roll?
  2. Min son Nisse, som är i databranschen, hade några veckor innan hjälpt mig med att registrera domännamnet och bygga upp en hemsida.

Fin marknadsföring i Svenska Dagbladet. Observera att arikeln är på sportsidorna!

Bloggen fick en raketstart. Jag fick draghjälp av min tidning Svenska Dagbladet, som skrev några artiklar om ”superlöparen” och la ut webbadressen i tidningen. Lite kul var det att artiklarna hamnade på sportsidorna, jag var ju ändå en glad motionär.

Redan från start bestämde jag att bloggandet i princip bara skulle handla om löpning.  Bloggen skulle också drivas enligt journalistiska principer. Tanken var att läsarna skulle kunna lita på vad jag skrev. Jag skulle t ex stå fri från kommersiella krafter (rätt vanligt att kända löparbloggare tar emot diverse prylar som klockor, skor, kläder mm och skriver positiva ”recensioner”).

Jag tror att min ståndaktighet gynnat mig. Läsarna har blivit fler för varje år. Under coast to coast-år har jag haft som mest 2 000 unika besökare per dag, i år ligger siffrorna på knappt 1 000 per dag. Jämfört med kändisbloggare är det inte mycket men för en enkel löparblogg som knappt marknadsförs är jag nöjd. Dessutom skriver jag inte så ofta.

Bloggande i största allmänhet är en relativt ny företeelse. Ordet blogg kom in i svenska Akademins ordlista 2006.  Den äldsta svenska bloggen startade 1997, Sven tycker http://www.swl.nu/tycker/ som handlar om allt mellan himmel och jord.

Vad skrev jag då i mitt första blogginkägg? Jo det här:

"Den 7 juni 2005 tar jag det första löpsteget på min löptur mellan Chicago och New Orleans. Jag springer i rakt nordd-sydlig riktning, på småvägar genom delstaterna Illinois, Kentucky, Tennessee, Mississippi och Louisianna. Förhoppningsvis når jag slutmålet efter drygt en månad. Då ska jag ha avverkat cirka 5 mil om dagen och tillryggalagt 160 mil. Det här löparäventyret skall di i ord och bild kunna följa på denna sida. När jag når ett bibliotek eller internetcafé ska jag skicka hem dagboksrapporter. Jag springer ensam med lätt packning (ryggsäck på 2,5-3 kilo) och tar dagarna som de kommer. Väldigt lite är planerat men jag är ändå väl förberedd- är oerhört laddad och har många, många mil i beenen. Därmed inte sagt att jag kommer fram till New Orleans. Värmen, inte distansen, ser jag som den största svårigheten. Varför gör man det här? För att få uppleva den totala friheten och se och lära känne USA."

Det gick vägen, jag nådde New Orleans. Bara någon dag senare träffades staden av orkanen Katrina och nära 2 000 människor dödades i området.

Keep on running!




Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Sune - 2020-06-08 20:55:54

Det är mycket prat om att löpningen blivit en materialsport, men då mest om skor. Hur stor skillnad tycker du att det är mellan din första vagn och den senaste? Hur mycket lättare hade det första löpet blivit med din bästa vagn? Jag utgår ifrån att du lärt dig en del av dina erfarenheter och köpt nytt.

Samma fråga om övrig utrustning. Vad har mer varit av stor betydelse i din förbättring? Dator, skor, gps, keps, shorts, mm, mm.? Fanns det något som var bättre "förr" (2005)?

#2 Björn - 2020-06-08 22:29:35

Ja, det är mycket tekniska prylar man numera har med sig under ett äventyrslöp. Jag hade t ex ingen gps under de första USA-löpen och hade problem med att mäta avstånden och orientera. En enkel cykeldator på löpvagnen framhjul var allt. Usch för papperskartor! Blev en del felspring.

Joggingvagnarna, alla av märket Baby Jogger, har blivit något bättre med åren, dock ingen jätteskillnad. Rune Larsson tipsade under första löpet 2007 att jag skulle byta ut standardäcken till racingdäck. Det var ett mycket bra råd! Vad gäller skor tycker jag knappt det skett någon förbättring, Lidlskorna för 149 kr under senaste löpet var dock bland de bästa jag sprungit i. På klädområdet har det heller inte skett någon revolution. Varför finns inga bra kylvästar, armband, kepsar drivna av solceller? Nä, de bästa förbättringarna tycker jag nog är gps, såväl för att mäta avstånd som navigering. Inte en felspringning under de flesta coast to coast! Gps ger också en enorm trygghet. De bärbara datorerna har också underlättat bloggandet. Tänk, i början fick man springa in på bibliotek och internetcaféer. Fortfarande gäller dock att jag vill ha den bästa tekniska utrustningen som finns, skor mindre viktigt men viktigast är ändå att vara vältränad och motiverad. Det är alltså inte så mycket som hänt på prylområdet, förutom gps och datorer men jag kan inte komma på något som var bättre förr. Förr fanns det säkert också bra motell/hotell men på det området har jag uppgraderat mig rejält.

