Kommentarer på Från helvetet till paradiset


Barbent, snöblandat regn och jag fryser som en hund. Ett utstickande tak på Hövdingagatan i Örnsberg gav lite skydd medan jag försökte få i mig värmande kaffe. Här bestämde jag mig för att avbryta löpningen och springa hem.

En halvtimma senare vid Västerbroplan sken solen igen och plötsligt var jag rätt klädd, Motivationen tröt dock för att springa tillbaka och fortsätta att erövra gator..

I Amerika kollar jag numera alltid väderrapporten innan jag sticker ut. Det borde jag också göra i Stockholm. Idag tvingades jag avbryta en löptur just på grund av dåligt väder.

Den pågående erövringen av Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde kommer att ta tid. Området är mycket större än jag räknat med. Här finns inte mindre än sju stadsdelar: Aspudden, Fruängen, Gröndal, Hägersten, Hägerstensåsen, Liljeholmen, Midsommarkransen, Mälarhöjden, Västberga, och Västertorp. Idag hann jag bara svepa över delar av Gröndal (Ekensberg) och Aspudden (Örnsberg).

Ekensberg på en udde i Mälaren är ett riktigt fint bostadsområde som jag känner till ganska väl. Här ligger vackra punkthus i gult tegel, tämligen låga och inget hus är riktigt likt det andra. Husen är från 80-talet och här ute bodde en arbetskamrat som tidigt fick in mig på löparspåret. När vi skulle ha långpass tillsammans brukade jag springa ut till honom och var bra uppvärmd efter min tur över Essingeöarna på dryga halvmilen.

I Ekenensberg har hänt en hel del de senaste åren. Jag fick se en mycket lyckad förtätning längs Bryggvägen och Ekensbergskajen ett stenkast från brusande Essingeleden och tvärbanan.

Vackra hus vid Ekensbergskajen, de flesta med stora balkonger och några med träpaneler på fasaden. Observera Essingeleden högt uppe i luften bakom löparna. Från Gröndals båtklubb och i princip ända ner till Fittja kan man springa längs Mälaren. 

Örnsberg var däremot ett tämligen okänd område för mig. Bebyggelsen är från slutet av 40-talet och Familjebostäder har många hus här. Området ligger lite i skymundan. är lugnt och saknar i stort affärer.

Nednaför berget ligger Vinterviken där Alfred Nobels dynamitfabrik låg. Marken och vattenområdet strax utanför är starkt förorenat men snart är saneringsarbetena avslutade. I den gamla svavelsyrafabriken finns café, konferens- och utställningslokaler.

Vintervikens Trädgård med café är ett nytillskott i området. Verksamheten bedrivs på ideel basis.

             Enkla kedjehus på Bandyvägen i Västertorp. Husen ligger mindre än 100 meter från brusande Södertäljevägen, en av Sveriges mest trafikerade vägar.

Veckans distans 171 km

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sverker - 2020-05-20 17:14:10

här låg Ekensbergs Varv som lades ned 1970. De byggde upp till dryga
12.000 dwt sen satte Södertälje Kanal och Hammarbyleden stopp. Jag hade
ibland ärenden dit ut när jag var på Svenska Lloyds kontor vid Gustavadolfstorg.
En löparkompis har varit nitare där. Nitar håller bättre än svetsfogar. När nitarna
svalnar blir det ihopdraget och tätt. Men man får skynda på innan niten svalnar.
Tänkte detta kunde vara intressant för en göteborgare. Stålspannen i Västerbron byggdes här ute. Ägare var Saléns som gick omkull - man byggde ett jättekontor
vid Norrlandsgatan - min tanke är att alla företag måste alltid vara oerhört försiktiga - vi blev fartblinda?

#2 Björn - 2020-05-20 19:24:17

Sverker, roligt att du är tillbaka efter din tystnad på bloggen. Fler än jag har varit oroliga att det hänt dig något. Ja, Salenkonkursen minns jag väl, en av de största i Sverige. Jag jobbade då 1984 på TT.

#3 sverker - 2020-05-20 20:05:40

jag trivs i min karantän och har sluppit bli smittad än så länge men
datorn pajade så det är därför. Saléns var ju experter på bananer -
kom på det självklara att de fick mogna i lastrummet. Saléns lever
tydligen vidare som namn. Konkurrensen ute i världen är ju enorm
och Kina fullkomligt exploderar - nu räddar de Norwegian. Har sökt
till en kurs i kinesiska i höst. Världens mest enstaviga språk påstås det.

#4 Patrick - 2020-05-21 09:12:14

Som jag bor på Södermalm har jag länge haft dessa stadsdelar som några av mina favoritområden att springa i. Över Liljeholmsbron, förbi sjön Trekanten, ut mot Vinterviken, ibland vidare längs Mälarens stränder och så upp genom Mälarhöjden och Aspudden och tillbaka. Men nu ska ju särskilt vi 70+ hålla minst armlängds avstånd, och då är vissa passager, t ex över broar, lite extra besvärliga: Vi måste planera våra rundor med omsorg.

#5 Björn - 2020-05-21 09:57:24

Ja nog har det varit trångt på Liljeholmsbron och Västerbron men glest på det smala cykelstråket på Essingeleden mellan St Essingen och Gröndal. Just alla brolöpningar ut och hem är den tråkiga delen av mina erövringar av stadsdelsområden. Blir så när jag undviker kollektivtrafiken.

#6 Patrick - 2020-05-23 13:46:53

Det cykel-(-och gång-)-stråket är jag också välbekant med. Inte så skönt med trafiken dånande förbi. Men strax efter kommer en pärla bland Stockholms broar: Tvärbanebron mellan Stora Essingen och Äppelviken. Så vacker utsikt och så fridfullt.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg