Kommentarer på Därför springer jag mer under pandemin


Midsommarkransen och området kring Svandammsparken är bland de finaste bostadsområdena inom Hägersten Liljeholmens stadsdelsområde. Drygt en vecka och 25 mils löpning krävdes för att inta hela området. Bilderna från Aprilgatan och Brf Tellusborg till höger vid röda planket.

Pandemin får mig att springa mycket längre distanser än vanligt. Det har sina randiga skäl.

Den 11 mars inträffade det första coronadödsfallet i Sverige, Samma dag klassade WHO virusutbrottet som en pandemi och veckan därpå införde Sverige restriktioner i resandet.  Från att mina normalveckor legat på 10-11 mil steg de brant upp till 15-20 mil. Varför?

Det var inget medvetet val att börja springa längre, mera en spirande oro i kroppen. När vi över 70, alltså vi i ”riskgruppen” skulle skyddas slutade jag med mina nära dagliga besök på gymmet och jag slutade också att åka i kollektivtrafiken. Samtidigt fick jag höra att det var ok att vara ute och promenera, ja uteaktiviteter rent av uppmuntrades av myndigheterna.

Löpningen blev då ett andningshål. När allt stod stilla skulle i alla fall inte jag stå stilla. Och kanske blev löpningen extra betydelsefull när dödstalen började stiga brant. När en fd arbetskamrat på Svenska Dagbladet, nyss fyllda 62 år, dog i covid-19, insåg jag allvaret. Det här kan också drabba mig.

Joggingvagnen får i år rulla på Stockholms gator istället för på landsvägarna i USA. Under mina erövringar av stadsdelar har jag kaffe, mackor, lingondricka och kläder i vagnen. Under löpturerna lyssnar jag mycket på radio. Bilden från Teaterparken i Hägersten.

Avfärden för mitt åttonde USA-löp skulle ske den 29 maj. Jag insåg rätt tidigt att det var kört men flyttade ändå fram resan drygt en månad. Men var det möjligt att över huvud taget ”få” springa riktigt långt i år? Det var då planer på ett Sverigelöp började dyka upp i huvudet, kanske ett löp längre än ett coast to coast. I avvaktan på detta började jag ”inta” diverse stadsdelar, stadsdelsområden och närkommuner genom att springa på varenda gata i områdena. Inte undra på att det blev en massa mil.

Lyckad förtätning. Nya vackra hus i rostig plåt på Främlingsvägen i Hägersten.

Kungsholmen, Södermalm, Bromma, Solna Stad och nu senast Hägersten Liljeholmens stadsdelsområden är intagna. Jag har sprungit på över tusen gator och sett enormt mycket. Det brukar sägas att löpare, cyklister och gångare får se mycket mera av omgivningarna än en bilist. Men jag vågar påstå att jag sett mycket mera av Stockholm än kanske någon joggare gjort. För även om du försöker variera dina löprundor blir det ändå så att du springer i stort sett i samma spår år ut och år in.

Sovjetunionen eller Kina? Nej,hus som byggs längs spåren nära Årstabergs pendelstågsstation.

Lyckad nybebyggelse, Nybodaringen.

"Vi har i alla fall ingen insyn från grannar". Hur kan man få bygga så här? Huset från Sjöviksvägen 92, Liljeholmskajen.

Min ”löpmetod” har förutom att springa på varenda gata och i regel också ta hela gatan gått ut på att stanna upp och se mig omkring, snacka med villaägare och vara frågvis. Kul men också en rätt jobbig form av löpning. Det tar sin tid, det blir mycket fram och tillbaka på samma gator och ”dölöpning” ut till de nya områdena. I telefonen skriver jag upp namnen på gatorna eftersom det är lätt att glömma var man varit.

Bedräglig idyll och en miljöskandal. Dumpning av giftigt avfall och lantrintömning i stor skala har pågått under cirka 100 år såväl på land som i Mälaren  vid Lövsta i Hässelby villastad. Här vid Riddersviks gårdsväg planerar staden för 700 nya bostäder. Det hemska kraftvärmeverket i Hässelby strand ska rivas och ersättas av ett nytt i Lövsta. Då försvinner bland annat Lövstabadet och en småbåtshamn. Vad skulle Herbert Tingsten eller Gunnar Sträng som bodde här ute ha sagt om det?  