#3 sverker - 2020-06-09 14:12:42

du tog alltså motsatt riktning som The Great Migration - 6 miljoner
afroamerikaner drog norrut med start 1916 - kriget hade skapat
behov av arbetskraft däruppe...vädret i USA är "ombytligt"?
Deras vädertjänst (tillhör militären) är världens äldsta och anses
som bäst också. Det kan diffa 100 grader på samma ort från plus
till minus. Det strömmar upp varm luft från golfen som möter
kalluft från nordväst. Du har DETALJ-studerat vädret under
4000 mil = helt fantastiskt! Vad är det kallaste och varmaste?

#4 Tomas - 2020-06-09 18:55:01

Du är mästerlig i din kontinuitet.
Berömlig i att du står fri från den kommersiella prylhetsen .

Du skulle se till att bli avporträtterad i olja av en skicklig porträttmålare .
Du är så speciell med ditt sätt att vara och din positivism och ärlighet.

#5 Björn - 2020-06-09 20:16:19

Tack, det var inga dåliga vitsord! Hustrun skulle nog protestera om det sattes upp ännu ett porträtt hemma. Jag har redan några inramade skojlöpsedlar från SvD med bild och fyndiga texter som "B(j)orn to run" och "Full sula framåt".

#6 Tomas - 2020-06-10 06:17:22

Min tanke är att det skulle sättas upp på plats där många fler kunde se det.

Det är på så många sätt en otrolig bedrift du gör och har gjort.
Nu inte bara rent fysiskt ,utan sett ur ett bredare perspektiv .

Jag är i alla fall djupt imponerad av din personlighet och karaktär .
Du är en doer.

#7 Jan-Olof - 2020-06-10 14:56:27

Grattis till 15-årsjubileum! Jag har inte följt dig så länge, men tror inte jag missat en blogg sedan jag upptäckte den för cirka 5 år sedan. Ser att du för 15 år sedan såg värme/fuktighet som ett problem. Vad jag förstår är det numera det omvända. Keep on running and writing.

#8 Björn - 2020-06-11 20:32:34

Ja, kyla är värre än värme. Jag klarar värmen väldigt bra och gillar också när det är varmt, särskilt om man har bra tillgång på kall dryck. Sverker undrade över varmaste och kallaste dagar, har nog varit runt 40 grader enstaka dagar, däremot ingen extrem kyla. Värst är regn och 0-gradigt och då vantarna blivit blöta. Handwamers har då varit räddningen. Besvärligt är dock kombinationen hög värme och hög luftfuktighet- svetten rinner ner i skorna, man blir plaskblöt och kläderna får aldrig chans att torka.

#9 Kristoffer H. - 2020-06-18 19:01:03

Hej Björn.
Var detta ditt enda längre löp i USA utan vagn? Hur stor är skillnaden att springa med vagn relativt ryggsäck? Jag älskar tanken att springa riktigt långt undrar om det inte är möjligt (för en annan) att med minimal packning kanske klara sig utan vagnen? Eller ser du en fara i att man utan vagn kanske ?snålar in? (utifrån viktperspektivet) på saker som mna kanske tar med i vagnen för att öka säkerheten, exempelvis nödtält, extra dricka etc?

#10 Kristoffer - 2020-06-18 19:02:05

Glömde skriva att du har en väldigt inspirerande blogg!

#11 Björn - 2020-06-19 12:29:11

Ja, och också mitt klart längsta ryggsäckslöp (har tidigare sprungit Stockholm-Göteborg med ryggsäck). Jag avråder ifrån att springa med ryggsäck om det handlar om löp på en vecka eller längre- risken för skavsår är mycket hög och det blir väldigt primitivt (Rune Larsson har samma uppfattning)..Att springa med vagn är inte så mycket jobbigare än utan men det kräver en viss tillvänjning. Med vagn kan du ha ett antal ombyten, behöver aldrig bekymra dig om mat, vatten etc och skulle du campa (vilket jag aldrig gör) får du också plats med tält. Vagnen ger dig en stor trygghet, nog så viktigt. Ändå inser jag tjusningen och friheten med att kunna vara ute många dagar utan att behöva släpa runt med en massa packning. I princip skulle det nog gå att springa t ex Stockholm-Göteborg t o m utan ryggsäck. Jag skulle dock inte klara det.

#12 Kristoffer - 2020-06-19 23:00:40

Tack för bra svar.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg