Kommentarer på Stockholms okända ingemansland


Ett orört område, stort som två fotbollsplaner, inte nedskräpat men inringat av stora trafikleder och järnvägar. Att ta sig hit är mycket svårt, I bakgrunden Huvudsta och tidigare Arbetarskydsstyrelsens lokaler.

Ett totalt okänt ”grönområde” mellan Stockholm och Solna. Finns det? Ja, jag har hittat detta ingenmansland som knappt någon stockholmare satt sin fot på men som tusentals bilister ser varje dag från bilfönstret utan att reflektera.

Vi löpare är lyckligt lottade. Världen ligger under våra fötter och vi får se det som de flesta aldrig får se, inte ens cyklister eller gångare. Under mina ”erövringar” av olika stadsdelar har jag upptäckt flera intressanta områden, byggnader med mera bara genom att springa på varenda gata. Finmaskiga nät ger god fångst!

Idag under min erövring av Solna fick jag ett jättenapp. Jag kände mig som en upptäcktsresare när jag fann detta ingenmansland bara drygt en kilometer från min bostad. Området, stort som 2-3 fotbollsplaner, låg inklämt mellan Essingeleden, Pampaslänken, Eugeniavägen, Karlberg och järnvägsspåren i Hagalund.

.

Ett gammalt pilträd på den orörda ängen. Bilden tagen i sydostlig riktning mot Karlberg.

Området i mitten är triangelformat där basen är ca 200 meter och sidorna 300 meter. I vänstra hörnet Pamapas Marina. Flygfoto: Google Maps

Det var inte precis lättåtkomligt. Jag fick nästan med livet som insats korsa några trafikleder innan jag nådde denna oas. Lite karg, inte det minsta nedskräpad, violer blommade i gräset, vackra små träd och en kanske 100-årigt pil med hängen. Här är ju riktigt vackert trots trafikhelvetet runtomkring, tänkte jag. Märkligt att inte ens romerna eller andra hemlösa hittat denna boplats.

Tänk vad mycket mark trafiklederna stjäl. Mitt i allt detta uppstår orörda markplättar. Det skulle vara intressant att studera fauna och flora här. På Pepparholmen, den konstgjorda ön i Öresund, har den svarthuvade måsen och sällsynta växter som strandvedel och blodklöver upptäckts.

Snickarglädje. Olle Olsson-huset i Hagalund.

Innanför moderna och ganska ful bebyggelse längs Solnavägen döljs denna pärla, ett hus byggt 1930. Jag har säkert sprungit förbi här hundratlas gånger men aldrig sett det.

Ett annat fint gammalt hus i närheten av fd Råsunda fotbollssstadion. Bilden tagen från Trappgränd. Staden rymmer många pärlor som de flesta missar, även de närboende.

Keep on running!
Kändes denna post intressant och värd att kommentera går det bra här

#1 Tomas - 2020-04-30 09:53:33

Verkligen trevligt att se de välhållna vackra husen.
Tidigt 1900-tal men väl underhållna och säkert byggda med kvalité för att hålla länge.
Ger lönsamhet på sikt.

#2 sverker - 2020-04-30 13:22:06

flora och fauna ja - vilka fynd man skulle kunna göra i denna
lokal avspärrad åt alla håll? Jag hade a i bille och så fick vi
en vikarie - göteborgare av den kända släkten Mark - det
hände att han satt och sov på lektionerna och då skulle
nån stå och högläsa ur "roliga boken" - han gav mig B
och när jag undrade lät det så här: ja Du förstår, jag
förväxlade dej med nån annan hö hö....(Min mamma
hade hoppats på en ny Carl von Linné och hade köpt
Växternas Liv i 8 röda skinnband åt mej.)


Kommentarer är inaktiverade för så gamla inlägg