Idag syndade jag och tog tunnelbanan ut till Hässelby Strand när jag startade nästa krigarprojekt: att springa på varenda gata inom Hässelby-Vällingby stadsdelsområde med nio stadsdelar (Grimsta, Hässelby gård, Hässelby strand, Hässelby villastad, Kälvesta, Nälsta, Råcksta, Vinsta och Vällingby). Bara att ta mig ut till ändstationen skulle kräva 15 km löpning och lika mycket hem, hade inte blivit många gator då. Området kommer att kräva många löpdagar.

Efter Hässelby-Vällingby fortsätter jag kanske med ytterligare områden. Men att springa på varenda gata i hela Stockholm är kanske att ta vatten över huvudet?

Veckans distans: 182 km

Keep on running!     
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2020-05-22 14:16:44

Herbert Tingstens pappa var chef för sopkörningen hit ut - bajset
fick trädgårdsmästarna och Sträng hade sitt första jobb här -
man slog två flugor i en smäll - i soporna gick massor med grisar
och käkade - jag minns soptågen i ljus metall. Längre tillbaka
kördes bajset ut till Fjäderholmarna.... (Sovjet eller Kina ja - men
byggjobbarna kommer väl från östra sidan och tekniken kanske
från Kina? Jag gillar det - rostig plåt - läckert.)

#2 Jens - 2020-05-23 18:13:27

Rostiga plåtlådor. Vackert?

#3 sverker - 2020-05-24 06:46:02

vet inte om det är så nu men förr måste en taxidriver i London först
åka moppe på varenda gata i London och lära sig hitta i varenda vrå
och det kan inte vara lätt? Man slipper framkörningsavgift - man stoppar
en på gatan. Hotellen tänder en saftblandare.

#4 sverker - 2020-05-24 10:49:51

Knowledge of London tar 3-4 år - alltså innan de får börja köra! Det är ju
ett vimmel av gatsnuttar överallt och några Norra Länken och sånt finns
inte. Tatcher oppfann nåt tossigt - minicab - folk fick köra "taxi" med sina
egna bilar - jag åkte en gång och han fick motorstopp - jag fick inte betala
och gå - nej wait wait sade mannen ivrigt...I Stockholm är det gott om svart-
taxi numera....

#5 Elljussparisverige - 2020-05-25 05:07:50

Om man nu släpper reserestriktionerna i Sverige, vad blir dina planer då?

#6 Björn - 2020-05-25 11:16:59

#Sverker: GPS har gjort att taxi inte längre behöver ha någon större lokalkänndedom, mest på gott men ibland blir det tokigt. Nu när jag springer på okända gator i en massa stadsdelar skulle jag vara rätt hjälplös utan en gps.
#Eljussarisverige: Då gör jag nog mitt Sverigelöp- att springa till samtliga kommuners centralorter belägna söder om Stockholm. Blir ett antal hundra mil.

#7 sverker - 2020-05-25 11:42:44

lustigt men fortfarande kör London Taxi denna kurs tycks det.
Undrar om militären hittar överallt i världen numera? Man såg
ju exempel när USA invaderade Irak - träffa Saddams högra
skrivbordslåda pratades det om....

#8 sverker - 2020-05-25 12:00:45

läste om en driver han hade gått/moppat ca 50.000 miles i London innan
godkänd - det handlar väl om kulturhistoria också och känna genvägar vid
traffic jams. Social förmåga. Tunnelbanan stänger 11 pm. Utbildningen
har funnits i över hundra år. Föraren sitter skyddad - till vänster en plats
för bagage. Alltid denna svarta bulliga lilla Austin. Du minns kanske
den stora svarta Volvotaxin - så stor! En militär variant - suggan - med
en radiomast nedvikt på taket.

#9 Elljussparisverige - 2020-05-26 13:57:59

Inspirerande! Blir väldigt intressant att följa!

#10 Stefan van den Berg - 2020-05-27 20:07:44

Många har sprungit Sverige från nord till syd och några även tvärt om.
Få om några har sprungit från öst till väst. Det vill säga strax öster om Haparanda till Kosteröarna.
Det skulle kunna gå att kombinera med nord-syd också, så Karesuando-Haparanda-Sydkoster-Smygehuk. Vilket torde bli runt 240 mil på de vägar du kan springa.

#11 Stefan van den Berg - 2020-05-27 20:30:44

Glömde säga att du passerar Gothenburg på vägen :-)

#12 Björn - 2020-05-29 11:06:45

Tack för intressanta tips. Problemet just nu är att man ska kunna ta sig hem på två timmar vilket omöjliggör den här typen av löpningar.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg