Kommentarer på Solna erövrat


Stora Frösunda herrgård (ovan) ligger undanskymt i ett litet skogsområde nära E4:an och Hagaparken. Konstigt nog har jag missat denna 1700-talsgård som också har en runsten på tomten.

Det behövdes bara en vecka för att erövra Solna. Men så är kommunen Sveriges tredje minsta till ytan.

Liksom under tidigare erövringar (Kungsholmen, Södermalm och Bromma stadsdelsområde) förvånas jag över hur lite jag tidigare sett av dessa områden. Men när du försöker springa på varenda gata, ja då upptäcker man ständigt nya saker.

Det är kanske lite orättvist att jämföra områdena men Solna tycker jag nog tillhör de tristaste av de jag hittills betat av. Västra Skogen, Huvudsta och Bagartorp med sina miljonprogram ger rysningar av obehag. Jungfrudansen och Johan Enbergs väg, båda med paradutsikt över Ulvsundasjön i Mälaren, skulle kunna ha blivit fantastiska bostadsområden om man byggt annorlunda och mera småskaligt.

Det finns naturligtvis också fina områden i Solna. Karlberg, Hagaparken och området runt Ulriksdals slott är juvelerna i kronan.

Hur kunde det bli så här fult? Västra Skogen är ingen skönhetsupplevelse men det kunde ha blivit vackert här med en fantastisk utsikt över Stockholm och Mälaren.

Solna ska ha 292 gator och jag lär ha sprungit på de flesta men inte riktigt alla upptäcker jag när jag kollar löparklockan. Eftersom Solna är lilleputten bland kommunerna och dessutom ligger nära där jag bor behövde jag bara springa cirka 15 mil under sex halvdagar och en heldag.

I nya Järvastaden har Solna vuxit ihop med Sundbyberg. Husen till vänster i korsningen Brotorpsvägen/Fridenborgsvägen ligger i Sundbyberg och husen till höger i Solna. Det skiljer nästan två kronor i kommunalskatt till Solnas favör. Borde avspegla sig i huspriserna?

Krigslyckan har hittills varit god varför jag fortsätter med erövringarna av stadsdelsoråden och grannkommuner. Stockholm har 14 stadsdelsområden och närmast på tur står Hägersten-Lijeholmens stadsdelsområde. Det här kommer att ta tid men något "trettioåriga kriget" ska det inte bli.

Oliver Heusinger skickade mig denna selfie han tog av oss  i höstas utanför Kungsängen när jag var på väg hem efter att ha sprungit ett park run. Tråkigt att alla park run-lopp ställts in världen över. I Kungsängen är vi sällan över tio personer varför ett så litet lopp borde kunna köras.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 sten-åke - 2020-05-10 15:24:59

Det skall bli intressant ang Lijeholmen vår son bor där ,jag har haft en del löpturer där

#2 ? - 2020-05-11 09:11:22

Har Sverker gått in i Corona mörkret? (hoppas verkligen inte det)

#3 R - 2020-05-11 17:08:55

Roligt att se sitt område utifrån :) Jag bor själv i Västra Skogen, förvisso i det nybyggda området vid SÄPO/Posten (nu när du sprungit överallt vet du såklart vad jag pratar om :) ) och är glad att jag inte bor i de äldre husen själv. Men inte går jag runt och förfasas över bebyggelsen direkt - man blir väl hemmablind och koncentrerar sig på utsikten istället. Löpturerna går mycket ner på Huvudsta strand, där är det fint!

#4 Jan-Olof - 2020-05-11 17:32:04

Skön mössa!

#5 Andreas - 2020-05-11 19:58:51

Intressant att läsa om hur du erövrar Stockholm.

#6 Björn - 2020-05-11 21:20:24

#R: Jo, men där blev det fint. Vill minnas att området var helt inhägnat och oåtkomligt när Statens bakteriologiska laboratorium och Smittskyddsinstitutet låg där. Läser nu att Gunnar Asplund ritade husen på 30-talet. Allt kan väl inte ha rivits?
#Jan-Olof: Javisst är mössan gräslig. Fått den av min dotter, som i sin tur fått den, men aldrig burit den.

#7 Ulf - 2020-05-13 09:21:59

Välkommen till Mälarhöjden!

#8 Patrick - 2020-05-14 13:43:48

Intressant, Björn att följa denna vägar och läsa dina kommentarer. Min pappa var arkitekt på HSB och ritade några av husen i Västra Skogen. Jag påminns om det när jag tittar igenom hans arkiverade ritningar som nyligen har lämnats över till KTH/Arkitektur. Jag minns särskilt att en av lägenheterna specialritades för riksdagskvinnan Cecilia Nettelbrandt. Meningen var förstås att det skulle bli fint. Men jag kan hålla med om att strandpromenaden nedanför Huvudsta gård har andra skönhetsvärden.

#9 sverker - 2020-05-20 13:18:41

Men tog Du nya Frösunda? Det är inte så dåligt - tät stadsatmosfär
med Hagaparken på andra sidan E4. Nedanför Västra Skogen ligger
en fantastisk skogsbacke. Ett tag var det bara betong - tak över huvudet,
en filial till DDR och åt det hållet var vi på väg ett tag tror jag?
Har bott i dessa blockhus med fjärrvärme från brunkol (Wittenberg)
och 12 miljoner tyska flyktingar kände sig rätt nöjda då....

#10 sverker - 2020-05-21 10:53:25

SBL:s stallar står kvar och grindstugan - k-stämplat? Man tog blod från
hästar till serumtillverkning. Den röda tegelbyggnaden är gamla polis-
högskolan. Kan inte våra immunologer snabba på med vaccintill-
verkning - dessutom vinstgivande när världen ropar efter ett COVID-19 -
vaccin. De höjde priset på handsprit med 1000 % - kemistudenter fixar
gratis handsprit. Munskydd profiterar man på - mitt kostade 199 kr -
"räcker tio gånger" sade man. Kollade försäljaren - en tomte i
Hallstahammar som fått en "affärsidé".......

#11 Björn - 2020-05-21 20:45:56

Jo, sprang också alla gator i nya Frösunda, halvtrist område med rätt mycket kontor, känns lite off,
Måste kolla stallarna. Ja, grindstugan borde skyddas.


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg